– Regjeringa må gå inn og avklare saken
Trygve Slagsvold Vedum etterlyser oppklaring fra regjeringa etter at det onsdag ble klart at Talgø MøreTre saksøker staten i den såkalte Royal-saken. – Vi må få et regelverk tilpassa norsk virkelighet, sier statsministerkandidaten fra Senterpartiet.
Da Trygve Slagsvold Vedum, Jenny Klinge og Margrethe Svinvik (alle Sp) onsdag besøkte Talgø MøreTre, fikk de høre at Terje Talgø & co stevner staten for å få en dom som bekrefter at konsernet har fulgt alle gjeldende lover og regler i Royalsaken.
Etter at Terje Talgø og Bjørn Hauglann hadde presentert sin side av saken, uttalte Vedum at regjeringen bør komme på banen for å gi avklaring og trygghet.
– Poenget må være at man så raskt som mulig får en avklaring, og at det blir en likebehandling, uansett om det handler om Talgø MøreTre, Alvdal, Moelven eller andre ulike aktører. Man må vite hva man har å forholde seg til. Problemet nå er at statsråd Nikolai Astrup og regjeringa ikke har gått skikkelig inn i saka, og da blir bedriftene stående i et vakuum. Det taper alle på, sier Slagsvold Vedum.
Han ønsker nå å gå inn i saka, og satte pris på å få god informasjon under besøket onsdag.
– Her er det skapt usikkerhet rundt bruk av tre som kledning. Da må vi få en avklaring, slik at bedriftene kan satse og utvikle, og eventuelt justere dersom det viser seg man ikke har et godt nok produkt. Det må være realt og ordentlig, sier han, og fortsetter:
– Problemet her er at det plutselig kommer en justering, og så får ikke bedriftene vite hva som er justeringa. Da bør regjeringa gå inn og avklare det. Hvis det viser seg at det skulle være et eller annet med produktet, som ikke holder standard, må man jo vite hva man skal justere. Når man ikke vet det heller, så blir man stående i et vakuum.
Tror regjeringa er sliten
Slagsvold Vedum tror behandlingen Talgø MøreTre og de andre Royal-produsentene har fått, skyldes at regjeringa nå er sliten.
– Ja, de har ikke orka å ta helt tak i det, og har hatt en del andre ting å bekymre seg for. Til syvende og sist er det alvor for bedriftene som står i det, og da er det viktig at man får en avklaring og en trygghet rundt sin produksjon så raskt som overhodet mulig.
Under presentasjonen fortalte Terje Talgø at det i dag finnes 2,2 millioner norske trehus, og en overveldende majoritet har behandlet kledning. Slagsvold Vedum mener at regelverket nå må tilpasses.
– Vi må få et regelverk som er tilpassa norsk virkelighet, der det er malte trehus rundt i hele landet. Så må produsentene få vite hva som faktisk er gjeldende regelverk, slik at man slipper den usikkerheten man har nå.
Vedum ser på det at Talgø MøreTre nå føler de ikke har noe annet alternativt enn å gå til sak mot staten, som et nederlag.
– Det fine med Norge, er at vi klarer å løse mye mellom dialog, og at det er kort vei mellom bedrifter, fagforeninger og myndigheter. Så det er ikke noen god utvikling når man må kjøre advokater mot hverandre, det er mye bedre om man klarer å løse det i dialog. Derfor er det egentlig alltid et nederlag, når man må gå så langt som man gjør nå, sier Vedum.
Full forståelse fra Klinge
Jenny Klinge synes også det er trist at hjørnesteinsbedriften nå føler de er nødt til å gå til søksmål mot staten.
– Men jeg har full forståelse for det, sier hun, og legger til:
– Jeg synes det er ille dersom det er det som skal til, men jeg håper virkelig at dette fører til at departementet får ut fingeren - og bestemmer seg for å finne en god og permanent løsning.
Klinge slår fast at det departementet og statsråd Astrup så langt har kommet med, er en dårlig, midlertidig løsning. Stortingspolitikeren mener det hele virker som en stor, administrativ feil, som man må prøver å glatte over.
– Det slår meg gang på gang at det framstår som om direktoratet selv har gjort en grov feil. De har rett og slett dritt på draget, så har departementet begynt å ro. Og når de ror og ror for å finne ut av denne situasjonen, gjør de alt de kan for å løse denne situasjonen for seg selv og for direktoratet – men ikke for aktørene som er ramma, sier hun, og fortsetter:
– Dette rammer selvsagt Royal-produsentene mest, men det rammer også byggevarekjedene, byggenæringa og boligbyggere og andre aktører. Totalt sett har dette så store konsekvenser at jeg mener departementet nå må begynne å sette seg selv og direktoratet til side, og begynne å se hva de faktisk er der for – nemlig å tjene befolkninga og næringslivet.
– Hva tenker du om at prioriteringa er slik den nå framstår?
– Jeg fatter det ikke. Jeg forstår ikke hva de holder på med. Det er rett og slett rart og trist at en byråkratisk feil, slik dette ser ut til å være, skal ende med at et departement bare forsvarer sitt eget direktorat i stedet for å gjøre sitt beste for næringslivet. Vi er ikke avhengig av direktoratet, men vi er avhengige av næringslivet. Da må de faktisk gjøre noen ordentlige grep snart, sier Klinge, som setter stor pris på at partileder Slagsvold Vedum tok seg tid til å besøke Talgø MøreTre for å sette seg inn i saka.
– Jeg tror det vil kunne føre til ekstra påtrykk på saka framover, sier hun.
Har problemer med å skjønne problemet
Det samme håper konsernsjef i Talgø, Terje Talgø:
– Ja, vi har forventninger til at Trygve tar tak i saka nå. Han har blitt godt informert, og vet hva vi gjør. Vi går til sak mot staten og mener vi har merket kledninga helt riktig. I tillegg er det ikke noen forskjell på royalimpregnert-, malt- eller beiset kledning – de får de samme verdiene i testene. Så vi har problemer med å skjønne problemet, vi.
Slagsvold Vedum svarer slik:
– Dette er definerende saker for bedriftene det gjelder, og Astrup har ikke gått inn i saken, og skyver derfor direktoratet foran seg. Er man folkevalgt eller statsråd må man tenke på hvem man tjener, og da må man prøve å få løst slike problemer så fort som overhodet mulig. Det er sørgelig at det nå har gått sju måneder uten et ordentlig møte, der de har fått diskutere dette med politisk ledelse i ro og mak.