Kommuneoverlege Mari Wold
Kommuneoverlege Mari Wold

Klart for vaksinering i Rindal

Rindal kommune har mottatt sine første doser av koronavaksinen. De første dosene blir satt torsdag og det er beboere på sykehjemmet og i omsorgsboliger som får vaksinen først.

Publisert Sist oppdatert

Det nøyaktige tallet på vaksinedoser kan ikke forutsies, sier kommuneoverlege Mari Wold. Hun forklarer at vaksinen kommer i ampuller som kan gi 5-7 doser. Dersom noen dråper går til spille når vaksinen trekkes opp så kan det bli bare fem doser, men i beste fall kan man få sju doser ut av hver ampulle, forklarer hun. Hun er ganske sikker på at det vil gå greit å få ut mer enn fem doser av hver ampulle. Det er to ampuller i den første forsendelsen til Rindal, og det skal altså kunne gi minimum 10 doser, i beste fall 14.

Neste forsendelse med vaksine kommer i neste uke. Da kommer det to nye ampuller, altså 10-14 doser. I uke 3 kommer en ny forsendelse, og da kan det være håp om å få et større antall doser. Dette er ikke bestemt enda, sier Wold. Logistikken i fordelingen av vaksinedosene blir vurdert forløpende fra sentralt hold, og det skjer stadig endringer. Det skyldes blant annet at oppbevaringen av vaksinen er vanskelig. Vaksinen må lagres frosset, og er holdbar bare i 4-5 døgn når den tines opp. Mange kommuner vil nok kunne utføre vaksineringen på en mer effektiv måte dersom de får flere doser pr forsendelse, påpeker Wold.

Følger de nasjonale anbefalingene

Rindal kommune vil følge de nasjonale anbefalingene, der det hovedsakelig er personer i prioriteringsgruppe 1, altså beboere på sykehjem og i omsorgsboliger, som får vaksinen først. Kommunen har anledning til å gi inntil 20% av dosene til utvalgte grupper av helsepersonell. Dersom man får mer enn 10 doser ut av den første forsendelsen vil det bli vurdert å gi en eller flere doser til helsepersonell, sier Wold.

Kommuneoverlegen går ut fra at de aller fleste av vaksinedosene som kommer til Rindal i januar vil bli gå med til personer i prioriteringsgruppe 1. Fra februar regner hun med at prioriteringsgruppe 2, som er hjemmeboende over 85, også vil bli vaksinert. Disse prioriteres likt med utvalgte grupper av helsepersonell i kommunen.

Alle skal ha to doser

Alle som skal vaksineres blir tildelt to datoer, fordi de skal ta to doser. Vaksine nummer to skal tas 19-23 dager etter den første. Det er svært viktig at man tar begge dosene, og at man møter opp på de datoene man får tildelt, slik at det blir riktig tidsintervall mellom dosene.

Den aktuelle vaksinen heter Comirnaty, og den kommer fra BioNTech/Pfizer. Studier har vist at denne vaksinen har 95% beskyttelse, forteller Mari Wold. Effekt inntrer ca ei uke etter dose nummer to.

Så snart det er mulig vil kommunen i tur og orden informere om hvilke grupper som kan melde seg på og få time for vaksinering. Bestilling av time for vaksinering vil skje gjennom nettsiden c19.no. Påmeldingssystemet utviklet av Kristiansund kommune, og er tatt i bruk av flere kommuner rundt om i hele landet.