Bodil Kvam Aasbø ved pianoet og Elisabeth Husby med fiolin berika opplevelsen for oss. Vi fikk til og med et ekstranummer til slutt

Fagert er landet du oss gav!

Publisert Sist oppdatert

Ja, det fikk vi erfare til fulle denne solfylte nasjonaldagen, og det var fint å få være med å synge denne fedrelandssalmen under høytidsgudstjenesten i Øye kirke 17. mai formiddag. «Fagert det stig av blåe hav, soli ho sprett og ho glader, signar vårt land i nord og sud ...» 

Blomstene lyste mot oss da vi kom inn i kirka 17. mai

Så slutter Anders Hovden første vers med «.. såleis ditt åsyn lyser Gud, over vårt Noreg i nåde». Det perspektivet kasta glans over resten av nasjonaldagen!

Stramme karer på benken bak. Steffen og Sverre Hatle.

Der var finkledte folk i nydelig pynta kirke. Der var salmesang og bibelord, musikk og bønn. Dagens tekst var fra Matteus 15, der Jesus fikk spørsmål om det var rett å betale skatt til keiseren eller ikke. Jesus pekte på en mynt med keiserens bilde inngravert, og svarte: «Gi keiseren det som tilhører keiseren, og Gud det som tilhører Gud». Prost Vidar minte om ordet i skapelsesberetninga som sier at Gud skapte mennesket i sitt bilde. Jesu utsagn ovafor, trekker en direkte parallell fra keiserens bilde til det Guds bilde som er inngravert i hvert menneske, og han sa videre: «Ingen av oss får vår sanne og egentlige identitet gjennom vår sosiale anseelse eller mangel på denne, heller ikke gjennom vårt eget selvbilde. Vår sanne identitet får vi av Gud og den dom Gud feller over livene våre. Etter kristen tro, er Guds dom, i motsetning til våre menneskelige vurderinger, aldri nådeløs. Gud elsker oss. Han elsker alle - akkurat som vi er. I Guds øyne er hvert eneste menneske av uendelig verdi. Det varer evig.» Det samme var uttrykt i salmen vi sang etter preika: «Men Gud, du i nåde til oss såg, din kjærleik oss ikkje gløymde. Du sende ditt ord til Noregs fjell, og ljos over landet strøymde.»

Vi fikk også del i en stor musikalsk opplevelse i kirka denne høytidsdagen. Pianisten var Bodil Kvam Aasbø, og hun hadde med seg fiolinist Elisabeth Husby. Preludium var Bergrosa av Sven Nyhus og som postludium fikk vi en herlig framførelse av Bruramarsj fra Valsøyfjord. En slik start på nasjonaldagen unner vi alle, ble et par av oss enige om på veg til videre feiring av dagen.

Og på veg ut var det blide fjes og god stemning. Her er det prat på kirketrappa (fra venstre: Ragnhild Mikkelsen, Inger og Willy Rygh og Eldrid Mahle).
Prost i prestekjole og klokker i bunad
Klokker Mali og prost Vidar
Powered by Labrador CMS