Mange Bergheim, Inga Bergheim og Laila Ulvestad deltok i film om hjemmetjeneten.

Hjemmetjenesten i Surnadal som utstillingsvindu i ny film

Høsten 2020 ble Surnadal kommune spurt om å være med i filmen Helhetlig pasientforløp, som viser et eksempel på hjemmetjenestens systematiske arbeid med oppfølging av pasienter i hjemmetjenesten. Etter flere utsettelser, var det onsdag klart for premiere med innbudte gjester og mottagelse av hovedrolleinnehavere, Magne og Inga Bergheim, på rød løper.

Publisert Sist oppdatert

-Det er ikke ofte jeg får anledning til å dette, men i dag ønsker jeg velkommen til en verdenspremiere, sa enhetsleder i hjemmetjenesten. Det var stort for oss i Surnadal kommune og bli spurt om å bli med.

Sammen med Folkehelseinstituttet jobber Kommunenes sentralforbund, KS, med satsingen Nasjonalt læringsnettverk for gode pasientforløp. Arbeidet finansieres av helse- og omsorgsdepartementet. Målet er å støtte kommunene og helseforetakene i å sikre at brukernes behov for helhetlige, trygge og koordinerte tjenester blir oppfylt.

Dette gjøres gjennom systematisk arbeid, der de ansatte i hjemmetjenesten har faste instrukser å holde seg til, for eksempel et standard sett med spørsmål de skal spørre pasienten. En viktig faktor i arbeidet er også samarbeid med pasienten om individuelt tilpasset opplegg.

-Denne filmen skal være et ledd i læring, inspirasjon og forståelse for kommunene, og skal vises på nasjonal helsekonferanse i regi av KS og departementet den 8. mars, og på Gode pasientforløps erfaringskonkurranse 17. mars, sa kommunikasjonsrådgiver i KS, Kristin Tveitnes, som hadde att turen til Surnadal i anledning premieren.

-Hva er viktig for deg?

-Vi kan trygt si at Surnadal er en av de kommunene som jobber aller best med Helhetlig Pasientforløp, sier Kristin Tveitnes. Det var derfor kjekt å komme hit i sommer for å lage film om temaet. Målet er at andre kommuner skal kunne lære av Surnadal.

Helhetlig pasientforløp starte som et tverrfaglig sammensatt utviklingsprosjekt i Midt-Norge i 2009. Andres Grimsmo, daværende kommuneoverlege i Surnadal, var sentral i dette utviklings arbeidet. Surnadal var en av seks kommuner som deltok i det opprinnelige prosjektet.

Kristin Tveitnes og Annett Ranes

Pasienten skal føle seg deltakende i prosessen med organisering av eget pasientforløp, sier Annett Ranes.

-Derfor er spørsmålet «hva er viktig for deg» så elementært. Vi skal se alle sider ved pasienten.

Filmen viser et eksempel på hvordan Surnadal kommune jobber. Laila Ulvestad er ansatt i hjemmetjenesten, mens Magne Bergheim og kona Inga stilte sporty opp som hovedrolleinnehavere. Onsdag brettet Annett Ranes ut den røde løperen mottagelse som passer hovedrolleinnehavere i en film. I tillegg var en knippe av de andre deltakerne i filmen invitert til urpremieren.

Grei filmdebut

Ordfører Margrethe Svinvik gledet seg til å se filmen. Som enhetsleder i helsesektoren i Surnadal kommune, var hun med da arbeidet var i startgropa. Suksessen har ikke kommet av seg sjøl over natta, sier Svinvik.

Anders Grimsmo var kommuneoverlege og Margrethe Svinvik enhetsleder da arbeidet med Helhetlig pasientforløp startet

-Her har det vært arbeidet kontinuerlig med mange års målretta innsats. Vi har ikke hatt flust av ressurser. Som ordfører er jeg i dag glad for å se hvor langt vi er kommet i arbeidet.

Hva sier «skuespillerne» sjøl om egen innsats etter to fulle dager med filming?

-Jeg visste ikke helt hva jeg sa ja til, jeg sto i kø på posten og sa ja nesten bare for å få samtalen over, ler Laila Ulvestad.

Magne berømmer både kona Inga og hjemmetjenesten. Uten dem hadde han ikke greid seg hjemme. Inga vil også takke hjemmetjenesten for den innsatsen de gjør.

-Vi kan ringe dag eller natt og be om hjelp. Det har hent seg flere ganger at. Da kommer de i løpet av et kvarter, sier hun.

Magne og Inga syntes skuespillerjobben gikk greit. De som laget filmen var greie karer, og det var lite kommandering. Magne smiler lurt.

-Det er mye rart en skal lure gammelt folk til å bli med på og ja, ler han.

Powered by Labrador CMS