Øyvind Knudsen (bak f.v.), Janis Balandins, Fredrik Eskedal, Ingebrigt K. Bergli, Maria K. Bergli, Gwido Balandins (foran f.v.), Ralfs Balandins og Knut Bergli går spennende tider i møte med utvikling av ishockeyklubben Surnadal Blades.

Har store planer for nystartet ishockeyklubb

Ildsjelene bak den nystartede ishockeyklubben Surnadal Blades drømmer om kunstisbane på skoleområdet på Øye. – Hovedmålet er å få unger til å gå mer på skøyter, sier Knut Bergli.

Publisert Sist oppdatert

23. mars i år ble det som rent formelt heter Surnadal Ishockeyklubb, men som utad bare går under navnet Surnadal Blades, stiftet.

Janis Balandins er styreleder, og med seg i styret har han Knut Bergli og Øyvind Knudsen. Felles for alle tre er at de har bakgrunn fra innebandymiljøet i Surnadal Idrettslag, og at de har vært pådrivere for å lage- og vedlikeholde skøyteis de siste vintrene.

Deres erfaring er at all skøyteis i kommunen er svært populær.

– Med en gang noen av oss legger ut et innlegg på Facebook om at isen er klar til bruk, blir det proppfullt av unger der. Basert på det, vil vi se om vi kan få til noe mer, sier Knut Bergli.

Han forteller at både han, Balandins og Knudsen har hatt det å gå på skøyter som en viktig og naturlig del av oppveksten, og at han håper Surnadal Blades kan bidra til at barn og unge får det på samme måte.

– Dette er et tilbud som har manglet i Surnadal i mange år, så vi tror dette er etterlengtet. Hovedmålet vårt er å få unger til å gå mer på skøyter, at de skal lære seg det, sier Bergli.

– Bare å levere Lotto-kupongen

De tre peker på at kunstis på skoleområdet på Øye lå inne i tidlige tegninger i prosjektet som nå er i ferd med å bli Surnadal barne- og ungdomsskule.

– Det ble tatt ut av skoleprosjektet i en tidlig fase, men vi er alle enige om at Øye er den beste plassen å legge kunstis, sier Bergli, og legger til:

– Får man opp is her, treffer man alle. Slik sett er skoleområdet helt perfekt plassering for skøyteis, og forskning viser at attraktive uteområder ved skolene er viktig og helsefremmende.

Surnadal Blades er per i dag er helt i startgropa, med et mål om å, ifølge Bergli "få ungene til å gå på skøyter, og så ta det derfra".

Likevel skorter det ikke på store mål og drømmer hos de tre ildsjelene. Ambisjonen på sikt er å få til en kunstisbane i full, internasjonal størrelse - 30 ganger 60 meter.

– Selv om det per nå "bare" er start om oppstart av en ishockeyklubb, har vi egentlig et helt kunstisprosjekt klart. Og det vil vi jobbe for å få realisert, sier Bergli.

– Ja, det er bare å dra hjem og levere Lotto-kupongen, slik at dette kan bli noe av så fort som mulig, ler styremedlem Øyvind Knudsen.

Vil arrangere skøyteskole på Øye

Første tiltak for Surnadal Blades vil imidlertid være å legge naturis bak målet på vestsida av Øye stadion i høst. Der vil de bruke egen erfaring fra drift av skøyteis i Todalen og Midtigrenda, og drifte banen på dugnad.

– Planen er at vi skal arrangere en skøyteskole på denne naturisen, og på den måten vise behovet for en kunstisbane. Vi er helt sikre på at det kommer til å slå an, sier styreleder Janis Balandins, som får støtte av Bergli:

– Ja, vi får tak i både køller, pucker og lignende, så ta på deg sykkelhjelmen, kjøp deg skøyter og bli med!

Balandins fortsetter:

– Det er viktig at folk forstår at dette er noe det er behov for, og at det går an å få til. Man kan alltid stille spørsmål når noen satser på noe nytt, men da må man bare finne svar og kjøre på.

Surnadal Blades har allerede gått til anskaffelse av lageffekter, som blant annet t-skjorter, capser og luer. Alt prydes av en rykende fersk logo, signert Maren Holte.

Får bare positive signaler

En ting er klart, og det er at initiativtakerne bak Surnadal Blades ikke er alene om å se verdien i et ishockey- og skøyteis-tilbud i Surnadal.

Bergli og Balandins forteller at både skolene på Øye og Surnadal kommune er veldig positive, med tanke på å få skøyteis på skoleområdet.

– For vår del er jo det veldig bra, for vi er helt avhengige av isflate for å kunne utvikle dette tilbudet.

Også Norges Ishockeyforbund og Norges Idrettsforbund ser positivt på planene. Mangel på permanente isflater i Møre og Romsdal - per i dag finnes det tre (3) - er nemlig et stort problem, sier Bergli.

I tillegg til god dialog med Surnadal kommune og skolene, har Surnadal Blades fått svært gode signaler fra potensielle sponsorer. Én er allerede på plass.

– Egentlig har signalene fra alle vært ekstremt positive. Både barn og unge, næringslivet, kommunen og forbundene, sier Bergli.

Balandins forteller at klubben også allerede har fått bekreftet at ungdomslag fra andre land kunne tenke seg å legge treningsleirer til en eventuell kunstisbane i Surnadal.

– Dersom vi får til det vil det få ringvirkninger for bygda, med overnattinger og lignende, sier han, og legger smilende til:

– Det blir spennende tider framover.

Powered by Labrador CMS