Fra venstre: Tor Arne Moen, Bettina Røen Helgetun, Linda Kvande og Kolbjørn Aarstein

Den første hjertekompresjonsmaskinen på plass i Surnadal

I dag kom den første nye hjertekompresjonsmaskinen Lucas til Surnadal. I løpet av kort tid ventes det en til, samt en til Rindal. På rekordtid har de opprettede spleisene i Surnadal/Rindal og Sunndal gitt 6 nye maskiner til distriktet.

Publisert Sist oppdatert

-Vi begynte å tenke på dette for flere år siden, sier brannsjef i Surnadal og Rindal, Tor Arne Moen. Jeg diskuterte det med Linda Kvande fra ambulansetjenesten i Surnadal. Men det ble ikke så vi fikk gjort noe med det. Før jul kom temaet opp igjen da det ble kjøpt inn maskin i Halsa. Linda og Bettina Røen Helgetun fra ambulansen i Rindal stilte seg straks positive til ideen.

En hjertekompresjonsmaskin utfører livreddende førstehjelp, og kan avlaste eller erstatte mennesker i å utføre hjertekompresjon.

-Om bord i en ambulanse i fart, får vi ikke til å utføre hjertekompresjon, fordi vi er fastspent, sier Linda Kvande. Da er det en veldig fordel å ha en slik maskin som kan gjøre jobben. Maskinen kan også frigjøre mannskap når de har mye å gjøre, eller brukes til avlastning ved langvarig hjertekompresjon. Mennesker blir slitne, det blir ikke maskinen.

Bettina Røen Helgetun og Linda Kvande pakker ut den første maskina

-Over all forventning

Etter hvert koblet også Sunndal LHL seg på spleisen. Kolbjørn Aarstein fra Sunndal LHL forteller at de har medlemmer både fra Surnadal, Rindal og tidligere Nesset.

-Vi vet hvor mye utstyret teller. Vi som bor ute i distriktene har ikke noe akuttmottak, så ambulansene fyller dette behovet for oss, sier Aarstein. Da er det viktig å ha riktig utstyr. Helseforetakene har dessverre ikke hatt midler til innkjøp av slikt utstyr til oss.

I løpet av kort tid ble det samlet inn omtrent 225 000 kroner i Surnadal. Både bedrifter, organisasjoner og privatpersoner har bidratt.

-Det har gått over all forventing. Vi satte i utgangspunktet ett år som tidsperspektiv for spleisen, sier Tor Arne Moen.

I Sunndal samlet de inn 400 000 i løpet av den første uka.

Den opprinnelige spleisen i Surnadal og Rindal tok sikte på å få tak i en maskin til hver av bygdene i løpet av året. Men med hjelp fra LHL Sunndal får Surnadal nå to maskiner og Rindal en, på rekordtid. I tillegg skal Sunndal ha to maskiner, og Eidsvåg ei.

Det er flott at vi har fått til dette i lag. Det viser at det er mulig å samarbeide i slike saker, sier Kolbjørn Aarstein.

-Det hadde ikke gått så raskt uten dere, sier Moen.

-Det hadde ikke blitt noe av hadde det ikke vært for dere, kvitterer Aarstein.

Begge er imponert over givergleden, både hos private og bedrifter. Moen har mange han vil skryte av, for eksempel de små organisasjonene, som bygdekvinnelag og idrettslag.

Ei aldri så lita feiring var på sin plass

-De holder sjøl driften i gang med lotteri og bakelssalg, og har samtidig bidratt til denne saken.

Lucasmaskinene i Rindal og Surnadal er det Surnadal kommune som står som formell eier for. Det er blant annet for å sikre at de blir værende i distriktet. I Surnadal vil maskinene være på ambulansestasjonen. Der er det mulig også for brannvesenet å ta den med seg ved behov.

-Dersom ikke ambulansene er tilgjengelig, er det vi som rykker ut, og setter i gang med eventuell førstehjelp, sier Tor Arne Moen.

Spleisen er fortsatt åpen

Lucas er avansert teknologi, og det trengs opplæring for å kunne håndtere den. På mandag kommer representant fra produsenten og skal kurse de ansatte. De har valgt ut en «superbruker» fra hvert sted, som skal ha autorisasjon til å lære opp andre.

Slik ser 113-appen ut

-Målet er å få tatt maskinen i bruk til påske.

Brann- og ambulansetjenestene oppfordrer folk til å friske opp førstehjelpskunnskapene sine.

De anbefaler også alle å laste ned 113-appen fra Norsk luftambulanse. Den angir nøyaktige koordinater til telefonen din, og gjør deg lett å finne dersom uhellet skulle være ute.

Moen sier at de har ambisjoner om å kjøpe en testdukke også. Den koster 30-40 000.

-Spleisen er fortsatt åpen, og hver 50-øring går til førstehjelpsarbeid i distriktet, sier Moen. Det er befolkningen som får gevinsten.

Initiativtakerne vil takke alle som bidrar til spleisen. Foruten en rekke privatpersoner, har disse bedriftene og organisasjonene bidratt:

LHL, Surnadal Sparebank, Consto AS, Rindal Sparebank, Setra Drift AS, Eik Surnadal, Surnadal kommune, Rindal kommune, Svorka Holding, Nordmøre Bilberging AS, Pipelife Norge, Tellesbø karosseri AS, Kvande & Nordvik Møbelfabrikk AS, Kvande Betongservice AS, AS Elektro, Rindalslist, Rindalshytter, Rindal Idrettslag, Fagforbundet Surnadal, Talgø Møre-Tre AS , Øvre Surnadal bygdekvinnelag, Surnadal bygdekvinnelag, Surnadal Sanitetsforening, Møbeltapetserer Aune, Letthus AS

Powered by Labrador CMS