En Isfisker. Surnadal #oter

God morgen 13. desember

God morgen på Luciadagen til alle våre lesere! Lucia, Lucas, Lucy og Lydia har navnedag i dag.

Litt om Santa Lucia (hentet fra Wikipedia):

Den hellige Lucia av Siracusa var en kvinne født på 280-tallet i Siracusa (Syrakus) på Sicilia.

Det er flere legender rundt historien om hva som skjedde med henne, da det ikke er klart hva som faktisk skjedde. Det som er sikkert er at hun led martyrdøden rundt år 300.

De forskjellige legendene forteller at Lucia bad til Gud om at moren, som var dødssyk, skulle bli frisk, og da det skjedde, brukte hun pengene som hun hadde fått av moren til å gifte seg for å gi gaver til byens fattige. Stattholderen på stedet likte kristendommen dårlig, og beordret henne drept da hun fortalte historien om moren til alle som ville høre.

Det måtte flere forsøk til før hun døde. Hun skulle blant annet ha blitt forsøkt brent på bål, men ilden rørte henne ikke.

Hun ble etter sin død erklært som helgen; «Sankta Lucia» – eller «Den hellige Lucia av Siracusa», og ble skytshelgen for byen Siracusa. Hun ble også skytshelgen for de blinde, ettersom hun fikk stukket ut øynene.

Navnet Lucia stammer fra det latinske ordet lux, som betyr «lys» (spansk luz, italiensk luce).

Sta. Lucias martyrdød ble i den katolske kirkens kalender markert på hennes dødsdag 13. desember.

Primstaven

Primstavmerka er gjerne kors eller loddrette streker med en trekant over. Dette siste symboliserer trolig trolig lys og det kan vi koble til namnet Lussi, eller Lucia, som betyr lys (lux). Hos Jon Langli er primstavmerket et bål eller en flamme. Dette er årets lengste natt og nå skulle skjorta vaskes, heiter det hos han. Andre primstaver har ei krone, et kors eller ei saks.

Denne natta snur bjørnen seg i hiet, og dyra på båsen strever tungt fordi tida blir så lang. I et gammelt skrift heiter det:
Koen sa den Nat:
Lussinotte lang æ.
Bekaren svarede:
Ho æ som tvæ.
Jeiten sa:
Fanen far'i, at ho æ.

Du kan lese om Lussi Langnatt på forskning.no

Powered by Labrador CMS