Olav Bergheim, enhetsleder for Surnadal voksenopplæring og integrering er veldig fornøyd med anmodningen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

IMDi ber Surnadal bosette 24 flyktninger i 2022

Ingen anmodning til Rindal.

Publisert

IMDi sender hvert år et brev til kommunene med anmodning om å bosette flyktninger kommende år. Anmodningen er basert på prognoser fra utlendingsforvaltningen over forventet behov for bosetting i 2022.

Til sammen 212 norske kommuner blir bedt om å bosette 5 500 flyktninger i 2022. 32 kommuner blir bedt om å bosette 141 enslige mindreårige flyktninger.

Surnadal anmodes å bosette 24 flyktninger, Rindal 0, Heim 15, Sunndal 36, Orkland 22 og Tingvoll 10.

Det fremgår av en pressemelding fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) torsdag.

Olav Bergheim, enhetsleder for Surnadal voksenopplæring og integrering sier at enheten er glade for anmodninga.

– Vi er godt fornøyde med anmodningen om å bosette 24 flyktninger i 2022. Det er spennende hvert år hvilket tall som står i anmodninga, og nå har det økt litt de siste årene.

Bergheim understreker at det er kommunestyret som skal gjøre vedtak om bosetting.

– Det er i kommunestyret dette blir avgjort, og nå blir det lagt fram en sak der på møtet 16. desember. Men vi som enhet er veldig fornøyde, for det sikrer jo drifta vår. Så håper vi at administrasjonen også er positiv til anmodningen, sier han.

Per i dag bor mellom 90 og 100 flyktninger i Surnadal.

Høy bosettingsvilje i norske kommuner

Viljen til å bosette flyktninger har vært høy i 2021, skriver IMDi i pressemeldingen:

I lys av behovet for bosettingsplasser til neste år, vil det være viktig at kommunenes evne og vilje til å bosette flyktninger blir videreført.

Kommunene gjør en stor innsats i arbeidet med bosetting og integrering av flyktninger.

- Kommunene fortjener honnør for evnen til å finne gode løsninger i en uforutsigbar og krevende tid, sier IMDis direktør, Libe Rieber-Mohn.

Fordelingen av bosettingsbehovet per kommune er besluttet av IMDi, i samråd med KS, og etter innspill fra fylkeskommunene. Fordelingen skjer med utgangspunkt i kriterier bestemt av Kunnskapsdepartementet.

Usikre prognoser

Prognosene for 2022 har variert betydelig gjennom året. Dette betyr at det også kan komme endringer i antallet flyktninger som skal bosettes til neste år.

- Arbeidet med overføringsflyktninger påvirkes av størrelsen på kvoten og reiserestriksjoner. I tillegg kommer den uoversiktlige situasjonen i Afghanistan og andre konfliktområder. Dette er faktorer som kan komme til å påvirke neste års behov for bosetting av flyktninger, sier Libe Rieber-Mohn.

IMDi anmoder kommunene nå og tar som vanlig forbehold om at det endelige antallet overføringsflyktninger først blir vedtatt i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet i desember. Dette av hensyn til kommunenes behov for budsjettbehandling og planlegging.

Se oversikt over anmodningene på fylkes- og kommunenivå.

Powered by Labrador CMS