Pressemelding fra Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal:

Bli med på høstens ryddedugnad!

I de siste ukene før høststormene og vinteren kommer til Nordmøre og Romsdal inviterer friluftsrådet privatpersoner, skoler, barnehager og andre lag og foreninger til å stikke ut og plukke søppel i nærmiljøet. Samtidig som du bidrar til å ta vare på naturen kan du tjene en god slant med penger til klubb- eller klassekassa.

Stikk UT og plukk! er Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal sin panteordning for strandsøppel, og en enkel og miljøvennlig måte å organisere dugnad på. Her kan man tjene penger gjennom å levere sekker med søppel og få tilbake kr 100 pr sekk. Ordningen oppfordrer lag, foreninger og andre grupper til å plukke søppel på strender og rundt vassdrag og dette inkluderer også å plukke søppel i- og rundt grøfter i nabolaget. Privatpersoner kan selvsagt også plukke og velge hvem de vil gi panten sin til.

Før høststormene kommer og blåser søpla på havet så vil vi gjerne få ryddet opp mest mulig, sier prosjektleder for marin forsøpling Patrick Gule. Hvis alle rydder i sitt nærmiljø så bidrar dette til å redusere mengden plast som havner i sjøen og i magen på fisk, fugler og andre dyr. Hver eneste lille innsats for et rent hav teller, og det gjelder i aller høyeste grad nå som vinteren nærmer seg. Hvis søppelet blir liggende i månedsvis under snø og is eller blåser på sjøen igjen er det større sjanse for at avfallet gir fra seg skadelige stoffer til naturen og mindre sjanse for at dette søppelet havner dit det skulle ha vært, hos renovasjonsselskapene. Derfor er all opprydding i disse ukene før vinteren kommer så viktige for å ta vare på havet og nærmiljøet vårt, understreker Gule. Vi ser at folket i Nordmøre og Romsdal er blant de flinkeste i landet på å plukke søppel og bidra til rene strender så vi gleder oss til å se hva vi kan få til når vi alle gjør litt nå i høst.

På nettsida stikkutogplukk.no kan man enkelt bestille pantelapper og lære mer om hvordan man kan få penger tilbake for søpla man plukker. Denne panteordningen for søppel er den eneste av sitt slag i hele landet. Vårt mål er å gjøre det å bidra til et rent hav så enkelt som mulig, sier Ola Fremo, daglig leder i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal. Vi oppfordrer også til å gjøre turen ut til en hyggelig stund for deltakerne; ta gjerne med varm drikke, matpakke eller grillmat og lag litt sosial hygge rundt plukkinga.

Patrick Gule i midten
Powered by Labrador CMS