Hele gjengen

Vellykket og innholdsrik landbrukskonferanse

Surnadal Sparebanks Landbrukskonferanse gikk av stabelen torsdag, med et innholdsrikt og bredt program. Ett av høydepunktene var Farmen-Kristians deltakelse i sofadialogen på slutten av dagen.

Bildet over: Bak fra venstre: Harald Bredesen (Surnadal kommune), Jan Erik Aasbø Glåmen (innleder), Kristian Krubel Djupnes, Solveig Haglund (innleder), Mona Rosvold (jordbrukssjef, Surnadal), Tore Gjul (skogbrukssjef, Surnadal). Foran fra venstre: Liv Dalsegg (Surnadal sparebank), Anne Saltrø Polden (Surnadal sparebank), Svein Sæter (konferansier), Elin Moen (landbrukskontoret, Surnadal). 

Før sofadialogen fikk vi blant annet høre om Oppistua Øye fra Solveig Haglund. Hun "gikk seg på" surnadalingen Martin Gausen under studietida, og sammen valgte de å ta over det økologiske gårdsbruket etter Martins foreldre. Solveig har utvida gården med tilbud om "Inn på tunet", som er tilrettelagt og kvalitetssikra velferdstjenester på gårdsbruk. Øye skule er en av brukerne av "Inn på tunet", og her får elevene lære om skolehage og matlaging, stell og kos med husdyr, digital foto, observasjoner ved elva, og mer om det å drive en elevbedrift. Haglund forteller at hun opplever entusiastiske unger, og ikke minst voksne som sier de setter pris på at Øye skule benytter seg av dette tilbudet. 

I tillegg tilbyr hun dagaktivitetstilbud til hjemmeboende med demens, for at brukeren som er rammet av demens skal oppleve meningsfulle dager. På Oppistua Øye tilbys det også etablereropplæring for innvandrere. Her får de hjelp til å kartlegge hvilke kunnskaper og interesser de har, og hva de er gode til. Kanskje kan kartleggingen føre til aktivitet, og resultere i noe som kan produseres og selges. 

Solveig Haglund skryter også av, og presiserer viktigheten av det å ha gode samarbeidspartnere, og trekker fram blant annet "Den gode maten", Furkunnjmat v/Britt Grete Moen, og Kristina Svinvik. Haglund kunne også fortelle at de er i ferd med å bygge et glasshus på gården som skal fungere som restaurant.

Trollheimsporten hadde denne artikkelen om verdenshagen i Oppistua Øye i sommer.

Siste punkt på programmet var sofadialogen mellom Anne Saltrø Polden (Landbruksrådgiver i Surnadal sparebank/gårdbruker), Jan Erik Aasbø Glåmen (gårdbruker og gründer), Kristian Krubel Djupnes (Farmen-Kristian) og Dag Jørund Lønning (sosialantropolog, rektor, professor og forfatter av "Jordboka"). Svein Sæter, som var dagens konferansier, innledet med å fortelle at Kristian var så interessert i fjøsstell at det var på grensa til ku-galskap. 

Kristian selv forteller at han ikke er så glad i dyr at han har behov for å kose og klappe de hele tiden. Det viktigste for ham er å gjøre noe han behersker og trives med. 
- Jeg gjør en jobb som er viktig både for meg og for andre, og det syns jeg er godt å vite. Det er også godt å sette seg ned til kvelds og kjenne på kroppen at man har gjort noe i løpet av dagen.

Størrelsen på gårdsbruk var også tema under sofadialogen, og Dag Jørund Lønning var krystallklar på at norske bønder må bli bedre på å utnytte egne ressurser fullt og helt, i stedet for å jage etter det å bli den største produsenten.  

- Tvangstanken vi har om å bli størst gjør noe med oss. Mange faller ut fordi de ikke er stor nok. Vi må akseptere mangfoldet i norsk landbruk, og innse at ikke alle kan drive like stort, sier Lønning.

Kristian Krubel Djupnes er enig i det Lønning sier, og mener bøndene må se detaljene i det de driver med i stedet for å utvide drifta til noe som blir så stort at de nesten ikke behersker det. Drifta må spisses, og det du skal gjøre må du gjøre godt, mener Djupnes.

Dag Jørund Lønning er også bekymret for den kraftige veksten av importerte grønnsaker til Norge. 

- Det importeres kolossale mengder grønnsaker til Norge, fra et opphav vi kanskje ikke vet så mye om. I Norge er det ingen problemer med å dyrke grønnsaker. Til og med i indre Finnmark kan man gjøre det, sier Lønning, som mener det er et stort marked for norskproduserte grønnsaker. 

Til slutt får Kristian spørsmål fra konferansier Svein Sæter om han handler norsk mat, og er bevisst på det.

- Jeg handler norsk mat så lenge produsentene har det jeg ønsker. Og det har de nesten alltid, sier Djupnes. - Som forbuker mener jeg det er viktig å være bevisst på å handle norskproduserte varer, så jeg kjøper blant annet meieriprodukter fra Tine. Hvis jeg er på jobb for en melkeprodusent som leverer til Tine, og den bonden setter en kartong med melk fra en annen produsent på bordet - ja, da drikker jeg vann i stedet, forteller en humoristisk Djupnes.

Anne Saltrø Polden avsluttet årets Landbrukskonferanse med å takke innlederne, arbeidsgruppa bak konferansen, og ikke minst de ca. 105 påmeldte.

- I år har vi hatt et litt bredere program enn tidligere. Det tradisjonelle er fremdeles bærebjelken i norsk landbruk, men samtidig er vi avhengig av å få vist mangfoldet i landbruket, noe jeg tror vi har klart i dag, sier Polden. 

 

Solveig Haglund.jpg
Solveig Haglund fra Oppistua Øye.