Onsdag
Onsdag Delvis skyet
16°
Delvis skyet
Flau vind
Torsdag
Torsdag Delvis skyet
14°
Delvis skyet
Flau vind
Rinnhatten og Trollhetta

Velkommen til Trollheimen

For besøkere som ikke kjenner Trollheimen fra før: Det er et ikke særlig stort fjellområde i grensetraktene mellom Nordmøre og Sør-Trøndelag. I sør er grensen Sunndalen, i vest fjordene, i nord Surnadal og Rindal, og i øst Meldal, Rennebu og Oppdal. Men om ikke det er så stort, og heller ikke har de høyeste toppene, så er det desto mer mangfoldig: mer rolige landskapsformer innerst, bare for å bli villere og villere jo mer du nærmer deg kysten. Her har nedsmeltingen etter istidene virkelig gjort et storarbeid. Det er nok å nevne Innerdalen, ”Norges vakreste dal”, med sine stupbratte fjell i alle mulige fasonger.

Alle dalene er i det hele tatt med på å gi Trollheimen dens særpreg og gjøre den mer variert enn noe annet fredet naturområde her til lands. De skjærer dypt inn i Trollheimen, mange av dem: Jøldalen, Gjevilvassdalen, Storlidalen, hvorfra det nærmest bare er et lite jump over i Innerdalen og et litt lengre over i Todalen. Og rett fra nord og nesten helt inn til Gjevilvassdalen og Storlidalen: Folldalen, rindalingenes og surnadalingenes dal. Og der daler skjærer seg inn, der setter menneskene sine spor. I flere hundre år har fjellheimen blitt utnyttet til beite, til fôrhøsting, til fiske og fangst. Setrer er å finne i hopetall, men midt på 1900-tallet sa utviklinga stopp, da ble det for tungvint å dra med hele bølingen til fjells. Skjønt det er drift på noen få av setrene ennå: i Svartådalen, i Jøldalen, i Gjevilvassdalen og i Vindøldalen.

(Tekst etter Gunnar Bureid)

Klikk på linken nedafor for å sjå panorama fra Snota slik Georg Aune såg det en klarvérsdag vinteren 2001.

Panorama1%26nbsp%3Bfra%26nbsp%3BSnota%26nbsp%3BGeorg%26nbsp%3BAune%5B1%5D.jpg 

Fakta om Trollheimen kan du lese i Wikipedia!

Her under Trollheimen på Trollheimporten finner du nye menyer på de grå menylinja under bankannonsen. Det er bare å klikke seg fram gjennom menyene: 

Friluftsliv
Bilder fra Trollheimen - med bilder fra fjell og daler
Turer i Trollheimen
Trollheimshytta
Turkart
Naturmagasinet
- med dyreliv og Planteliv og bilder fra årene 2004 - 2010
Isbreer og snøfonner og Verneområder.

Tips en venn