Verdenshage i Oppistua Øye

​Drømmer du om å dyrke spennende grønnsaker, men mangler egnet sted? Da kan Solveig Haglunds verdenshage midt i Surnadal være noe for deg! 

Oppistua Øye er et sentralt beliggende gårdsbruk i Surnadal med økologisk produksjon av gress, grønnsaker, urter, frukt, bær og blomster. Gården til Solveig Haglund og Martin Gausen er allerede godt kjent for mange i Surnadal, spesielt gjennom tilbudet «Inn på tunet» som er en tjeneste som skal gi mestring, utvikling og trivsel gjennom ulike aktiviteter på gården. I dag er det flere som har faste besøk på gården– både skoleelever, personer med demens og ei integreringsgruppe.

Haglund har i lang tid drømt om å starte en parsellhage. Slike hager har økt voldsomt i popularitet i Norge de siste årene. Hagen Solveig drømmer om er likevel ikke helt lik de andre. Hun vil nemlig utforme hagen som et verdenskart, hvor det er tenkt dyrking av ulike grønnsaker, urter og andre vekster som vi finner verden over. Et unikt konsept det neppe finnes maken til i verden.

- Verdenshagen er tenkt anlagt på et eksisterende jordbruksareal bak gården vår, med tilgang til både garderobe og toalett. Området skal utformes som et verdenskart, hvor landområdene utgjør parseller. Disse parsellene kan leies eller kjøpes, sier Haglund som håper på respons fra unge og gamle, erfarne og uerfarne. 

- Jeg vet at det er mange i Surnadal og omegn som har en eller annen form for tilknytning til andre land og kulturer. Dersom noen ønsker å dyrke noe i en bestemt verdensdel, vil det kanskje friste andre som har samme tilknytning til å komme innom hagen. På den måten vil vi skape et fellesskap og en arena for kulturutveksling. Skulle det bli en suksess, ser jeg også for meg aktivitetsdager hvor vi åpner for alle som ønsker å ta turen innom Oppistua og verdenshagen. Det er viktig å bygge opp noe som er interessant for nærmiljøet, sier Haglund.

solveig haglund verdenshage.jpg
Det er på dette området Solveig har planer om å dyrke en verden av grønnsaker og urter


En drøm som blir realisert
Drømmen om verdenshagen har Solveig hatt i lang tid. Med mange års erfaring innen økologisk landbruk vet hun hva hun begir seg ut på. På gården dyrker hun nesten hundre ulike sorter av grønnsaker, urter og vekster året rundt. På gården bor også svigerforeldrene som har høy kompetanse innen faget.

- Arealet hvor verdenshagen har tenkt anlagt ligger i «passerspissen» av god landbruksjord her i Surnadal. Vi har sol hele året, og grenser mot et verneområde for fugl. Klimaet er selvsagt en utfordring for enkelte sorter, men det finnes løsninger for det meste. Selv mais og artisjokk kan være mulig å dyrke under gode forhold, sier Haglund som legger til at verdenshagen er tenkt som en attraksjon som kan mobilisere til økt dyrkingsinteresse hos allmennheten.

Haglund ser for seg at hagen skal drives av de som har andeler, og har nå startet jakten på folk som kan være med på å planlegge utforming og oppbygging av hagen.

- Jeg synes dette er et spennende prosjekt som er verdt et forsøk. Om du er interessert i dyrking, eller i å være med på å utforme og bygge opp hagen, kan du kontakte meg via facebooksiden Oppistua Øye eller på telefon 997 22 568 innen 10. juli. Håpet er at responsen blir så god at vi får opprette en arbeidsgruppe og at vi etter hvert kan kalle inn til et informasjonsmøte for alle interesserte, avslutter Haglund.

solveig haglund_690x480.jpg
Solveig har sin egen kjøkkenhage rett utenfor gårdsbygningen. Her har hun nettopp høstet ferske reddiker. 


Du kan lese mer om andelshager på www.andelslandbruk.no

Om du ønsker mer informasjon om «Inn på tunet» kan du besøke www.matmerk.no og www.innpatunetmr.no

oppistua øye_690x518.jpg