Tirsdag
Tirsdag Regn
Regn
Flau vind
Onsdag
Onsdag Regn
16°
Regn
Flau vind

Sagnomsust sildbaill i Sagatun

Ved undertegnedes ankomst på grendahuset i Øvre Surnadal litt før klokka to tirsdag ettermiddag sitter det allerede noen spente sjeler og venter på Sagatuns vidgjetne sildbaill. Osen ligger tjukk og dampen kler vinduene på kjøkkenet hvor fire driftige damer straks er klare for servering. Teamwork og rutine gjør at matlaging og -servering går av seg selv, og de har tid til å slå av en prat med Trollheimsporten. 

- Det er vante husmødre dette, vet du. Alle er sjefskokker her, smiler Anne Marie Moen.

Hun forteller at grendahuset startet med å arrangere ettermiddagskaffe, noe som raskt ble populært. For fire år siden var det så noen som fremmet et ønske om lignende arrangement hvor det også ble servert middagsmat, og siden er både kjøtt å påsse- og baillkvelder blitt en tradisjon på Sagatun. På menyen står sildball, potetball og glutenfri ball - fra bunnen av, selvsagt - og Anne Marie kan med et blunk avsløre at hun bruker ei sildballoppskrift av rindalsk herkomst. Det er tydelig at den faller i smak. Nå kommer det folk ikke bare fra Surnadal, men også mange fra Rindal og Meldal, og besøkstallet ligger på rundt 150 gjester.

- Den beste sildballen får du her, fastslår Laila Wiliams.

Også Egil Sæter sier at interessen for sammenkomster på Sagatun øker for hvert år. Han synes sambygdingene er dyktige til å bruke grendahuset til dåp, konfirmasjoner og russe- og julefester. Det er fortsatt noen arrangementer som gjenstår på Sagatun før året er omme, som for eksempel Luciakveld 13. desember. Styret jobber med andre ord aktivt til inntekt for bevaring og påkosting av grendahuset. I løpet av de siste årene har huset fått nytt kjøkken, tak og gulv.

Det ligger noen arbeidstimer bak slike dager, både før, under og etter selve dagen, og det er liten tvil om at de som står bak innsatsen kan betegnes som ildsjeler.

- Vi er så heldige at folk er så positive og vil hjelpe til, sier Anne Marie.

Bailldagen fortsetter til kl. 17 tirsdag.

Baillkarra_690x433.jpg

Nikoline er klar for storinnrykk av sultne gjester.

Baillkomiteen_690x422.jpg

Grethe Mauset, Margit Fugelsøy, Laila Williams, Anne Marie Moen, Liv Harang, Egil Sæter og Nikoline Gridsvåg.

På kjøkkenet_690x456.jpg

Samstemte og høyst habile husmødre i sving.