Vilkårsrevisjon surna_1024x681

Ola B. og vilkårsrevisjonen for Surnavassdraget

Under en avsluttende middag på Trollheimen Hotell fikk Ola Borten Moe en god innføring i det pågående revisjonsarbeidet for Surnavassdraget. Georg Solem informerte om det arbeidet som var gjort og om de kravene som var satt fram gjennom både Rindal og Surnadal kommune. Ola lovte å jobbe for å ta dette arbeidet videre.

En lang dag i Rindal ble avsluttet med en god middag på Trollheimen Hotell. Kjøtt og påsse var god kost for en kar som kommer fra landsbygda sjøl. Ola Borten Moe hadde med seg sin fru Anna Ceselie Brustad og deres to barn på Rindalsturneen (Anna Cecelie til høyre i bildet). De var natuligvis også med på middagen på Saga sammen med listetoppene i Rindal og en stor delegasjon fra Surnadal. Herfa kom det både listetopper og noen av de som har jobbet mye med konsesjonsrevisjonen av Surna.

 

 

 

 

 

Georg Solem fortalte at Surna ble regulert i 1962 og at det etter den tid ikke har vært gjort noen større endringer på konsesjonen som ble gitt den gangen. Tiden er overmoden for en revisjon. De nye konsesjonene som blir gitt i dag tar høyde for mange av de problemene som Surna sliter med, så det vil være naturlig at det blir gjort endringer i forhold til de gamle kravene som nå gjelder for Surna.

Georg påpekte at de ser konflikten mellom ønsket om mye og billig strøm i området, kraftproduksjonstapet, og hensynet til villaksen. Georg driver jo på den ene siden sitt sagbruk der de ar avhengige av nok og billig strøm. Samtidig er han levende opptatt av laksen og turistnæringa de har hatt på Solem gjennom generasjoner. Og Norge har gjennom intenasjonale bestemmelser en forpliktelse å ta vare på den Nordatlantiske Villalksen. Dette er et samfunnsøkonomisk helhetsbilde som det er viktig å ballansere.

 

 

Ola Borten Moe sa at departement og regjering ønsker å prioritere de pågående revisjonene høyt. At det er et gjensidig ønske om å komme videre med dette arbeidet. Så får vi bare håpe at vi vinner fram med revisjonskravene. Disse har blitt satt fram et dokument som ble overrakt fra samarbeidslaget for Surna under Laksefestivalens konferanse i vår.

De som har jobbet mye med revisjonen og de som vil jobbe videre med den etter at den nå har blitt tatt et skritt videre i prosessen. Konrad Våbenø, Bernt Venås, Ola T. Heggem, Georg Solem, Ola Borten Moe, Arne O. Sæter og Jenny Klinge

 

 

 

 

Georg Solem trakk fram de viktigste punkten i revisjonskravene:
1. Miljøbasert vassføring oppstrøms Trollheimen kraftverk som sikrer større vassdekt areal og bedre laksehabitat i restvassdrag fra Rinna og ned til kraftverket. To alternativer: a) Kontinuerlig slipp; b) Adaptiv, etter behov for å sikre tilstrekkelig vassdekte arealer i restvassdraget.
2. Miljøbasert vassføring nedstrøms Trollheim kraftverk med sesongtilpasninger. Mulighet for selektiv tapping fra Follsjøen med henhold til vasstemperatur.
3. Bestemmelser om moderat avtapping av vassføringer for å unngå brå vasstandsendringer.
4. Flomløpsskjødsel og biotopjusteringer i elveløp, - herunder lage en kombinert handlingsplan.
 

Trollheimsporten har også ved tidligere anledninger skrevet om Vilkårsrevisjonen som er på gang:
I vår på Lakesfestivalkonferansen da dokumentet ble overrakt NVE
Når Mons og John Ole var på stortinget og informerte om at reveisjonen snart var klar
Når vilkårsreveisjonen ble vedtatt i felles kommunestyremøte for Rindal og Surnadal

Klikk på bildene under og se dem større og i serie:

 

Vilkårsrevisjon surna_1024x681
Listetopper i Rindal_1024x681
Hanne Tove mfl_1024x681
Ola t
Surnadal Sp_1024x681
Georg Solem_1024x683