polaris nordmøre - ansatte med pris 1500

Konkurrerte med hele verden – fikk prestisjepris

Polaris Nordmøre kan vise til rekordmange salg av både ATV’er og snøscootere så langt i 2019, og nå legges de for alvor merke til også internt i Polaris International. Nylig ble innsatsen deres belønnet med den prestisjetunge «President’s award».

Ingressfoto: Odd Arne Negård (f.v.), Bjørn Moe, Hans Olav Hendseth, Odd Inge Kvernberg, Olav Sæter, Alf Ole Elshaug og Arild Elshaug ved Polaris Nordmøre, avdeling Surnadal/Rindal.

Det går så det suser for Polaris Nordmøre. Gjengen ved fylkes- og kommunegrensa har allerede solgt 190 nye ATV’er så langt i år. For å sette det litt i sammenheng er dette over dobbelt så mange som nest beste Polaris-butikk i landet.

Daglig leder Odd Inge Kvernberg forteller at butikkens salgstall har skutt i været etter det han omtaler som et vendepunkt våren/sommeren 2018.

– Da tok vi et merke ut av sortimentet vårt på scooter og ATV, som følge av at importøren under forhandlingene stilte krav vi ikke kunne leve med. Vi var litt spente, og kanskje til og med litt småskeptiske, på hvordan det kom til å slå ut, sier han, og fortsetter:

– Heldigvis har det at vi dermed kunne konsentrere oss fullt og helt om Polaris utelukkende vært positivt for vår del. Det har ført til at vi har kunnet rendyrke det vi holder på med, og til færre reklamasjoner og feil. I tillegg har vi hatt en voldsom økning både i omsetning og antall salg.

Polaris Nordmøre har allerede solgt 138 nye snøscootere i år.

– Det er også det høyeste på dette tidspunktet av året noen gang, sier Kvernberg.

Omsetningen i første halvår viser en økning på seks millioner kroner sammenlignet med 2018.

– Vi har vel omtrent akkurat gått opp en million per måned i første halvår, smiler Kvernberg, mens Elshaug skyter inn:

– I fjor hadde vi 40 millioner i omsetning, så klarer vi å fortsette i samme stil kan vi nå 50 i år.
 

Fikk «President’s award»

Nylig var Elshaug i Minneapolis i forbindelse med Polaris Internationals 65-års-jubileum. Der mottok Polaris Nordmøre prisen «President’s award», som er den mest prestisjetunge prisen et firma innenfor Polaris-systemet kan bli tildelt.

– Det har blitt mange gratulasjoner i det siste, for å si det sånn, smiler Elshaug, og forteller:

– Polaris er, på verdensbasis, et firma som omsetter for sju milliarder dollar i året, og på børsen er det inne blant de 500 største i USA. Det er det soleklart største firmaet i vår bransje, og det finnes Polaris-butikker over hele kloden.

– Så vi har egentlig fått denne prisen i konkurranse med hele verden, sier Odd Inge Kvernberg.

«President’s award» er en pris uten kriterier, men som deles ut hver gang noen har gjort seg fortjent til det. Det kan altså gå årevis mellom at den deles ut, noe som gjør at den henger ekstremt høyt på verdensbasis.

– I forbindelse med jubileet nå var det en importør i Kina, en forhandler i Sverige, Polaris Nordmøre og et par firma i Nord-Amerika som fikk den, sier Elshaug.

Han og Kvernberg forteller at de bare vet om én forhandler i Norge, nærmere bestemt i Troms, som har mottatt denne prisen tidligere.

– Prisen deles bare ut når noen er verdige å få den, så det er selvfølgelig stort, sier Kvernberg.

arild elshaug og odd inge kvernberg 690.jpg
Arild Elshaug (t.v.) og Odd Inge Kvernberg med beviset på at Polaris Nordmøre har mottatt "President's award".
 

Nominert av Polaris Norway

Polaris Nordmøre ble nominert til prisen av Polaris Norway. Nominasjonen ble deretter behandlet av toppledelsen i Polaris International, inkludert toppsjef Scott Wine, og signert av president Michael Dougherty.

– Den norske importøren, som holdt tale i forbindelse med 65-års-jubileet, sa i talen sin at han begynner å smile bare han tenker på oss, så det er hyggelig, sier Elshaug.

Polaris Nordmøre-gjengen forteller at de har et tett og godt samarbeid med Polaris Norway.

– Det var også en av grunnene til at vi valgte å være tro mot dem da vi tok ut et merke av sortimentet vårt i fjor, sier Kvernberg, og fortsetter:

– Importøren i Askim har alltid ønsket oss alt godt, og er en helt unik samarbeidspartner for oss. Vi hadde ikke hatt en sjanse til å få til det vi har fått til dersom Polaris Norway ikke hadde jobbet på den måten de gjør, der de virkelig ønsker forhandlerne sitt beste.

Det at Polaris Nordmøre får denne prisen, viser at firmaet leverer på alle områder, og at de har gjort det over mange år.

– Skal man få prisen må helheten være topp, man kan ikke ha mangler på noen områder. Man må ha godkjente folk med alle kurs i alle roller, et aktivt styre, store lager, en fin butikk, god kundeservice – alt. Det er rett og slett en enorm påskjønnelse for god, helhetlig drift over lang tid, sier Elshaug.
 

Tror på «Godfot»-teorien

Arild Elshaug var med da Polaris Nordmøre starta opp i 2001, og også daglig leder Kvernberg kom inn på et tidlig tidspunkt.

De to forteller at det opp gjennom årene også har vært tøffere tider, der man i perioder måtte telle tusenlapper for å være sikre på at man kunne utbetale lønn.

– Det startet jo med to ungdommer som bortimot holdt på med hobbyen sin, deretter ble det dagsåpen butikk. På det minste var Odd Inge den eneste ansatte i Polaris Nordmøre, sier Elshaug.

– Vi har ikke alltid hatt de fasilitetene vi har nå, for å si det sånn. De nye lokalene våre kom opp i oktober 2016, men det har vært tider der jeg måtte kjøre til «Tex» for å gå på do fordi vannet vårt hadde fryst til is i rørene, ler Kvernberg.

Så, hva tror herrene Elshaug og Kvernberg ligger bak firmaets suksess?

– Bakgrunnen er teamjobben, og da mener jeg i alle ledd – både hos Polaris Norway og internt på huset her hos oss. Og ikke minst mellom oss og Polaris Norway, sier Kvernberg, og viser til Nils Arne Eggens «Godfot»-teori.

– Det er veien til suksess, samme hva man driver med, sier den daglige lederen, og får støtte av Elshaug:

– Vi har en veldig fin kultur her, der folk jobber sammen og for hverandre. Og alle de ansatte er like viktige, sier han, før han ombestemmer seg.

– Eller, forresten, de på verkstedet er aller, aller viktigst, sier Elshaug, og får raskt støtte fra Kvernberg.

– Ja, uten verksted kunne vi bare lagt ned.

polaris nordmøre - ansatte inne 690.jpg
Arild Elshaug (f.v.), Hans Olav Hendseth, Alf Ole Elshaug, Odd Arne Negård, Odd Inge Kvernberg og Bjørn Moe utgjør, sammen med Olav Sæter, teamet hos Polaris Nordmøre sin avdeling i Surnadal/Rindal.
 

Vil være best på service

Polaris Nordmøre har, med unntak av under finanskrisen, økt omsetning hvert eneste år siden oppstarten for 18 år siden.

– Vi har vært heldige med at vi har hatt rette agenturer med importører, og vi har hatt rett folk i rett posisjoner. Det har også alltid vært viktig for oss å være tilgjengelige for kunder, og vi gjør det vi kan for å være best på service, sier Kvernberg, mens Elshaug skyter inn:

– Ja, alle som drar herfra skal være fornøyde, uansett om de har handlet eller ikke. For øvrig bruker vi veldig lite tid på bagateller og krangling, og er raskt videre til neste i stedet for å dvele ved småting.

Og fornøyde, det virker det som om de aller fleste kundene er.

– Vi har kunder som har kjøpt opp mot 20 maskiner her, så det er tydelig at folk kommer tilbake, sier Elshaug.

– Det viser at folk er fornøyde med behandlingen de får her. Lurer man kundene sine gjør man det bare én gang, for da kommer ikke folk tilbake, sier Kvernberg.
 

– En lagpris

I tillegg til avdelinga som bokstavelig talt ligger i grenseland mellom Rindal og Surnadal, har Polaris Nordmøre og underavdelinger.

Aure Bil og Fritid ligger, som navnet tilsier, i Aure, mens den andre underavdelingen ligger på Berkåk.

– Det som er litt interessant er at disse to dyktige underavdelingene drives på forskjellig måte. Aure-avdelinga eier seg selv, mens Polaris Nordmøre eier avdelinga på Berkåk. Den starta vi i fjor vår, sier Kvernberg, som forteller at begge de to avdelingene driftes med Polaris Norways velsignelse.

– Med de tre avdelingene dekker vi mer eller mindre hele Midt-Norge, sier Kvernberg.

Han forteller at Polaris Nordmøre før sommerferien satt på et varelager verdt 11-12 millioner kroner – nok et solid tegn på veksten bedriften har hatt.

– Klarer vi å holde salgstallene og aktiviteten oppe ut 2019, vil vi ha økt med fire ansatte og rundt 10 millioner i omsetning på ett år. Det er store endringer, som det er en del arbeid å håndtere. Så vi kan på ingen måte lene oss tilbake og slappe av nå som vi har fått «President’s award», sier Kvernberg.

Elshaug er enig:

– Vi har hatt såpass stor framgang at det vi gjorde i fjor ikke holder i år, rett og slett. I fjor hadde vi som mål å ikke ha omsetning under to millioner kroner noen måneder. Det klarte vi. Så langt i år har vi ingen måneder under tre millioner, og så vet vi jo at november og desember vanligvis står for én fjerdedel av hele årsomsetningen vår, sier han.

Kvernberg peker på to viktige ting med tildelingen:

– Det ene er at dette er en lagpris, det andre er vi nå må behandle den som gårsdagens nyheter. Vi må alltid ha fokus på hva vi kan gjøre bedre i morgen.

Og nettopp fokuset på hva som kan gjøres bedre, er en av grunnene til firmaets utvikling fra liten butikk til «President’s award»-mottaker, tror Elshaug og Kvernberg.

 – Ingen av oss har voldsomt med utdanning innen dette feltet, så det har vært mye «learning by doing», sier Kvernberg.

– Ja, vi er flinke gutter med litt galskap og mye flaks, ler Elshaug.

– Det er sant, og vi har selvfølgelig også gjort en del feil de i løpet av de årene vi har holdt på, sier Kvernberg.

– Men med «President’s award» på veggen og rekordhøye salgstall, må dere vel ha gjort noe riktig også?

– Ja, hvis man summerer ting som er gjort rett og feil kan det vel kanskje hende vi kommer ut på plussida, svarer Kvernberg, og smiler.
 

polaris nordmøre internasjonal pris.jpg
"President's award" er den mest prestisjefulle prisen et firma i Polaris-systemet kan tildeles.