magne løfaldli presentasjon

Imponerte ministeren med nytt utviklingsprosjekt

Sammen med Ottem Resirk fra Sunndalsøra, fikk Kvanne Industrier AS fra Surnadal i vår kvalifiseringsstøtte for videre forskning og realisering av påbegynte prosjekter. Onsdag presenterte Innveno og bedriftene prosjektene for klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Kvalifiseringsstøtten Kvanne Industrier AS (KIAS) og Ottem Resirk ble tildelt fra Regionalt Forskningsfond Midt-Norge i vår, skal benyttes til forberedelse til hovedprosjekt for videre forskning av påbegynte prosjekter.

På en pressekonferanse på Sunndalsøra onsdag, presenterte Magne Løfaldli fra Innveno kort begge bedriftenes prosjekter.

Begge bedriftene er aktive medlemmer i nettverket IN2innovation, der medlemsbedriftene siden oppstarten i 2013 har økt antall sitt samlede antall ansatte med 150.

KIAS sitt prosjekt går ut på at de, sammen med industripartner Norske Skog Saugbruks og forskning- og utviklingspartner Rise PFI, skal utvikle et helt nytt dørsystem.

Der skal kjernen på den nye døren lages av trefiber, og dette kan føre til en utfasing av dagens fossilbaserte materiale.

Den nye døren som skal utvikles skal ha like gode styrkeegenskaper og langtidsstabilitet som dørene KIAS produserer i dag.
 

– Spennende og givende

Grim Røen fra KIAS forteller at bedriften er godt fornøyd med utviklingsprosjektet.

– Det er veldig spennende og givende for en liten bedrift fra Surnadal å få være med i et utviklingsprosjekt der PFI Rise er med, og der Norske Skog Saugbruk ser på oss som en viktig aktør i utviklingsarbeidet.

Litt tidligere hadde nemlig utviklingslederen i Norske Skog Saugbruks, Dag Molteberg, fullrost KIAS for deres rolle.

– KIAS er en liten bedrift med innovativt fokus, som er gull verdt i dette utviklingsprosjektet.

Molteberg presenterte den nye fiberplaten Norsk Skog Saugbruks har utviklet, som KIAS nå tester ut som kjernemateriell i sine produkter.

– Det er viktig for Norske Skog Saugbruks å samarbeide med utviklingspartnere som KIAS, fortalte Molteberg.
 

Konverterer avfall til energi

Prosjektet til Ottem Resirk går ut på at bedriften ser på mulighetene for å etablere et anlegg for effektiv gjenbruk og resirkulering av karbonholdig avfall fra aluminiumbransjen – ved å konvertere avfallet til energi ved bruk av plasmagassifisering.

Med den nye teknologien vil avfallet gå tilbake til aluminiumsproduksjonen, samtidig med at deler av avfallet kan bli konvertert til drivstoff for Ottem sine biler.

Torstein Ottem fra Ottem Resirk fortalte at bedriften de siste fire-fem årene har jobbet på oppdrag fra Hydro Sunndal for å finne løsninger for behandling av karbonholdig avfall.

– Ved å konvertere karbonholdig avfall til energi vil dette kunne redusere behovet for deponi av giftig avfall med 75-80 prosent i forhold til dagens deponiobehov, fortalte Ottem, og klima- og miljøminister Ola Elvestuen fulgte opp:

– Dette vil redusere fremtidig totalt deponeringskapasitet i vesentlig grad, sa Elvestuen.


Gode bidrag til «Det grønne skiftet»

Innvenos Magne Løfaldli beskriver forsknings- og utviklingsprosjektene til KIAS og Ottem Resirk som veldig tidsriktige.

– Det er fremtidsrettede og gode, typiske bidrag i «Det grønne skiftet». Prosjektene er bærekraftige, ivaretar de viktige sirkulærøkonomiske prinsippene og passer rett i Regjeringens bioøkonomistrategi, sier Løfaldli, og legger til:

– I tillegg er også begge prosjektene gode beviser på at det går veldig godt an å få gode resultater av utviklingssamarbeid mellom store og små bedrifter og på tvers av bransjer.

Begge de to prosjektene får støtte fra SuSu, Norsk Forskningsråd og Regionalt Forskningsfond. I tillegg har Ottem-prosjektet fått støtte fra Innovasjon Norge.

Øyvind Herse fra Møre og Romsdal Fylkeskommune, som har ansvaret for midlene fra Regionale Forskningsfond, kunne fortelle at det er stor konkurranse om de midlene som er utlyst.

– Både KIAS og Ottem Resirk hadde svært gode prosjekter, og på grunnlag av dette kom de gjennom nåløyet for å få støtte, fortalte Herse.


Imponert minister

Både KIAS og Ottem Resirk roste Innveno for deres viktige rolle i tilrettelegging, både for finansiering og samarbeid med forskingspartnere.

De to bedriftene er godt kjente med hverandre gjennom IN2innovation-nettverket, og begge trakk fram erfarings- og idéutvekslingen i nettverket som en stor fordel i forbindelse med denne typen utviklingsprosjekter.

Minister Elvestuen lot seg tydelig imponere av KIAS og Ottem Resirk:

– Begge prosjektene svarer godt opp mot alle de viktige utviklingsområdene som regjeringen har definert som de viktigste satsingsområdene, nemlig «Det grønne skiftet», sirkulærøkonomi og regjeringens bioøkonomistrategi.

oversiktsbilde folk.jpg
Godt oppmøte under pressekonferansen til Innveno AS, KIAS og Ottem Resirk.

ola elvestuen.jpg
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen lot seg imponere av KIAS og Ottem Resirks prosjekter.

grim røen kias.jpg
Grim Røen, Kvanne Industrier AS, synes prosjektet KIAS er i gang med er både spennende og givende.

Alle foto: Innveno AS.
 

Innveno AS og Kvanne Industrier AS er medlemmer av Trollheimsporten.