Formannskapet 28

Barnehagen er viktigst

På formannskapsmøte i Surnadal tirsdag ble saken om skolebygget i Bøfjorden behandlet. Det var bred enighet om å prioritere behovet for barnehageplasser fra høsten 2015, noe som krever noe umiddelbart vedlikehold før en del av bygget kan tas i bruk.

Kommunalsjef Inge Skogheim åpnet saken med en oppsummering av prosessen så langt: kommunen har vært på befaring og i møte med Bøfjorden grendalag. Bygningen var ikke i så dårlig stand som tidligere antatt, men takstmannens rapport får det til å se håpløst ut, kommenterer Skogheim. Han oppfordrer heller til å se mer på helheten på bygget og at behovet for utvidelse av barnehagen, hvor det er en stor økning i søkere, må løses raskt. Det gjelder å ta i bruk den delen av skolen som er bra, det vil si det nyeste tilbygget, og restaurere med nye vannledninger og avløpsrør. I tillegg er det behov for ekstra toalett. Dette er enkelt å få til, med relativt lave kostnader, mener Skogheim.

 

Oddny Hoem (Ap) uttrykker skepsis til å restaurere noe som kanskje ikke vil brukes i fremtiden men fortsette å forfalle. Samtidig ønsker hun å komme Bøfjorden grendalag i møte, da de ønsker å sette i stand bygget. Hoem etterlyser derfor avklaring om grendalaget kan ta over bygget før man eventuelt restaurerer.

Hoem foreslår i tillegg at det kan være et godt tilbud å bruke Bæverfjord barnehage, som har god kapasitet. Hun har fått bekreftet fra administrasjonen der at det kunne være en god løsning og mener det ikke er uvanlig med lengre reiser mellom barnehager og skoler.

- Det er spesielt å utvide en barnehage når det finnes ledig kapasitet i nærheten, mener Hoem.

 

Lise Mari Bjerknesli (Sp) mener det er snakk om et dårlig vedlikeholdt bygg. Hun støtter rådmannens tilråding om å ikke rive bygget, så det kan fortsette å være et senter for aktiviteter i bygda. Hvis man er villig til å bruke store summer på å rive, burde man også være villig til å bruke store summer på å sette bygget i stand, mener Bjerknesli.

 

Bernt Venås (Sp) spiller inn at rivningskostnadene er på 1,2 millioner, kanskje mer. Han understreker at prosessen har vært viktig og nødvendig.

- Vi har et spesielt ansvar ovenfor befolkningen i Bøfjorden og en slik konstruktiv prosess har stor verdi for bygda, mener Venås.

 

Eivind Hasle (Ap) ville ikke være med på noen drastiske vedtak i dag. Han ønsker det beste for bygda og ser også at det er viktigst å få barnehageplassene i orden.

- Det er en lang og kronglete vei for de aller minste, om de skal overføres til Bæverfjord, mener Hasle. Også han ønsker en avklaring i forhold til grendalagets holdning og til forsikringssummen.

Ordfører Lilly Gunn Nyheim sier seg enig i Hasle. Hun fremmet forslaget om at formannskapet behandler saken videre og følger rådmannens tilråding samt legger til et punkt 6: Innhente ytterligere informasjon fra Bøfjorden grendalag og forsikringsselskapet. Formannskapet vedtok enstemmig ordførerens forslag.


Rådmannen si tilråding
1. Skulebygget skal ikkje rivast, men får fortsette å stå som i dag.
2. Den nyaste delen (paviljong mot sør-aust) blir oppussa og klargjort for bruk tilpassa barnehagen – som utviding av noverande areal. Det blir lagt opp nytt røropplegg forbi lekkasjestaden i skulebygget. Samla kostnader til dette er anslått til kr 150.000-200.000.
3. Dersom resultat av målingane påviser muggsopp i gymsalen og tilknytta rom i den eldste
delen av bygget, kan ikkje desse romma nyttast før materialane med spor etter
soppangrep er fjerna. Kostnaden med dette er uavklart og kjem evt. i tillegg til pkt. 2.
4. Dersom forsikringssummen viser seg å bli lågare enn dei samla kostnadene med
oppussing vil saka bli lagt fram for ny politisk behandling, for å avklare finansiering.
5. Rådmannen får fullmakt til å avklare om det er interesse for overtaking av skulebygget.

 

Her kan du lese mer om sakens historikk.