DSC_0087_350x233

Åpningsseremonien til Vandrefestivalen av stabelen torsdag kveld

Æresvandrer og flammepustende barnehelt i eventyrlig setting

Etter en grå og trist periode for indre Nordmøre værmessig, kom torsdagens åpning av Vandrefestivalen på Skogan gård i Valsøybotn som et botemiddel av de sjeldne. Øystein Dahle ble kåret til Årets Æresvandrer i en eventyrlig flott setting, noe som jazz- og folkemusikkgruppa Eplemøya songlag bidro til å forsterke. For barnas del ble nok Asgeir Borgermoen sitt show den store vinneren hvor han både sjonglerte med sitroner og blåste flammer! Nå med reportasje og mange bilder av åpningen.

 Det er uvisst hva slags avtale Norsk Vandrefestival har med eventuelle høyere værmakter, men Valsøybotn og Skogan gård viste seg virkelig fra sin beste side torsdag kveld. Stemningen var både avslappet og litt eventyrlig denne kvelden, og blant publikum kunne en se folk både liggende på bakken med lukkede øyne og strikkende - det var med andre ord ingen stiv og overhøytidelig seanse.

Rundt 50 oppmøtte ble ønsket velkommen til gards og til festivalen og Tidens Krav-redaktør Tore Dyrnes ledet publikum gjennom seansen. 

Festivalens Æresvandrerpris gikk i år til miljømann og ridder av 1.klasse Øystein Dahle (avbildet over til høyre, foto Juanita Møkkelgård), som holder foredrag om Moder Jords tilstand fredag. Prisen er i form av en vandrestav laget etter gamle skistaver på Nordmøre, og i år ble staven formet etter en kvinneskistav funnet i nettopp Valsøybotn.

Asgeir Borgermoen (under til venstre, foto Juanita Møkkelgård)  ga under åpningen en liten forsmak på litt show senere på kvelden, hvor han viste sitt fenomenale barnetekke når han samtalte med barn om hvordan de brukte naturen til å leke seg i. Trollheimsportens artikkel om showet finner du her.

Ordførere i Halsa, Surnadal og Rindal delte dernest sine tanker om festivalen i ånd av det regionale samarbeidet. Surnadalsordfører Mons Otnes mente det var ideelt å samles på Skogan hvor fjord, fjell og bygd møtes. Ordføreren er selv oppvokst i Valsøyfjord, og la ikke skjul på at det gjorde det ekstra artig at vandrefestivalens hovedbase befinner seg nettopp på Skogan gård hvor det har vært en rivende utvikling.  Alle ordførerne var enige om festivalens positive ringvirkninger, og var alle inne på behovet for å bruke tid i naturen, kanskje spesielt i vanskelige tider som vi i det siste har vært gjennom.

Seremonien ble avsluttet som den ble åpnet; av de trollbindende damene i Eplemøya Songlag (avbildet til høyre). En kan vanskelig tenke seg musikalsk underholdning som hadde passet bedre enn deres fantastiske folkemusikkinspirerte toner og tekster. De avsluttet med en sang om en låvedans som hadde funnet sted nettopp på Skogan for ca. 100 år siden, når en spellmann spilte på ei trollstilt fele, noe som fikk de dansende til å komme i en transe lignende det man kan finne på dagens raveparty, fortalte songlaget. Som sedvanlig når trollstemte feler spilles på, satt fanden sjøl bak i et hjørne, og det ble stilt spørsmål om kanskje Skogan nok en gang får slike tilstander når Swiks spiller opp til dans fredag kveld?

Påbegynnende basecamp til høyre.

Ingenting å si på været på Skogan!

Åpen cafè på Skogan gård, og mange så sitt snitt til å nyte solstrålene sammen med en kopp kaffe.