sonja dyrnes schei kløppar\'n 2000

Frisørsalonger kunne åpne igjen mandag 27. april:

– Det har vært voldsomt stor pågang

Etter seks uker med stengte frisørsalonger, gav regjeringen klarsignal til gjenåpning fra og med mandag. Sonja Dyrnes Schei hos Kløppar’n i Surnadal er glad for å være i gang igjen, og merker godt at kundene er ivrige etter en hårklipp.

Da regjeringen 12. mars vedtok å innføre de strengeste restriksjonene i Norge i fredstid, medførte det blant annet at alle frisørsalonger måtte stenge dørene.

Mandag var det klart for gjenåpning, og hos Kløppar’n i Miljøgata i Surnadal var Sonja Dyrnes Schei, Toril Moe og Susanne Knutsen i full aksjon.

– Vi har fått voldsomt mange telefoner. Det har vært slik at telefonen har ringt hele tida, også mens vi har snakket i telefonen, smiler Dyrnes Schei.

Hun forteller at de hos Kløppar’n i forbindelse med gjenåpningen har prioritert tidligere kunder.

– De som har stått på lista vår fra før har fått førsteretten, så både Toril, Susanne og jeg har tatt ringerunder for å tilby dem timer. Etter at de hadde fått timene de ønsket seg, gikk vi offentlig ut og meldte fra om gjenåpningen.

Den store pågangen gjør at det nå er så godt som fullt både denne og neste uke, sier Dyrnes Schei.

– Ja, det er det, altså. Vi prøver å smette inn noen litt innimellom når vi får det til, men samtidig er det jo nå slik at vi må sette av litt ekstra tid til å vaske og desinfisere mellom hver kunde også.
 

Følger strenge retningslinjer

Kløppar’n og alle andre frisørsalonger i landet er pålagt å følge nasjonale forskrifter, og følge Helsedirektoratets veileder for virksomheter med en-til-en-kontakt.

På inngangsdøra henger det en plakat med overskriften «Trygg salong», med oversikt over tiltak kundene og salongen selv skal iverksette. «Trygg salong» er Norske Frisør- og Velværebedrifters (NFVB) bransjestandard i forbindelse med håndtering av Covid-19-viruset.

– Vi har fått klare retningslinjer å forholde oss til, og jeg må innrømme at jeg grugledet meg litt til åpninga. Vi er jo veldig vante til å gjøre ting på en bestemt måte, og nå er det mye nytt man skal huske på, så det er litt spesielt, sier Dyrnes Schei, som er tydelig på at hun ønsker smitteverntiltakene velkommen.

– Det aller viktigste tiltaket, mener jeg, er at både vi og kundene møter opp friske eller holder oss hjemme. Så har vi jo tatt forholdsregler når det gjelder å holde god avstand. Inne i selve salongen er ikke det noe problem, der kan vi bruke den samme plasseringa som vi har gjort før. Da har vi godt over to meter mellom oss, så det går veldig godt.

Trioen ved Kløppar’n passer også på at kundene ikke kommer for tidlig til timene sine, rett og slett for å unngå at det blir for mange folk som venter sammen.

– Hvis alle møter opp for tidlig blir det fort fullt hos oss, sier Dyrnes Schei, og fortsetter:

– Vi desinfiserer selvfølgelig alle sakser, klippestasjoner og berøringsflater, mellom hver kunde vi tar imot. Og vi møter alle i døra og sørger for at de desinfiserer hendene sine.
 

Glade for å være tilbake på jobb

Selv om hverdagen i frisørsalongene rundt omkring i Norge ikke er hundre prosent som før, er den seks uker lange nedstenginga av bransjen nå over. Det er Toril Moe, Susanne Knutsen og Sonja Dyrnes Schei glade for.

Dyrnes Schei forteller at det er bra, ikke bare med tanke på selve virksomheten til Kløppar’n, men også for de tre frisørene selv:

– Jeg har gledet meg noe fryktelig til å åpne igjen. Vi gikk jo fra å være kjempesosiale, til å ikke være sosiale i det hele tatt. Man mistet jo plutselig hele den biten, både i arbeidstida og ellers. Så for meg og oss, som er så sosiale, har de siste seks ukene vært mildt sagt spesielle, sier hun, og smiler.