Folkemøte Attanova 2016

Vil ta hensyn til folkeavstemminga

Torsdag kveld var det folkemøte om kommunereformen i Attanova. Ola T Heggem, Line Flåtten og Magnar Dalsegg i forhandlingsutvalget lyttet til kommentarer og svarte på spørsmål. De vil alle ta hensyn til folkeavstemminga. Dersom det blir klar overvekt for det ene av alternativene kan det hende at de må skifte mening.

Birgit Reisch[1].jpg
Rådmann Birgit Reisch

Rådmann Birgit Reisch innledet møtet med generell informasjon om kommunereformen, og de tre alternativene som Rindal har å velge i. Deretter kom forhandlingsutvalget med Ola T Heggem (Sp), Line Flåtten (Ap) og Magnar Dalsegg (H) fram for å fortelle litt om forhandlingsprosessen på begge sider, og for å svare på spørsmål fra salen.

Ola T Heggem fortalte at det har vært godt samarbeidsklima i forhandlingene både om Orkdalsalternativet og Nordmørsalternativet, men det var litt ulike prosesser.

Line Flåtten var enig i at det var en god prosess på begge sider.

- Vi har fått med små men viktige ting, som at vi får beholde kino og basseng. Og det har vi fått til i begge avtalene, sa hun.

OlaTLineogMagnar_690x429.jpg
Ola T Heggem, Line Flåtten og Magnar Dalsegg lyttet til kommentarer og svarte på spørsmål fra salen.


Stort engasjement i salen

- Hvor mange kommunestyrerepresentanter og formannskapsrepresentanter fra Rindal tror dere at vi får i en ny kommune med Orkdal? spurte en av tilhørerne.

Magnar Dalsegg svarte at det ikke minst kommer an på hvor engasjerte rindalingene er og hvor mange som stiller til valg.

Lins Flåtten tilføyde at det også kommer an på hvor god jobb som blir gjort i hvert enkelt parti.

- Hvorfor er betingelsen om trøndelagssøknaden med i avtalen om Nordmørsalternativet? spurte en annen.

Magnar Dalsegg svarte at før intensjonsavtalen ble fremforhandlet hadde et enstemmig kommunestyre i Rindal sendt søknaden om å bli en del av Trøndelag. Søknaden ligger nå hos Departementet på vent. Først må vi se hva som skjer i kommunereformen og regionreformen.

- Jeg tror ikke at dette med trøndelagssøknaden er det store problemet for Surnadal og Halsa heller, sa Magnar Dalsegg.

- Når det gjelder trøndelagssøknaden så er det klart at brevet fra Departementet ikke kan tolkes som noe annet enn et nei. Dette med søknaden til Trøndelag er bestemt over hodene på veldig mange. Det er helt forkastelig. Hva har dere tenkt?

- Det er et lovlig valgt kommunestyre i flere perioder som har pekt nordover, svarte Ola T Heggem. - Dersom vi blir en del av en storkommune sammen med Orkdal så blir vi en del av Trøndelag uansett. Da er søknaden irrelevant. Dersom vi blir en del av en stor region Midt-Norge så er søknaden også irrelevant. Men hvis vi ikke blir en del av Trøndelag eller region Midt-Norge på den måten så skal vi komme tilbake til søknaden. Jeg kan ikke skjønne at det er noen annen måte å tolke brevet på.

Flere er nok fortsatt usikre på hva de skal stemme på. En av tilhørerne ordla seg slik:

- Jeg er så usikker på hva jeg skal stemme at jeg kanskje velger å la være å stemme. Jeg stoler kanskje heller på de jeg har stemt inn i kommunestyret, og lar dem stemme for meg.

Videregående skole kom også tidlig opp som tema.

- Om vi blir slår oss sammen med Orkdal, er det da sannsynlig at vi får gratis skoleskyss til videregående skole i Surnadal? Det er jo lenger skolevei til skolene i Trøndelag for de aller fleste i Rindal.

- Jeg tror det er sannsynlig at vi får til dette, sa Ola T Heggem. - Men jeg kan ikke garantere noe. Når man skal ta et valg så må man ta det ut fra den informasjonen man har på det aktuelle tidspunktet. Men videregående skoler er helt klart et viktig tema.
 

Hva skjer med Nordmørsalternativet?

- Hva er igjen av Nordmørsalternativet når ikke Halsa vil være sammen med Surnadal og Rindal?

- Det vet vi ikke, for vi vet ikke hva kommunestyret i Halsa vil gjøre, sa Ola T Heggem. 

- Det ser ut til at Halsa ikke er interessert i å være med Surnadal og Rindal. Går dette alternativet da i vasken?

- I utgangspunktet ja, i henhold til et vedtak i kommunestyret i Surnadal, svarte Ola T Heggem. - Men ordføreren i Halsa sier at man ikke kan ta stilling til dette før Halsa har hatt sitt kommunestyremøte.

- Vil Rindal Arbeiderparti gjøre noe med at alternativet med Rindal, Surnadal og Halsa er i ferd med å falle bort?

- Vi skal ha et nytt medlemsmøte etter folkeavstemminga, svarte Line Flåtten.

- Hvorfor ikke forhandle fram en ny intensjonsavtale bare med Surnadal?

- Nei, vi kan ikke hoppe bukk over Halsa i denne saken, svarte Ola T Heggem. - Tidligere fik vi kritikk for at vi ikke hadde tenkt å forhandle med Halsa. Nå får vi kritikk for at vi ikke forhandler uten Halsa. Det er litt pussig, la han til.

- Krf og Ap foreslo i kommunestyret at Rindal skulle ta initiativ til nye forhandlinger med Surnadal. Det ble nedstemt.

- Vi er fratatt det beste alternativet, Rindal og Surnadal, fordi det er hektet på en setning til slutt om at vi skal til Orkdal uansett. Hvilken agenda har ordføreren med dette?

- Vi mister noe uansett hvem vi slår oss sammen med. Da må vi sørge for at vi får med oss noen oppsider også. Da må vi bli en del av en vekstregion, sa Ola T Heggem. - Det kan på mange måter sammenlignes med EU-avstemmingen i 1994. Vi visste lite da også. Det er ikke noe som er mer demokratisk enn et lovlig valgt kommunestyre, og i denne saken var kommunestyret enstemmig. Det er ingen skjult agenda her. Jeg føler at vi har spilt åpent hele tida.

- Det er riktig at vi har hatt to kommunestyrer som har stemt mot Trøndelag. Fylkesmannen skal ha sin innstillling for kommunereformen klar til 1. oktober. Og Fylkesmannen har stor makt, den innstillingen går til Departementet. Hvis Fylkesmannen innstiller på at vi skal slås sammen med kommuner på Nordmøre kan vi nok se langt etter sykehus i Trøndelag.


Vanskelig valg

- Dette kalles jo en kommunereform. Hva slags reform får vi om vi slår sammen to kommuner og blir 8000 innbyggere?

- Det er nok der vi har vært, vi også. Storparten av oss mener vel at vi har det bedre med Orkdalsalternativet, eller ved å stå alene, sa Magnar Dalsegg. Men til deg som sa at du ikke vil stemme... Tenk på oss da! Vi vet kanskje ikke så mye mer, vi heller. Det er viktig at dere stemmer og gir oss et vink om hva dere ønsker.

- Det var jo bra informasjon i heftet fra kommunen. Men der har ikke gjort det enklere å ta et valg. Det eneste vi oppnår med å slå oss sammen med Surnadal er vel at vi mister alle arbeidsplassene til Skei.

- Det er feil rekkefølge i hele prosessen som gjør det så vanskelig for oss. Jeg vil oppfordre alle til å ta en risikoanalyse og stemme på det som er minst risikofylt.

- Det er mye bedre å pendle til Surnadal enn til Orkanger. Vi har undersøkt saken om sykehustilhørigheten. Rindal hører til St. Olavs hospital, og vil høre til der i framtida også, uansett hvor fylkesgrensa går.

- Pasienter som er under behandling, f.eks. for kreft, får komme til St. Olavs hvis de bor i Rindal. Surndalingene må reise til Molde eller Ålesund.

- Tror dere at vi i en kommune med Orkdal vil få arbeidsplasser i Rindal for å løse oppgaver som kan løses i Orkdal? Sykehussaken synes jeg er et oppkonstruert problem. Rindal har hørt til Orkdal sykehus i 90 år. Jeg har ikke noen tro på at det blir noen forandring på det.
 

Arbeidsgiveravgift og sykehus

- Forskjellen i arbeidsgiveravgiftssats mellom Rindal og Orkdal utgjør store summer, kanskje opptil 40.000 kr pr år pr ansatt. Sjansen for å beholde en lavere sats er i alle fall større på Nordmøre. Man bør ikke gamble med dette.

- Dette er et av de viktigste argumentene for ikke å slå oss sammen med Orkdal, men vi vet ikke hvordan det blir med arbeidsgiveravgifta i 2021, svarte Magnar Dalsegg. - En annen viktig sak er sykehusdebatten. Rindal hører til sykehuset St. Olavs hospital i Trøndelag, som er et universitetssykehus, mens Surnadal tilhører Møre. Det er også riktig som noen nevnte, at hvis vi slår oss sammen med Surnadal så reiser mange av de kommunale arbeidsplassene til Surnadal, for avstanden er såpass liten.

- Det er usikkerhet rundt dette med arbeidsgiveravgift, og det er umulig å regne med tall har, sa Ola T Heggem. - Men jeg godtar ikke bagatellisering av sykehussaken! Dette har vi jobbet så mye med, så dette har vi greie på. Jeg advarer sterkt imot å spille bingo med sykehustilhørigheten vår! Jeg har ikke sagt at vi havner i Molde, men vi kan ikke være sikre på at vi ikke gjør det, heller. I dag er folk i Øvre Surnadal regnet med i pasientgrunnlaget for sykehuset på Hjelset. Rindalingene er ikke regnet med. Surnadal kommune er stadig i forhandlinger for å få den samme avtalen som vi har. Hvorfor gjør de det, hvis det er så enkelt som dere sier? Ellers har vi hatt møte med begge fylkesmennene om fylkestilhørighet. Det som er mest avgjørende for Fylkesmannens innstilling er hva dere krysser av for på stemmeseddelen.

- Hva som skjer med arbeidsgiveravgiften etter 2021 vet vi ikke noe om. Det er like usikkert for alle kommuner, så det kan ikke brukes som et argument i den ene eller den andre retningen.

- Jeg vil gi honnør til politikerne. Jeg er stolt av politikerne vi har i Rindal, og jeg er 100% sikker på at de gjør det som er best for meg. Når det gjelder arbeidsgiveravgift så er det slik at bank, finans og transport har 14% arbeidsgiveravgift i hele landet. Den ordningen trådte i kraft i fjor. Dessuten er det mange rindalsbedrifter som allerede har mange ansatte som jobber i Orkdal, og må betale 14% arbeidsgiveravgift for disse. Hverdagsregionen for meg er fra Surnadal til Trondheim. Og det er jo stort sett likt for surndalinger også.

- Når det gjelder videregående skole så ligger det an til at det skal bli enklere å få gå på skole i et annet fylke.  Jeg tror ikke at det blir noen problem. Når det gjelder interkommunalt samarbeid med Surnadal så må vi huske at vi ikke har en eneste arbeidsplass av dette i Rindal, alle er i Surnadal. Vi har lite til felles med de andre kommunene i Møre og Romsdal, som er opptatt av bruer, ferjer, tunneler og rassikring. Jo flere som går for nullalternativet, jo enklere blir det å stå alene. Jeg anbefaler nullalternativet. 

- På folkemøtet på Skogsletta i går fikk vi høre mange sterke historier om hvor viktig det har vært for mange å tilhøre St. Olavs hospital.

- Den gode arbeidsgiveravgiftordningen vi har i Norge er under press, sa Ola T Heggem. - Vi blir ikke alene om vi blir små. Og vi har faktisk klart å henge med i utviklingen så langt. Som egen kommune beholder vi kommunale arbeidsplasser og egne politikere. Utbygging som den vi har hatt i Rindal sentrum er bare mulig om vi står alene. Hvis jeg virkelig hadde hatt et så sterkt ønske om å bli trønder som enkelte antyder så hadde jeg vel anbefalt Orkdalsalternativet. Det er absolutt den tryggeste måten å bli trønder på. Jeg anbefaler fortsatt nullalternativet. Men hvis folket mener noe annet enn meg så skal jeg tenke på det fram til 22. juni.

- Surnadal videregående skole trenger rindalingene i sitt elevgrunnlag. Pga av avstandene er det vel lite sannsynlig at Trøndelag vi betale skoleskyss til Surnadal. Dere kan kjøre en tur og se hvordan fylkesveiene ser ut på andre sida av fylkesgrensa. Det er på langt nær samme standard som her.

- Jeg har en forklaring på hvorfor fylkesveiene er bedre i Rindal enn på Trøndelagssida. Økonomien var svært god i Rindal tidligere, og vi ga fylkeskommunen tilbud om å forskuttere asfaltering på alle knutepunkter mot Meldal. Det ble gjort, og vi fikk pengene tilbakebetalt.

- Når det gjelder videregående skoler så kan sikker mye løse seg fra sentralt hold. Jeg er mer skeptisk til nullaternativet enn Ola er, sa Line Flåtten. - Det viktigste er å sikre at vi beholder primærtjenestene, som helse, skole og barnehage. Vi vet veldig lite, og det er det som gjør det så vanskelig.


Fylkesgrense, eiendomsskatt og skryt til politikerne

- Ei fylkesgrense mellom Rindal og Surnadal er uheldig!

- Ei fylkesgrense vil det jo bli en plass uansett, når vi der ferdig med dette, sa Magnar Dalsegg. - Det er bestemt at ingen kommunalt ansatte skal miste jobben som følge av sammenslåing. Ingen vet noe om sykehussaka heller, vi bare tror. Når det gjelder nullalternativet så er Ola sikker, Line tviler, men jeg går ikke for nullalternativet. Hva skal vi gjøre som egen kommune? Vi kan øke eiendomsskatten mer. Men er det det vi vil? Det er ikke så enkelt å få tak i fagfolk. Det er best å få være med fra starten og forme en ny kommune, i stedet for å komme inn om noen år.

- Jeg er ikke noen høyremann, men jeg vil gi honnør til Rindal Høyre for at dere er så tydelige på hva dere mener! En kommune med Rindal og Surnadal kan i neste runde bli slått sammen med Kristiansund eller Sunndal. Det er jeg bekymret for. Vi risikerer også å miste ungdomsskolen vår til Surnadal.

- Når kommunen måtte gå til det skritt å innføre eiendomsskatt tyder det på at kommunen ikke klarer seg godt alene. Jeg ser også utfordringene med utbedring av Rindal Helsetun, som kan komme til å koste 100 millioner. Men vi skal være glad for den infrastrukturen som vi har klart å bygge opp.

- Jeg vil skryte av politikerne i Rindal. De har turt å ta noen valg, og stå for det. Jeg har tillit til de politikerne jeg har stemt på. De kommer til å gjøre det beste for meg. Det er ikke lett å vite hva man skal stemme. Jeg tror jeg gir blaffen i å stemme. Så kan jeg heller skylde på politikerne etterpå :)


Still opp og stem!

Politikerne i forhandlingsutvalget fikk siste ordet på folkemøtet.

- Det gjør godt å få litt ros. Det har ikke vært mye av det i det siste, sa Ola T Heggem. - Jeg ønsker å være en del av St. Olavs hospital, og Orkdal sykehus som er en del av St. Olavs. Alle kommuner kan bli pengelense om noen år. Hva er intensjonsavtalene verdt da? Magnar sier at jeg er sikker. Jeg er ikke så sikker, men jeg har valgt å ta et standpunkt. Vi snakker om at det kan gå flere tog. Hvor stort det toget er kommer vel an på hvor mange som står og venter på perrongen. Det er ikke bare vi som skal ta ansvar for hvor fylkesgrensa skal gå. Husk at kommunestyret i Surnadal har stemt for en intensjonsavtale med en forutsetning om å bli med til Trøndelag.

- Rindal Ap er delt i denne saken, sa Line Flåtten. - Personlig tror jeg at det blir krevende å bli alene, så jeg går for Orkdalsalternativet. Aller helst ville jeg hatt med Surnadal. Jeg mener at vi må være med å påvirke. Jeg vil oppfordre alle til å stemme!

- Dere må gå og stemme for det dere selv mener er best, avsluttet Magnar Dalsegg. - Det dere sier kommer vi til å legge vekt på. Problemet er hvis resultatet blir 50/50. Men hvis det viser en klar retning så tar vi hensyn til det. Og da må kanskje Ola og jeg skifte mening. Godt valg! Still opp og stem!