ANNONSE:

Skål! Ungdommene og Kåre Bjørningsøy skåler for mekkeverkstedet

Stor stas med mekkeverksted

Fredag var det storslått åpning av nytt mekkeverksted for ungdom på Skei. Kommunedirektøren klippet snora og stilte med hjemmelaget gavekort og Kåre «Svæsaspær» Skaret Bjøringsøy, kjent fra fjorårets «Farmen» kastet glans over arrangementet.

Publisert Sist oppdatert

- Da jeg fant yndlingsbrekkjernet mitt delt i to med vinkelsliper, var det nok, sier Mette Holten, initiativtaker til mekkeverkstedet som har fått lokaler i kjelleren på Landbrukshuset på Skei. Hun så seg lei av at utstyr forsvant og ble ødelagt, og tenkte at her må noe gjøres.

Den yngre generasjon trengte et sted der de kunne mekke og skru av hjertens lyst. Dermed ble ideen om eget verksted født.

-Dette er noe helt annet enn fotball. De som har interesser som går denne veien fortjener også tilrettelegging, mener hun.

Mette tenkte først at dette var noe hun måtte stå for sjøl. Hun tok imidlertid kontakt med ungdomskontakten i Surnadal, for å høre om det var noe de kunne være interessert i være med å videreutvikle.

Kristin Børset tente på ideen, og kommunedirektør Knut Haugen ble kontaktet. Deretter rullet ballen fort.

Mange å takke

-Det ble forholdsvis rask saksbehandling, sier Haugen, som stilte seg positiv med en gang. Kommunen vil dekke husleien til lokalet. I tillegg er det en skrustikker i kjømda som innflyttingspresang. Den var imidlertid ikke kommet til åpningen, så Haugen stilte også med gavekort fra Byggmakker med skrustikke på.

-Vi trenger mange fagarbeidere framover, og dette er en fin måte å skape interesse for faget, mente kommunedirektøren, som fikk æren av å klippe «snora» som seg hør og bør bestod av en tjukk kjetting.

Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank og Sparebank 1 Nordmøre har gått sammen om en gavesjekk på 60 000 kroner til innkjøp av verktøy.

Kommunedirektør Knut haugen måtte fram med storsaksa for å få has på snora

Mette Holten er overveldet over både hvor fort det har gått og responsen fra bank, stiftelse, kommune og private sponsorer. Det har bare gått noen måneder fra prosessen ble satt i gang til verkstedet sto ferdig.

-Fra å tro at jeg måtte betale og organisere dette sjøl, kom mange på banen på kort tid. Dette har spist fort på seg, sier hun.

Brage Emil Ulvund med ramma av en Rieju moped. Denne skal det motor i etter hvert.

En rekke lokale bedrifter har donert utstyr. Liv Dalsegg fra Sparebank 1 Nordmøre og Kathrine Mauset fra Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank, stilte med felles gavesjekk. Katrine Mauset mener at dette er midt i blinken for det sparebankstiftelsen skal støtte. Heller ikke Sparebank 1 Nordmøre trengte lang betenkningstid.

-Dette var det enkelt å si ja til, sier Liv Dalsegg.

Fra venstre: Liv Dalsegg fra Sparebank1 Nordmøre, initiativtaker Mette Holten, ungdomskontakt Kristin Børset og Kathrine Mauset fra Sparebankstiftelsen.

Å oppnå målet

-Det er veldig artig å være her, sier Farmen-kjendis Kåre Skaret Bjørningsøy, alias «Kåre Sveisaspær». Navnet henspiller på å sveise differensialsperren i drivverket, slik at bilen spoler lettere (har journalisten fått seg fortalt i ettertid).

Kåre Skaret Bjørningsøy og ungdomskontakt Kristin Børset

Kåre får fremdeles mange henvendelser om oppdrag (Det vil nå aldri gi seg, heller, som han uttrykker det). Mye må han legge til side, men dette ville han få med seg. Han var rask til å si ja til å komme da Liv Dalsegg tok kontakt. Ellers kan han røpe at i helga går turen til Oslo der han skal delta i musikkvideoen til gruppa Hagle.

Bjørningsøy er opptatt av å gi ungdom som er interessert i motor og mekking et tilbud. For tiden jobber med å lage en bane på gården sin hjemme på Smøla, der ungdom på øya kan komme og leke seg i trygge omgivelser. Det er forebyggende på flere måter, og holder ungdommen av veien.

-Det er viktig at ungdommen får erfaring med faget og dyrke interessen, mener Kåre. Selv bygger han egne kjøretøy.

-Jeg bygger mange rare kjøretøy. Interessen og lekenheten må få utløp. Det er viktig å ha det gøy og leke seg. Selv har jeg fått opplevd konsekvensene av å benytte feil arena.

Åse Berit Løseth og Helge Berg hadde tatt turen til åpningen

Lekenheten har han imidlertid beholdt, og kommer godt overens med ungdom.

Bjørningsøy er imidlertid også opptatt av at dette er ikke bare en lek, for mange ligger det en genuin interesse i faget bak. Denne må stimuleres.

-Mange har som mål å ha en fremtidig jobb i denne retningen. Da er spørsmålet hva vi kan gjøre for å oppnå de planene.

Powered by Labrador CMS