Foran: Daniel Fiske og Kjell Eidsli og leder i Surnadal Sanitetsforening Britt may Hollås. Bak fra venstre: Berit Skralthaug fra Sparebank1 SMN, og fysioterapeutene Marit Nordvik Betten, Maren Skuggevik og Oddveig Resell.
Foran: Daniel Fiske og Kjell Eidsli og leder i Surnadal Sanitetsforening Britt may Hollås. Bak fra venstre: Berit Skralthaug fra Sparebank1 SMN, og fysioterapeutene Marit Nordvik Betten, Maren Skuggevik og Oddveig Resell.

Oppfordrer til spleiselag!

Surnadal Sanitetsforening har satt i gang dugnad for å kjøpe nytt "superapparat" til fysioterapitjenesten i Surnadal. Nå utfordrer de bedrifter og enkeltpersoner til å bli med på spleiselaget. Målet er å samle inn 90 000 før jul.

Publisert

Daniel Fiske ble skada i ei kiteulykke i februar. Ei vindråsse tok tak i Fiske og løfta han 5-6 meter opp, deretter ble det et ublidt møte med bakken. Resultatet var brudd i ryggen og nakken. Da Fiske var på opptrening ved St Olav Hospital fikk han trene med NuStep Crosstrainer, en maskin som kunne trene hele kroppen, og som han hadde veldig god nytte av. Han tenkte at et slikt apparat skulle han hatt da han kom hjem også. På maskina fikk han trene styrke så vel som kondisjon.

-Det er ikke så lett å få trent kondisjon når føttene ikke virker, sier Daniel Fiske. Jeg kunne søkt hjelpemiddelsentralen om en slik maskin, men jeg syntes det var dumt at jeg skulle sitte med et dyrt apparat som ikke kom andre til nytte.

Han tenkte derimot at apparatet hadde vært ypperlig for Fysioterapitjenesten i Surnadal. Men maskinen koster 90 000.

-Kondisjon er veldig viktig for all helse, sier fysioterapeut Marit Nordvik Betten, som syntes Daniel Fiskes tanke om å dele på maskinen var fin.

Giverglede

Dermed fikk Surnadal Sanitetsforening utfordring med å gjøre noe med saken. Leder May Britt Hollåas la fram saken for styret, som tente på ideen. De opprettet en Spleis, som er en tjeneste banken tibyr for å samle inn penger til ulike formål. De tok kontakt med Berit Skralthaug i Sparebank1 SMN, og det ble opprettet Spleiskonto. For å kickstarte spleisen gav Sanitetsforeningen selv 10 000, det samme gjorde banken.

Nå oppfordrer de andre bedrifter og enkeltpersoner til å være med på dugnaden.

-Sanitetsforeningen jobber med å samle inn penger og annet til små og store formål, sier Hollås. Vi har blant annet samlet inn julegaver og sykler til nye landsmenn i Surnadal og gav en egen Ipad til alle beboerne ved sjukeheimen da koronarestriksjonene satte inn.

-Vi ser mye godvilje når vi vil setter i gang innsamlinger i Surnadal, sier lederen, som håper på stor giverglede også denne gangen.

-Det er veldig enkelt å komme inn på spleis, og det er lett å bruke det, sier Hollås.

Noen få større treningssentret har denne typen apparat, men det er ikke en standardmaskin for helsestudioer.

Passer for alle

-Dette er et apparat for de som ikke har funksjon i deler av kroppen. Det som er så bra her, er at vi har fagfolk som kan instruere og følge med utviklinga til hver enkelt bruker.

Ved Surnadal fysioterapi ser de veldig fram til å ta ibruk apparatet. De er veldig takknemlige for hjelpen. Et slikt dyrt apparat hadde nok ikke blitt innkjøpt av kommunen, tror de.

Daniel Fiske (til høyre) var pådriver for prosjektet. Kjell Eidsli til venstre.
Daniel Fiske (til høyre) var pådriver for prosjektet. Kjell Eidsli til venstre.

Apparatet kan brukes til å trene både kondisjon og styrke, sier Marit Nordvik Betten. Rehabliiteringssentre som Catosentert, Sunaas og Lian i Trondheim har slike maskiner, med der er brukeren bare en kort tid før han reier hjem igjen. Med maskina tilgjengelig her, kan treninga foregå kontinuerlig, og vi kan måle framgang jevnlig.

Apparatet passer for eksempel godt for de som er skadet, har MS eller har hatt slag. Det simulerer gangbevegelser ved at føtter og hender blir brukt diagonalt, slik vi gjør når vi går. Den er lett å komme seg oppå, og passer godt for de som ikke kommer seg opp på en sykkel, for eksempel.

Kjell Eidsli er en annen bruker ved Surnadal Fysioterapi som glederer seg til å trene med NuStep Crosstrainer. Han skadet seg stygt da han spilte landhockey for snart fire år siden, men Eidsli har jobbet hardt for å komme seg i gjenge igjen. Han har kastet krykkene, etter ulykken har han syklet til Trondheim med spesialtilpasset sykkel. Til sommeren har han tenkt å ta en ny tur, sammen med treningkamerat Daniel Fiske.

-På sykehuset utfordret de meg til å komme syklende dit, sier Fiske, som var aktiv i flere idretter før ulykken. Når maskina kommer, blir det hardtrening hele vinteren, smiler han.

Sanitetsforeningen håper å få samlet inn nok penger til at apparetet kan kjøpes inn før jul.

Du kan støtte prosjektet ved å gå inn på linken under. Der kan du også se bilde av apparatet.

https://www.spleis.no/project/149496