Årsmøte i Rindal Nei til EU

Styret tok gjenvalg

Torsdag kveld var det årsmøte i Rindal Nei til EU. Leder Jon S. Bolme og to styremedlemmer tok gjenvalg. Ivar Hellesnes fra Rådet i Nei til EU holdt foredrag om EØS-avtalen og problemene med den. Han snakket også litt om TTIP, den hemmelige frihandelsavtalen mellom EU og USA.


Ivar Hellesnes er veterinær i Mattilsynet i Trondheim, der han arbeider med mat og matproduksjon. Han er veterinærspesialist med doktorgrad i næringsmiddelhygiene. Hellesnes sitter også i Rådet i Nei til EU.

På årsmøtet holdt han foredrag om hva EØS-avtalen betyr for Norge. Han snakket også om TTIP, en gigantisk utvidet handelsavtale mellom EU og USA. Avtalen er ikke vedtatt enda, men den kan få store konsekvenser, også for Norge.

- TTIP kan påvirke alt vi har av regelverk, og det er nesten ikke innsyn i det som foregår, sa Hellesnes.


EØS-avtalen omfatter Norge, Island og Liechtenstein sammen med EU-landene.

- Det er en vanlig oppfatning er at "EØS er nesten som å være med i EU, men uten stemmerett". Men den påstanden er ikke riktig, påpekte Hellesnes.


EØS-avtalen er riktignok svært omfattende, men den omfatter ikke:

* Tollunion
* Handelspolitikk
* Landbrukspolitikk
* Fiskeriforvaltning
* Pengeunion
* Utenrikspolitikk

På disse områdene kan Norge fortsatt styre selv.
 

Hellesnes listet opp problemene med EØS-avtalen i flere punkter:

* Utfordrer selvråderetten
* Avgir suverenitet
* Svekker handlefriheten
* Stadig mer domstolkontroll framfor politikk
* Avtalen har blitt noe annet enn forutsatt
* Problematiske direktiver og forordninger fra EU kommer på løpende bånd.


- EØS uthuler Grunnloven, sa Hellesnes - Stadig flere forutsetninger for avtalen blir brutt, som f.eks. hjemfallsretten, Vinmonopolet og differensiert arbeidsgiveravgift. I tillegg er over 10.000 nye regler tatt inn i EØS-avtalen siden den ble vedtatt. Alle nye regler i EØS kommer fra EU, og EØS-avtalen går foran andre norske lover ved motstrid.

Nei til EU mener også å ha dokumentert at EØS-avtalen er et problem for arbeidslivet, og særlig innenfor bygg- og anleggsbransjen, da avtalen går til angrep på arbeidernes lønns- og arbeidsvilkår. Fagforeningene i Norge engasjerer seg nå i disse spørsmålene.

Nei til EU mener at Norge bør å gå ut av EØS og heller fornye sin handelsavtale. Organisasjonen mener at Norge selvsagt får solgt sine varer uten EØS, og viser blant annet til at Sveits handler utmerket med EU og EØS. Frihandelsavtalen ligger til grunn, og WTO gir et rammeverk. 

Nei til EU sine nettsider kan du finne en direkte link til oppropet "Ut av EØS!"


23. juni 2016 skal Storbritannia holde folkeavstemning om fortsatt medlemskap i EU. Det knytter seg selvsagt stor spenning til utfallet av den avstemningen.


Hellesnes snakket også litt om TTIP. Avtalen mellom EU og USA er ikke vedtatt enda, og det kommer nesten ingen opplysninger ut fra forhandlingene. Det er fare for at EU må gi seg på viktige punkter, som f.eks:

* Høyere nivå av smitte i animalske produkter
* Dampbehandling av slakt
* Klorbehandling av kyllingslakt
* Hormonbehandling av melkekyr og kjøttfe
* Flere tillatte tilsetningsstoff?
* Privatisering av "beskyttelsen" - merking vil kunne erstatte opplysninger om GMO, hormonbruk, burhøns vs frittgående, klorvask.

IMG_3654.jpg
Leder Jon S. Bolme overrakte blomster til foredragsholder Ivar Hellesnes.


Jon S. Bolme er leder i Rindal Nei til EU, og han sitter også i styret i Møre og Romsdal Nei til EU. Han fortalte litt om organisasjonens arbeid både lokalt og på fylkesplan.

- Møre og Romsdal Nei til EU har brukt flere år på å bygge opp et kraftig nettverk, sa han. 

Ikke alle kommuner har lokallag slik som Rindal, men i Møre og Romsdal har Nei til EU flere kontaktpersoner i alle kommunene. Til sammen er det 230 kontaktpersoner, som stiller opp og hjelper til med å spre informasjon ved behov.

- Nå står kampen om EØS, sa Jon S. Bolme. - Om vi ikke kommer oss ut av EØS så sklir vi inne i EU enten vi vil eller ikke.

Han fortalte at Rindal Nei til EU hadde en kampanje for fem år siden, der de blant annet samarbeidet med Bondelaget og Senterpartiet. Den gangen ble det ble vervet 48 nye medlemmer. Det var et stort løft for et lite lokallag.

Leder og to av styremedlemmene var på valg. Alle to gjenvalg, og valget var enstemmig.


Dette er styret i Rindal Nei til EU for 2016:

Leder: Jon S. Bolme
Nestleder: Sigmund Moen Trønsdal
Sekretær: Oddvar Haltli
Kasserer: Hans Magne Brønstad
Styremedlem: Knut Hauso

 

Knut Hauso Oddvar Haltli Hans Magne Brønstad Jon Bolme og Ivar Hellesnes.jpg
Styret i Rindal Nei til EU sammen med Ivar Hellesnes(t.h.). F.v. Knut Hauso, Oddvar Haltli, Hans Magne Brønstad og Jon S. Bolme. Sigmund Moen Trønsdal var ikke til stede.


Rindal Nei til EU vil gjerne ha nye medlemmer. Det er bare å ta kontakt. 

Her finner du Rindal Nei til EU sin informasjonsside på Trollheimsporten.