Onsdag
Onsdag Delvis skyet
Delvis skyet
Svak vind
Torsdag
Torsdag Regn
Regn
Lett bris
frode6

Spiller på hele følelsesregisteret

Torsdag kveld gjestet en av norges aller beste gitarister Frode Alnæs Surnadal kulturhus med soloforestillingen "Min dans med strenger". Surnadalspatrioten fra Kristiansund hadde ingen problemer med å sjarmere en nesten fullsatt storstue med en fabelaktig konsert.

Alnæs hadde premiere 3. februar i Kristiansund, og skal til slutten av april reise land og strand rundt med sin nye forestilling. Publikum kan bare starte å glede seg, for dette var usedvanlig godt levert. 

Via sitt kjære gitarinstrument spiller Alnæs på hele følelesregisteret gjennom sin soloforestilling, og klarer både å sjarmere, røre, underholde, engasjere og glede sitt publikum gjennom musikken og historiene om hans rikholdige liv. Han forteller om det å være annerledes, og hvordan han klarte å snudde svak til sterk. For det har ikke alltid vært like lett å være Frode. I en alder av 11 år opplevde han å miste håret. I flere år skjulte han seg under toppluer og parykker.

- Det var ikke kult å være den eneste i 17-mai-toget med topplue. Senere ble topplua erstattet med parykk, noe som heller ikke var spesielt kult, sier han.

Foreldrene syntes synd på gutten, og kjøpte en gitar som trøst. Det skulle bli starten på et livslangt vennskap. Frode fant trøst i musikken, og resten er historie. I mange år har Alnæs vært en av norges aller beste gitarister og låtskrivere. I voksen alder skulle han også kaste parykken for godt.

- Det var en befrielse, og jeg ble kun møtt av kjærlighet, sier Alnæs.

frode7.jpg
Alnæs spøkte med tiden hvor håret skulle være nettopp slik

Surnadalspatriot på sin hals
Alnæs er selverklært surnadalspatriot og har vært i bygda utallige ganger. Det hele startet da han var elev på Nordmøre Folkehøgskule (NoFo)  i 1978-79, og har siden den gang deltatt på mange ulike konserter, festivaler og arrangement i Surnadal. 

- Surnadal er favorittbygda mi, smiler han.

Alnæs kunne også fortelle at han som elev på NoFo flere ganger gikk på fjelltur til Knyken - alltid med rompetaske. 

- Jeg hadde alltid med meg rompetaske på disse turene. Der oppbevarte jeg parykken min, og tok den på om jeg skulle møte folk.

Variert og vakkert
Konserten er ei fin blanding av nye låter, verdensberømte gitarlåter, gitar-riff og selvsagt repertoar hentet fra hele norges Dance With A Stranger. Under "gitarsolo-potpurri" briljerer Alnæs med sine gitarferdigheter, og serverer låter fra storheter som Pink Floyd, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Dire Straits og Santana. 

En av Alnæs sine mest kjente melodier er skrevet på rom 03 på Nordmøre Folkehøgskule. Alnæs var 18 år, og låten har fulgt han siden den gang. Klassikeren "Vitae Lux" ble torsdag fremført så vakkert at det nesten gjør vondt. 

Under konserten blir også publikum engasjert i form av gitarriff-quiz. Originalt og artig. Det unge publikummet fra nettopp Nordmøre Folkehøgskule anno 2018 skal ha æren for at surnadalspublikummet kom i fra quizen med æren i behold. 

frode5.jpg
Slik har du kanskje ikke sett Frode Alnæs før?

Fikk spille med Alnæs
På hvert sted Alnæs besøker blir en lokal gitarist invitert med på scenen. I Surnadal ble Øyvind Glåmen fra Halsa plukket ut. Han deltok også under premieren i Festiviteten i Kristiansund, og er et stort musikktalent. Glåmen har søkt seg inn på jazzlinja i Trondheim, og er helt sikkert et navn vi får høre mer fra i årene som kommer. På scenen i Storstuå fremførte han Henning Sommerros "Nordmørsminne" med bravour - i et vakkert samspill med Alnæs. 

Vakkert er det også når Alnæs hyller sin avdøde kollega, Yngve Moe,  fra Dance With a Stranger med klassikeren "Everyone Needs a Friend". Rørende, fint og sterkt. 

- Ta vare på tida. Plutselig kan alt bli anneledes, avslutter Alnæs som i følge seg selv var i storform torsdag kveld.

Det er det lett å si seg enig i.

frode øyvind glåmen2.jpg
Øyvind Glåmen fra Halsa imponerte med fremføringen av "Nordmørsminne"

Bandet består av Morten Huuse (kapellmester/tangenter), Knerten Kamfjord (bass) og Thomas Gallatin (trommer). Et meget solid ensemble som sammen med perfekt lyd og lys gjorde torsdagskvelden i Surnadal kulturhus komplett. 

Turneen fortsetter med konsert i Brattvåg fredag kveld. 

frode9.jpg

frode band1
frode band2
frode8
frode10
frode11
frode12
frode band3[1]
frode øyvind glåmen1[1]
frode3[1]
frode4[1]
Tips en venn Skriv ut