Sommerprat med ordføreren

Tradisjonen tro har vi tatt en sommerprat med ordfører Ola T Heggem. Her tar han opp mange tema som har opptatt rindalingene det siste halvåret.

Ola T Heggem ute.jpg

Kommunereformen

Det som har opptatt ordføreren mest det siste halvåret er kommunereformen. 

- Vi har brukt veldig mye tid på kommunereformen, både politisk og administrativt, sier han. - Vi har etter beste evne prøvd å informere, og vi hadde et opplegg for tilbakemelding fra folket. 

En folkeavstemming som ikke består bare av ja og nei vil ha noen elementer i seg som man føler at man kan tolke, mener ordføreren. Men det første spørsmålet i folkeavstemmingen var et klart ja/nei-spørsmål. 

- Det er en realitet at det var et lite flertall der som ønsket sammenslåing, sier han. - Folkeavstemmingen var rådgivende, men den skal selvsagt vektlegges tungt. Vi valgte likevel ikke å følge den. Det var mange andre tunge argumenter i vektskåla som gjorde at mange av oss, et flertall i kommunestyret, landet på å bestå som egen kommune.


Retningsvalget fikk mest fokus

Ordføreren ser at det er flere grunner til at avstemmingsresultatet ble som det ble, og han føler at retningsvalget fikk mer fokus enn ja/nei-spørsmålet. Det var kanskje også med å påvirke resultatet noe. 

I etterkant har han registrert at de som har vært mest uenige er de som har kommet fram til ulike retningsvalg. Det er der følelsene har vært sterkest. Og mange av dem ble veldig skuffet når de havnet i samme "sekk".

- Jeg tror, i alle fall på kort sikt, at det vedtaket kommunestyret gjorde er det som skaper mest ro i rindalssamfunnet nå, sier Heggem. - Men jeg skal skynde meg å si at dette ikke er svart/hvitt. 

Ordføreren blir litt overrasket over folk som er bomsikre på hva som er rett i denne saka. Han tror det er klokt å være litt forsiktig med det. 


Tror ikke på tvangssammenslåing

- Hvis man tror at det blir sammenslåing uansett, så hadde det helt klart vært veldig greit å få sitte rundt bordet sammen med Orkdal, Meldal og Agdenes nå, og vært med å bygge en ny kommune, sier Heggem. - Det argumentet kjøper jeg absolutt. 

Et annet argument for å velge Orkdalsalternativet var at man da ville være helt sikker på å hindre tvangssammenslåing med Surnadal. Det veier tungt hos mange. 

- Jeg tror ikke at vi blir slått sammen med Surnadal. Hvis jeg hadde trodd det så hadde jeg stemt annerledes. Med punkt 2, som ligger i flertallsvedtaket fra kommunestyret, er det klart og tydelig for alle at det er et enstemmig kommunestyre som peker nordover. Punkt 2 er en del av vedtaket, og det er det viktig å ta med seg i arbeidet videre, slår han fast.


Partipisk i Senterpartiet?

Ordføreren minner om at Rindal Senterparti gikk til valg på å bestå som egen kommune. Det var et klinkende klart standpunkt fra partiets side.

- Det var vel ingen av de andre partiene som turte å gå imot oss på det da, sier han. - Jeg synes også at det vi sa da forplikter noe.

Ordføreren har hørt at noen sier at Arbeiderpartiet ikke brukte partipisk, men at Senterpartiet gjorde det.

- Det tar jeg i alle fall sterk avstand fra! Jeg er helt sikker på at ingen i gruppa følte det i det hele tatt. Jeg er helt sikker på at alle som var til stede på partimøtene kan bekrefte det. 

Alle fikk selvfølgelig mulighet til å komme komme med sine synspunkter og personlige konklusjoner, og alle var enige.

- For å være helt ærlig var jeg kanskje den som reiste en god del problemstillinger med partistandpunktet og det som står i programmet vårt. Det gjorde jeg først og fremst for at vi alle skulle være sikre på at vi hadde tenkt igjennom konsekvensene godt nok, sier han.


Fortsatt mye usikkerhet

Ordføreren tror at vi i alle fall på kort sikt vi få det bedre i Rindal, og få en mer positiv utvikling i lokalsamfunnet, med å stå alene. Og så kan man være usikker på hva som skjer framover. Arbeiderpartiet sier at reformen ikke er over. Dette tolker han som at gulrøttene fortsatt blir til stede. Men han er ganske sikker på at en eventuell ny regjering ikke kommer til å bruke noen pisk.

- Hvis de eventuelt skal skrive en Soria Moria 3, og Jonas Gahr Støre blir statsminister, så vi Senterpartiet og SV sitte rundt bordet. Og da blir det ingen tvangssammenslåing av kommuner. Det er jeg ganske sikker på. Og om dagens regjering fortsetter så blir det ikke en reform på samme måte, for ingen mener at vi skal kjøre et sånt løp og holde på med et slik arbeidstrykk og et slik fokus på struktur over tid. Jeg er helt sikker på at heller ikke de ønsker det, så det blir nok roligere i en periode.

Det er mange usikre momenter i både små og store kommuner. Inntektssystemet er en ting, men også hva regjeringen i det hele tatt bevilger til kommunene. Statsbudsjettet og kommuneproposisjonen er viktigere for økonomien enn selve inntektssystemet, i alle fall for Rindal kommune sin del, siden Rindal fikk så marginalt utslag av inntektssystemet, mener Heggem.


Kjenner seg ikke igjen

Ordføreren har bladd og lest litt av hva han selv har sagt i media de to siste åra. Og når folk nesten beskylder han for å ha skiftet mening så kjenner han seg ikke igjen i det hele tatt.

- Jeg mener selv at jeg har ment det samme hele tida, og jeg synes ikke at det har ikke kommet så mye nytt underveis. Det er ingen nye oppgaver, ikke noe inntektssystem som knekker oss, og det var egentlig de forbeholdene vi tok, sier han. - Det er heller ikke slik at alle de andre kommunene slår seg sammen. Vi blir ikke små alene, slik som det ser ut nå. På Møre skjer det veldig lite, men så skjedde det litt rundt oss på Orkdalssida, og det kan vi se på som en utfordring.


Ikke trygg på hva som skjer framover

Heggem forteller at han har bedt om et møte med Oddbjørn Bang, Are Hilstad, Oddvar Indergård og John Lernes. Forhandlingsutvalget i Rindal kommune skal også ha et møte med begge fylkesmennene allerede i august.

- For jeg er ikke trygg på hva fylkesmennene gjør, eller hva regjeringen og Stortinget gjør, fram til mai neste år, sier Heggem. - Men kommunestyret har så klart pekt på sitt andrevalg. Så hvis vi ikke får førstevalget som vi har bestemt, så håper jeg og tror at det blir andrevalget, og det er Orkladal. Jeg tror jo at vi  kan ha litt påvirkning på det selv også.


Har tatt lederskap

Heggem har merket seg at statsråden roser de ordførerene som har tatt lederskap og gått for sammenslåing.

- Jeg mener at jeg har tatt det lederskapet som jeg har fått tillit til gjennom valg, ved å gå for det jeg tror er best for lokalsamfunnet. Det er det som er lederskap i mitt hode; Å gjøre det man har lovet i valg, og gjøre det man selv tror er best for lokalsamfunnet. Det har hele tiden vært min holdning, sier han. - Men jeg er også helt sikker på at de som stemte annerledes enn jeg også gjorde det fordi de vil det beste for lokalsamfunnet, skynder han seg å tilføye.

Rindalsordøreren har oppfattet at man kan bli beskyldt for å være bakstreversk, gammeldags og bakoverlent hvis man ikke følger Høyre-statsråden. Disse uttrykkene blir også brukt lokalt. Det vil ikke Heggem være med på. Det å fortsatt satse på lokalsamfunnet, gjennom å bestå som egen kommune, det er framoverlent, mener han.

- Jeg har tenkt å forsette å være framoverlent på vegne av dette lokalsamfunnet, som jeg selv mener at jeg også har vært tidligere, sier han. - Og det dreier seg ikke om meg. Det er ikke jeg som skal være ordfører, hverken i Rindal eller i Orkladal i framtida. Så det har ikke noe med meg å gjøre. Jeg har fått den kommentaren noen ganger, og da blir jeg litt lei meg.

 

Bedre resultat i 2015

I alle de åra Heggem har vært med i politikken har han vært vant med tøffe budsjettprosesser. Men når man har kommet til mai han man som oftest hatt det "vanlige" overskuddet, og alle har vært fornøyd. Slik har historien vært.

- Så fikk vi et år der det ikke var slik, der vi hadde et betydelig minus. Det var i 2014. Så la vi et budsjett for 2015, med bakgrunn i regnskapet fra 2014. Vi så helt klart at vi måtte ta noen grep. Og så gjorde vi det. Vi tok vesentlige grep, og flere litt mindre grep, sier Heggem. - Så viste det seg at 2015 ble betydelig bedre enn det vi så for oss. Det ble faktisk et lite overskudd i 2015. Og det er veldig bra i forhold til budsjett, det er veldig bra for Rindal kommune. Men samtidig er ikke det overskuddet stort nok til at vi kan si at vi er i mål. Vi bør i framtida ha litt større overskudd enn det vi hadde i 2015.


Mulighet for lavere eiendomsskatt

Rindal kommune har innført eiendomsskatt på boliger og fritidseiendommer. Ordføreren har registrert at mange er veldig misfornøyd med det, spesielt med nivået. Prinsippvedtaket er det også noen som er misfornøyd med, og han tror at dette også var med og påvirket stemmegivningen i forhold til kommunestruktur. 

Ordføreren kan ha forståelse for at folk er misfornøyde med eiendomsskatten, men selv mener han fortsatt at det var helt riktig og helt nødvendig å innføre eiendomsskatt nå.

- Det gjør de fleste kommunene rundt oss, om de er rødt styrt, grønt styrt eller blått styrt. Jeg mener at det er et helt nødvendig grep for å kunne opprettholde det tjenestetilbudet som vi alle forventer, sier han.- Men det spørs om nivået på eiendomsskatten ble rikelig høyt. Jeg hører at det er veldig mange som mener det. Når vi nå starter prosessen for 2017 har et enstemmig kommunestyre bedt administrasjonen om å komme med et alternativ, der eiendomsskatten er 1,5 promille lavere på boliger og fritidseiendommer.

Han presiserer at dette ikke er en lovnad om at eiendomsskatten skal reduseres til 3 promille. Men det er et referat fra et enstemmig kommunestyrevedtak.

- Med et greit kommuneoppgjør fra Stortinget, og med å fortsette effektiviseringen i egen organisasjon, så håper jeg at de kan være mulig å komme fram til en eiendomsskatt som er litt lavere, sier Heggem.


Ingen skjerping for næringslivet

Næringslivet i Rindal har ikke fått noen skjerping av eiendomsskatten i forhold til det de har hatt tidligere. Heggem sier at dette skyldes at kommunestyret, og kanskje først og fremst formannskapet, var veldig klar overfor takstnemnda i dette spørsmålet. Eiendomsskatten for næringslivet skulle ligge på omtrent samme nivå som tidligere, men ordføreren er selvfølgelig klar over at det har blitt eiendomsskatt på noen næringsbygg som ikke hadde eiendomsskatt tidligere.

Næringslivet er selvsagt ikke glad for eiendomsskatt i det hele tatt, men kommunen har ikke fått noen sterke reaksjoner på det nivået som kom nå, siden det er omtrent som før. Det er i samsvar med det ordføreren selv lovet i valgkampen.

- Med de tallene vi har fått presentert for 2016 så langt så ser det ut som vi har bra kontroll på utgiftssida. Men vi må ha litt mer oversikt over inntektssida enn hva vi har i dag før vi er trygge på hvor vi lander, sier Heggem.


Mange positive meldinger om lokalt næringsliv

Ordføreren legger merke til positive meldinger om næringslivet i lokale media. Og slike meldinger har det vært mange av. 

- Jeg merker meg dette med stor glede. Jeg tar ikke sjansen på å ramse opp, det er litt farlig. Men de lokale næringslivsaktørene som har gjort seg positivt bemerket vet jo det selv. All mulig ros til dem! Hele samfunnet er i forandring, og ting forandrer seg fort, og det at lokale bedrifter er så  at deres egne kunder og leverandører setter stor pris på dem, det er utrolig gledelig! 

Både noen av de største rindalsbedriftene og mindre bedrifter har fått priser, både fra egne kunder, leverandører og andre aktører. Senest onsdag denne uka var det Trollheimshytter DA som fikk Rindal Sparebanks motivasjonspris.


Lite nytt om T-komponentbygget

T-komponentbygget står fortsatt tomt. Dette har kommunen jobbet med over tid, og venter på en avklaring. Ordføreren forteller at det fortsatt er interesse for bygget, men av forståelige grunner jobber man her med kortene tett til brystet.


Fortsatt optimisme i landbruket

Det bygges flere store nye fjøs i bygda nå. Det setter ordføreren selvfølgelig også stor pris på.

- Det er jo helt nødvendig om man skal henge med. Om det fortsatt skal drives landbruk så må driftsapparatet fornyes rundt omkring. Det er tydelig at vi også i framtida kommer til å henge med bra når det gjelder volumproduksjon, sier han.

Ordføreren kunne ønsket seg at noen hadde sett muligheten for å satse på spesialproduksjon, matspesialiteter og slike ting. På Optimistkonferansen onsdag var det en ølbrygger som var foredragsholder. Han har snart fått til to årsverk. 

Ola T Heggem har jobbet mye med matproduksjon tidligere, og er nå midt oppi det som styreleder i Oi! Så han synes det hadde vært bra om noe slikt hadde dukket opp i Rindal også. Men samtidig vet han at det ikke er nok at ordføreren ønsker seg det. De som skal starte opp med noen slikt må både ha lysten og trua. Han siterer ølbryggeren Steinar Kvam fra Optimistkonferansen; "Du må ha ei sterk tru, og så må du vite noe".


Flyktningarbeidet

Det er snart ett og et halvt år siden de første flyktningene kom til Rindal. 

- Det var nytt for oss. Det har vært krevende for mange, og ikke minst for flyktningene selv, vil jeg tro, sier Heggem. - Men det er mange gode krefter som har dratt sammen. Jeg vil gi ros til fadderne, og de som driver voksenopplæringa. 

Nå går flyktningarbeidet inn i en litt ny fase, der noen er godt i gang med opplæringen, og det snart nærmer seg tida da de skal ut og skaffe seg arbeid. Samtidig vil det komme nye som skal starte forfra. 

- Det blir nytt for oss å ha grupper på ulike nivåer i norskopplæring og opplæring for øvrig, sier ordføreren. - Midt oppi det hele har flyktningkonsulenten sagt opp sin stilling, og det har nå kommet inn nye folk i apparatet rundt flyktningene.

Ordføreren har merket seg at det er god stemning i gruppa av flyktninger.

- Det er kjempeviktig, det smitter jo over på oss andre også, sier han.

Han roser det arbeidet som er gjort, men understreker at det også er veldig viktig at lokalsamfunnet stiller opp framover. Det er viktig at folk viser forståelse for de utfordringene som flyktningene møter, og oppgaver som er krevende og litt nye for det kommunale apparatet.


Fortsatt stor boligsatsing

Arbeidet med det nye boligområdet i Seljebrekka i gang. Det har tatt litt lenger tid enn ordføreren hadde trodd, men nå er de første tre tomtene solgt. Her kan det bli husbygging i høst, eller til våren.

Det er fortsatt etterspørsel etter kommunale leiligheter. Kommunen skal ta imot flere flyktninger, og har derfor behov for flere boliger. To bygg er nå under oppføring i kommunal regi. I tillegg har kommunen inngått langsiktige leieavtaler for nye/oppgraderte boliger på Friborg og i det gamle meieribygget. Det kommer altså til å forgå mye på boligfronten i Rindal, med kommunal deltakelse, både i høst og til neste år.

Det bygges også private boliger andre steder. Det er veldig bra, synes ordføreren.

En av leilighetene på Øvre Dalen er nå solgt, fra kommunen til en privat eier.


Velstelt sentrum

- I det siste har jeg reist en del til Trondheim med buss. Da går jeg på bussen i Bolme, og sitter på gjennom bygda, sier Heggem. - Når man sitter i buss sitter man litt høyere, og man tenker litt mer over hvordan bygda vår framstår. Det er velholdt, og det ser fint ut. Ikke minst er det et velstelt sentrum, fra du kommer opp Gjøåbakken og passerer fotballhallen og Tjønna, til du forsvinner ned Bjergen igjen. 

Når man snart får fullført arbeidet på vestsida, noe ordføreren også mener er helt rett, så kommer det til å se veldig fint ut, synes han.

- Jeg vet jo også at det er mange perler rundt om i bygda som man ikke ser fra fylkesveien, og som frivilligheten tar vare på, sier han


Roser frivilligheten

Nå er vi inne i Kulturvøkku, og den har ordføreren skrytt av før. Her er det mye arbeid som ligger bak.

- Når Kulturvøkku nå blir avløst av Småtrolluka, så er det en fenomenal fjortendagers-periode med tilbud til oss som bor her, og også til de som besøker oss, sier han. - Og alt dette er i stor grad tilrettelagt av frivilligheten. I august er det Camp Trollheimen, så det er en aktiv sommer for de som driver med frivillig arbeid. Når vi ikke er flere her i bygda så er det helt utrolig at vi klarer å få det til!

I forbindelse med frivillig arbeid må Kulturstien også nevnes. Prosjektet var omstridt, og mange mente at kommunen brukte for mye penger på dette.

- For det første var det et unikt spleiselag, det vi klarte å få til. Og så er det så moro å se hvor mye Kulturstien er brukt. Den er fenomenalt mye brukt! sier Heggem. - Det var brua som var den store kostnaden. Nå har frivilligheten forlenget stien, så nå er det en elvepromenade helt ned til Bolmbrua. Turistforeningen har merket en rute på andre sida av elva, på Saga, så nå er det faktisk mulig å gå rundt uten å komme borti biltrafikk. Dette har noen gjort i samråd med grunneierne, og det synes jeg er fenomenalt! Det var selvsagt brua som utløste dette, så den var helt nødvendig å få på plass.
 

Ord fra Optimistkonferansen

Ordføreren vil si litt om Optimistkonferansen, som ble arrangert i Rindalshuset onsdag denne uka.

- Noen av oss deltar vel på konferanser mer enn nok. Men det er ganske viktig at såpass mange av oss i Rindal er på samme konferanse, og hører det samme samtidig. Og det er mye god ordbruk som det er verdt å merke seg; Lokal stolthet, identitet, du må ha trua. Og hvis andre skal ha trua på lokalsamfunnet vårt, så må vi i alle fall vise det selv!

Det siste året har det vært mye snakk om økonomi, upopulære vedtak, kommunereform og retningsvalg, som har ført til debatt. 

- Og det er bra, sier Heggem. - Det har kommet fram ulike meninger, og det er også bra. Det må vi som sitter i ulike posisjoner selvfølgelig tåle. Men så har det også, i kampens hete, vært brukt ord som etter mitt syn har svekket omdømmet vårt. Dette har kanskje også gjort at vi har mista litt trua på oss sjøl. Det må vi prøve å få gjort noe med framover. Kommunestyret har faktisk satt omdømmebygging på dagsorden over ferien.

Med dette i bakhodet synes ordføreren at det er godt å oppsummere litt fra årets Optimistkonferanse; Bevar stoltheten, vær stolt av røttene og identiteten vår, gi ros, unn andre suksess, ha tru, ha trua på deg sjøl og ha trua på det vi holder på med sjøl.
 

"Et hei, et smil og et klapp på skuldra"

Ordføreren har spesielt merket seg noe som fotballtreneren Roger Finjord sa, og det har han lyst til å gjenta; "Et hei, et smil og et klapp på skuldra". Dette er viktig i hvert enkelt hjem, det er viktig på hver enkelt arbeidsplass, og det er også viktig i lokalsamfunnet totalt sett, mener ordføreren.

- Til slutt vil ønske alle sammen en god sommer! Jeg oppfordrer alle til å ta en velfortjent pust i bakken. Det har vi behov for alle sammen, avslutter ordfører Ola T Heggem.