IMG_1102 foto Birgit Reisch

Skaun ville ikke signere intensjonsavtalen

Fredag var de seks kommunene Orkdal, Meldal, Skaun, Agdenes, Snillfjord og Rindal samlet på Bårdshaug herregård for å skrive under intensjonsavtalen for sammenslåing i forbindelse med kommunereformen. Det kom helt uventet på alle at Skaunordfører Jon P. Husby nektet å signere.

- Det ble en veldig spesiell avslutning på dagen, sier ordfører Ola T Heggem - Det har vært en veldig grei dag, og en veldig ryddig og grei prosess med en fin tone, helt fram til signeringen. Det var helt overraskende for alle at Skaun ikke ønsket å signere avtalen.

IMG_1095 foto Birgit Reisch.jpg
Her annonserer ordfører Jon P. Husby at han ikke vil signere avtalen som ligger klar på bordet. (Foto: Birgit Reisch)
 

Ola T Heggem forteller at Skaun på et tidlig tidspunkt sa at de kanskje ikke kom til å underskrive. Men Skaun har deltatt i forhandlingsmøtene på lik linje med de andre kommunene, og ikke gitt noen flere signaler om dette underveis. Da avtalen ble gjort klar til signering i dag ble det lagt fram en avtale til hver av de seks ordførerne. Så ble en stol stående tom, og det ble litt mumling i salen, før Skaunordføreren reiste seg og sa fra om at han ikke ville signere. 

- Jeg synes det er useriøst å komme med dette på dette tidspunktet. De har hatt flere gode anledninger til å si fra tidligere. Dette setter Orkdalsordføreren og Orkdal kommune i forlegenhet, sier Ola T Heggem.

På grunn av at Skaun trakk seg ut måtte avtalen skrives om før det andre fem ordførerne kunne signere. Det ble også lagt til et nytt punkt i avtalen om at hvis en annen kommune ønsker å bli med i Orkdalsalternativet på et senere tidspunkt så må det godkjennes av alle de fem kommunene.

- Jeg vet ikke hva Skaun har tenkt og hva de mener med dette. Det må de svare for sjøl. Prosessen må være annerledes der enn i andre kommuner. Mange kommuner skriver jo under på flere avtaler, sier Ola T Heggem. - Dette har nok ikke så mye å si for oss i Rindal. Skaun er jo den kommunen som er lengst borte fra oss, legger han til.

IMG_8577 foto Line Flåtten.JPG
Avtalen signeres. (Foto: Line Flåtten)

IMG_1100  foto Birgit Reisch.JPG
F.v. Ordfører i Agdenes Oddvar Indergård, ordfører i Rindal Ola T Heggem, ordfører i Orkdal Oddbjørn Bang, ordfører i Meldal Are Hilstad og ordfører i Snillfjord John Lernes.(Foto: Birgit Reisch)


Dette skriver avisa Sør-Trøndelag:

Da avtaleteksten var ferdigskrevet utpå formiddagen, gjenstod kun signering. Men da Orkdal-ordfører Oddbjørn Bang ba de andre ordførerne komme til bordet i 12.30-tida for å skrive under avtalen, ble Skaun-ordfører Jon P. Husby sittende. Med andre ord: Han ville ikke signere avtalen.

– Skaun har vært tydelig på at vi skal være med i forhandlingene, men at vi ikke kan skrive under noe så lenge forhandlingene i vårt andre samarbeidsalternativ (Melhus, Midtre Gauldal, Skaun) fortsatt pågår, forklarte Husby.

Han påpekte at dette er vedtatt av kommunestyret: Avtale med begge alternativene skal ferdigforhandles før en signering finner sted.

«Skaun-manøveren» gjorde at også de fem andre ordførerne ventet med å signere. De ble usikre hva de skulle gjøre videre, og måtte «summe seg» litt.

Oddbjørn Bang kaller Skaun en useriøs samarbeidspartner, mens Agdenes-ordfører Oddvar Indergård sier det er forkastelig at de ikke hadde varslet tidligere at de ikke ville signere, etter å ha vært med «hele veien».

At Husby ikke signerte, vekket mildt sagt sterke reaksjoner. 
 

Les mer hos avisa Sør-Trøndelag.



I følge intensjonsavtalen skal den nye kommunen hete Orkladal. Kommunesenteret blir Orkanger.

Utarbeidelse av kommunevåpen, ordførerkjede, visuell profil og den nye kommunens øvrige symboler vil være felllesnemndas ansvar.


Her kan lese intensjonsavtalen i sin helhet, på Orkdal kommune sine nettsider.