Øramartna 2016 ingress

Jubilerende Øramartna

Helga på Surnadalsøra er ikke som andre helger. Den tradisjonsrike Øramartnan forvandler stedet til fordums storhetstid, med lokal handel og yrende folkeliv.

For mange er Trudvang og det store loppemarkedet første stopp. Eva-Britt Garte forteller at det var «helt texas» da de åpnet dørene i 11-tida.

- Vi blir da så opptrekt, trenger ikke noe kaffe, ler en engasjert loppesjef.

Når man med fulle loppeposer runder svingen etter Trudvang, dufter det deilig av grillmat. Hos den strålende blide gjengen fra Gårdsslakteriet Sylte kan du nyte fantastisk lokalmat mens du hilser på kjentfolk og titter på dagens fangst – eller planlegger dagens handel.

Syltesmil.jpg

I martnasgata finnes det nemlig noe for alle. De mange utstillerne byr på håndverk av alle slag, men også healing og hørselstest, og skulle du igjen bli sulten av all handelen befinner du deg heldigvis i mathimmelen. Fiskemat, etiopisk mat, smultringer, grillmat, for ikke å glemme Hammerstuene som har åpen buffet begge dager og kjøtt å påsse på søndag.

Inne på billaget finner man både lokal ørakunst og abstrakte malerier. Kunst finnes også hos Surna kunst og håndverk og i bedehuset. Pass for øvrig på at du får kjøpt lodd til martnaslotteriet!

Litterært hjørne.jpg

Garasjen på billaget hadde lørdag tatt form av et litterært hjørne. Henrik Aasbø (t.v.) forteller om fortsatt godt salg av Henne - slik jeg husker det. Han hadde selskap av to av årets Kleivaprisvinnere, Lars Steinar Ansnes og Torbjørn Polden, hvis bunker bestående av de populære bøkene om Kvenndalen og Søyådalen minket raskt.

 

Fornøyd martnassjef

Den første martnadagen var det mildt sagt skiftende skydekke, og værmeldinga for søndag er dessverre ikke særlig oppløftende. Det bekymrer martnasadmiral Halvor Flatekval i Surnadalsøra velforening. Han frykter at den tiende Øramartnan kan bli den våteste.

- På de ni første har vi nesten ikke hatt en dråpe regn, så det måtte nesten komme det tiende året, mener Flatekval.  

Han er fornøyd med den gode starten på martnashelga, og gleder seg veldig over at sambygdingene år etter år i stort monn støtter opp om arrangementet, som er et resultat av omfattende arbeid av ildsjelene i velforeninga og utallige frivillige. Vi bøyer oss i støvet og håper på ti nye år med Øramartna!

Halvor Flatekval og Trollheimsbrass.jpg

Halvor Flatekval smiler fornøyd. Oppe på orkesterplass - bokstavelig talt - spilte Trollheimsbrass lystige martnastoner.

Hest og kjerre.jpg

Adiam og Semhar.jpg

Hos Adiam og Semhar får du kjøpt eritreisk mat og kaffe. Martnans mest velduftende stand!

Trudvang.jpg

Martnasliv.jpg

Trollheimsbrass.jpg

Trollheimsbrass.

Minimuseum.jpg

På billaget finner du et "minimuseum" med ulike gjenstander og bilder fra Surnadal Billag/Mørelinjens historie.

Stemningsbilde Øraende.jpg

Eigil Forberg og Amanda Trygg
Kunstnere Eigil Forberg og Amanda Trygg.
Etiopisk kaffe
Semhar brenner bønner og koker eritreisk kaffe.
Kunst og brass
Treskulpturer
Ove Magne Aasen stiller ut sine vakre og fascinerende treskulpturer.
Trollheimsbrass noter
Øraende 2
Eldbjørg Flatekvals kunst
Ørabygg Eldbjørg Flatekval gjør øraminner til ørakunst.