Nå var det på tide med nye prosjekt på staffeliet. 🎨Dette er raske, grove skisser utført med pensel og oljemaling rett på lerretet. Alle mine maleri starter slik, før jeg bygger opp lag på lag med detaljer. Jeg tør ikke si å mye om disse maleriene enda - kjenner det er litt skummelt - men planen er at det skal bli en slags serie, med flere bilder som hører sammen. Må innrømme jeg er litt sent selv også, da planen er å gjøre noe helt annerledes enn vanlig.... 🎨😲

God morgen 9. mai

God morgen til Trollheimsportens lesere!

9. mai er Europadagen. Den europeiske union (EU) feirer 9. mai som Europadagen, til minne om Schuman-planen. Frankrikes utenriksminister Robert Schuman foreslo i en tale 9. mai 1950 at Frankrike og Tyskland, samt ethvert annet europeisk land som måtte ønske å delta, skulle samordne sin kull- og stålproduksjon. Denne talen, som resulterte i Det europeiske kull- og stålfellesskap, ansees som begynnelsen på

Kasper og Jesper har navnedag i dag.

Kasper er et nordisk, nederlandsk og polsk mannsnavn av persisk opprinnelse som kan bety skatteinnkrever eller skattemester. Kaspar, Kacper, Casper, Caspar og Gaspar er andre former av navnet. En av de tre vise menn i juleevangeliet kalles tradisjonelt for Kaspar, men dette navnet står ikke i Bibelen.

Jesper er en variant av Kasper. Navnet er av persisk opprinnelse som kan bety «skatteinnkrever» eller «skattemester». Jasper er en variant av navnet. Jesper har vært mest brukt i Sverige fra 1970-årene.

(Jonatan var litt tidligere ut, og feiret sin navnedag den 29. mars...)

Noen historiske hendelser fra 9. mai:

1671Thomas Blood forsøker å stjele Storbritannias kronregalier fra Tower of London.

1808 – Kumlingeslaget: Noen hundre ålandske bønder beseirer en russisk tropp som ankommer Kumlinge i Åland under finskekrigen.

1821 – Adelskapet ble avskaffet i Norge ved vedtak i lagtinget.

1849Richard Wagner flykter til Sveits etter å ha støttet den provisoriske regjeringen under maioppstanden i Dresden.

1864Andre slesvigske krig: Danmark vinner slaget om Helgoland mot Østerrike og Preussen. Det er det siste sjøslaget Danmark har deltatt i.

1867 – Alfred Nobel tar patent på dynamitt i England.

1927 – Canberra blir Australias hovedstad.

1936 – Italia erklærer seg som seierherrer i den italiensk-abessinske krig og annekterer Abessinia (Etiopia).

1944Andre verdenskrig: Store deler av kampgruppe 3 som var en del av Milorg ble henrettet på Trandumskogen.

1945Andre verdenskrig: Hjemmefronten tok kontroll over nøkkelposisjoner. Rikspoliti- og reservepoliti-bataljonene ble sendt inn i Norge med tog fra Sverige.

1945 – Andre verdenskrig: De siste tyske styrker overgir seg for Sovjetunionen. Siden er datoen feiret som Seiersdagen.

1946 – Den italienske kongen Viktor Emmanuel III abdiserer, i et forsøk på å påvirke en kommende folkeavstemning om Italia skal fortsette å være et monarki.

1950Schuman-planen: Frankrikes utenriksminister Robert Schuman foreslår felles europeisk kontroll over Frankrikes og Tysklands kull- og stålindustri.

1955Vest-Tyskland ble medlem av NATO

1958Høyesterett opphever dommen over Agnar Mykles Sangen om den røde rubin.

1972Israelske kommandosoldater stormer et kapret Boeing-fly fra selskapet Sabena på flyplassen i Tel Aviv. To kaprere blir drept, to blir fanget. Seks passasjerer blir såret i kampene ombord i flyet. Kommandosoldatene ledes av Ehud Barak og inkluderer Benjamin Netanyahu, begge blir senere israelske statsministere.

1972Vietnamkrigen: Nixon beordrer fullstendig blokade av Nord-Vietnam.

1978 – Liket av den tidligere italienske statsministeren Aldo Moro blir funnet. Moro ble kidnappet av De røde brigader knappe to måneder tidligere, og hadde blitt skutt elleve ganger i brystet.

1986Gro Harlem Brundtlands andre regjering ble utnevnt, og Kåre Willochs regjering gikk av.

1989 – Forbudet mot rullebrett (skateboard) i Norge ble opphevet.

1992 – I USA vises den siste episoden av Pantertanter.

2004 – Tsjetsjenias første president, Akhmad Kadyrov, blir drept av en bombe under en russisk militærparade i Groznyj.

2009Jacob Zuma innsettes som Sør-Afrikas president.

2011 – Den belgiske syklisten Wouter Weylandt dør under 3. etappe av Giro d'Italia 2011.

2013 – Målinger fremstilt i Keeling-kurven viser at jordatmosfærens innhold av karbondioksid for første gang siden målingene startet i 1958 overstiger 400 ppm.

wikipedia

Til slutt et lite visdomsord:

Hvis du kan le av det, kan du leve med det.

Powered by Labrador CMS