Krokvatnet 🌞🍂#krokvatnet #østrenordmarka #surnadal
Krokvatnet 🌞🍂#krokvatnet #østrenordmarka #surnadal

God morgen 8. september

En riktig god torsdag ønskes alle våre lesere!

I dag feirer katolikkene Jomfru Marias fødselsdag, mens Andorra feirer sin nasjonaldag.

I tillegg er det FNs dag for lese- og skriveferdighet, ofte kalt "Dysleksiens dag" i Norge.

Amalie, Alma og Allan har navnedag.

Alma er et kvinnenavn som trolig kommer fra den feminine formen av det latinske adjektivet almus som betyr «nærende», «god», «velgjørende», eller «velsignelsesrik». Navnet kan også komme av det spanske ordet alma som betyr «sjel». Navnet ble i romertiden brukt som tilnavn på gudinner, i betydningen «velgjørende». Alma mater, «nærende mor», er en betegnelse for et universitet. Alma er også brukt som mannsnavn, men svært sjeldent.

Amalie er et kvinnenavn av tysk opprinnelse. Latinsk tysk kortform av gotiske navn med forleddet Amal, som betyr «virksom».

Allan er en nordisk form av mannsnavnet det engelske navnet Alan som har opphav i bretonske alan og kan bety «liten stein» eller «vakker». Alain er en fransk form av navnet.

For 50 år siden bestemte UNESCO at denne dagen skulle minne verdenssamfunnet på at å lese og skrive er en menneskerettighet, og et utgangspunkt for videre læring.

Det finnes 103 millioner unge i verden som ikke kan lese og skrive, men 91% av verdens unge kan. Det er 57 millioner barn i skolealder som ikke går på skole, ned fra 100 millioner i år 2000.

Over halvparten av de som ikke går på skole bor i Afrika sør for Sahara. 55% av disse er jenter. Én av fem voksne - rundt 774 millioner mennesker - er analfabeter. (Kilde: FN)

Noen historiske hendelser fra denne dato:

1941 – Andre verdenskrig: Beleiringen av Leningrad starter.
1943 – Andre verdenskrig: Italia kapitulerte for allierte styrker.
1951 – San Francisco-traktaten signert; Stillehavskrigen var dermed formelt avsluttet.
1993 – PLO anerkjenner staten Israel.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS