Oransje himmel og solnedgang bak fjellet
nn å få en slik tur etter jobb 💛🧡 Nyter hvert et sekund med finvær ☀️

God morgen 8. mars

God fredag morgen til alle sammen!
I dag er det den internasjonale kvinnedagen. Dagen ble etablert i 1910 for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter og ble feiret for første gang i Norge i 1915.

Den regelmessige, offisielle feiringen kom først i gang etter annen verdenskrig og kvinnedagen hadde sin storhetstid på 1970-tallet. I 1915 avholdt Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet et folkemøte for fred denne dagen. Kvinnedagen fikk spesielt stor oppslutning i 1978 da over 20.000 kvinner og menn gikk i tog over hele landet. På 1980-, 1990- og 2000-tallet sank oppslutningen. Men i 2014 ble det rekordstor oppslutning på bakgrunn av abortloven. Hovedparolen var «Forsvar abortloven – nei til reservasjonsretten» (Wikipedia).

Beate, Betty og Bettina har navnedag i dag.

Beate er en tysk og skandinavisk variant av kvinnenavnet Beata som er dannet av latinske beatus, «velsignet» eller «lykkelig, salig». Navnet er relatert til betegnelsen Beata Virgo, «den velsignede jomfru Maria».

Betty er en opprinnelig engelsk kjæleform av kvinnenavnet Elisabet som er en gresk form av det hebraiske navnet Elisjeba, dannet av eli, «min Gud», og sjeba, «syv».

Bettina er en opprinnelig italiensk kjæleform enten av kvinnenavnet Elisabet, som har opprinnelse som en gresk form av det hebraiske navnet Elischeba dannet av eli, «min gud», og scheba, «syv», eller av det italienske kvinnenavnet Benedetta, som er dannet av mannsnavnet Benedict som har opprinnelse i det latinske Benedictus, «den velsignede».

Andre historiske hendelser fra denne dato:
1618 – Johannes Kepler oppdager den tredje loven om planetenes bevegelse. Han forkaster loven med det første, men klarer å bevise den 15. mai samme år.
1844 – Oscar I blir konge i Sverige-Norge.
1917 – Kvinnelige arbeidere i St. Petersburg tenner gnisten tilPP februarrevolusjonen.
1918 – Det første tilfellet av spanskesyken blir oppdaget.
1957 – Egypt gjenåpner Suezkanalen.
1971 – Joe Frazier bekjemper Muhammad Ali i det som var den første av tre legendariske boksekamper.
1974 – Charles de Gaulle International Airport åpner i Paris, Frankrike.
1975 – FN erklærer 8. mars som den internasjonale kvinnedagen.
1983 – President Reagan kaller Sovjetunionen et «ondskapens rike».
1995 - Dagbladet blir den første riksdekkende avisa i Norge som lanserer en nett-utgave.
2014 – Malaysia Airlines Flight 370 forsvinner på sin passasjerflyvning fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina.

Trollheimsporten setter stor pris på alle de fine bildene som blir delt med oss. Merk Instagram-bildene dine med #trollheimsporten du også, eller send ditt bilde på e-post til redaktor@trollheimsporten.no

Powered by Labrador CMS