snø og trær
Fint vær og føre i Vindøldalen

God morgen 25. mars

Riktig god mandag til alle våre lesere! Påska og påskeferien er for mange godt i gang og våren nærmer seg med stormskritt. 
Marie, Maria og Mari har navnedag, og det er Maria budskapsdag, til minne om Maria bebudelse, og det er samisk flaggdag.

Det er Mariamesse om våren eller Maria budskapsdag. Nå heter den Maria budskapsdag og er lagt til nærmeste søndag. Dagen markerer engelens besøk hos Maria, ni måneder før Jesu fødsel 25. desember.

Primstav og værspådommer:

I dag går bjørnen ut av hiet og strekker seg.

Hos vår lokale primstavmaker Jon Langli heiter det:
Så meget som bekkene løper før Marimess, så meget skal de stå etter Marimess. Nå kommer Marimessenettene. De er viktige. Dette er tre netter før og tre netter etter Marimesse.

Fordi dette er dagen da Maria fikk vite at ho skulle bli mor til Jesus Kristus, er primstavmerket et krona hode, eller en lysestake. Men det vanligste primstavmerket er et tre. I enkelte strøk av landet var det forbudt å hogge et tre fra rota denne dagen.

Marimesse er en av de viktigste merkedagene for været framover, og her trudde folk mye rundt omkring: Slik været er Marimess, skal det bli i sju uker framover. Er dagen kald - kald vår. Er dagen heit - heit vår. Skinner sola og varmer godt, blir august heit.

Men vårtegn i dag spådde ille. Vinteren kunne ta hevn. Derfor heter det at om skjora starter reirbygginga før Marimesse, blir det uår. Mildvær varsler et godt år. Er det blå himmel denne dagen blir det tørkesommer. Drypper det såpass som to dråper fra taket, blir det et godt år. Er taka fri for snø, blir bakken snøfri til Hallvardmesse (15. mai). Så lenge stæren synger før Marimesse, vil han være taus etterpå. Dersom det fryser på natta til Marimesse, skal det bli 30 kalde vårnetter. De kalde nettene som ikke går ut om våren, kommer tilbake før Mikkelsmesse (29. september).

Nå skal vinteren ha gjort sitt, og det er slutt på sledaføret. I riktig gammel tid mente folk at jorda var skapt 25. mars - Marimesse.

De tidligste kristne mente at Kristus måtte ha opphavet sitt fra denne dagen, og da skulle han bli født ni måneder seinere, 25. desember. Da var det kanskje ikke så rart at dagen var helligdag.

Da er det bare å sjekke realitetene opp mot spådommene, og det er mye å velge i.

De store musikkikonene Aretha Franklin (1942) og Elton John (1947) har begge fødselsdag i dag.

Noen historiske hendelser på denne datoen:

1655 – Saturn-månen Titan oppdages av Christiaan Huygens.
1807 – Verdens første regulære jernbanerute for passasjertrafikk åpnes mellom Swansea og Mumbles i Wales. Togene blir trukket av hester.
1821 – Hellas proklamerte sin uavhengighet, landet lå tidligere under Det osmanske riket. Nasjonaldag i Hellas.
1957 – Det formelle grunnlaget for Det europeiske økonomiske fellesskap (EEC) ble lagt ved at representanter for seks land undertegnet Romatraktaten.
2001 – Schengen-traktaten iverksettes i Norge.

Powered by Labrador CMS