En bekk som renner over steingrunn.
Vindøldalen’s svar på Niagara falls🤩 For en flott mai vi har. Fagerlidalsbekken på sitt vakreste, snart er jettegrytene klar for å bades i🤩

God morgen 25. mai

God morgen til Trollheimsportens lesere lørdag 25. mai!

I FN er 25. mai merkedag: det er Afrikas dag. På dennne dagen i 1969 la Thor Heyerdahls Ra I-ekspedisjon ut fra Safi i Marokko.

Ragna og Ragnar har navnedag i dag. Begge namna kommer av norrønt regin (maktene, gudene) + arr (kriger).

Argentina og Jordan har nasjonaldag i dag.

Argentina feirer 25. mai at 6 års frigjøringskamp mot Spania startet i 1810. Flagget fra 1816 har fargene fra motstanderne mot kolonistyret pluss solsymbol.

Jordan markerer 25 mai avslutningen som britisk mandatområde i 1946. Flagget (for­løper brukt 1917) har striper for tre kalifater, rød trekant for oppstanden i 1916 og en stjerne for Koranen.

Håndkledagen feires hver 25. mai for å minnes forfatteren Douglas Adams. Markeringen ble holdt første gang i 2001, to uker etter hans plutselige død den 11. mai, og har siden blitt en årlig hendelse. Fans bærer med seg håndklær hele denne dagen; en referanse til science fiction-komedien Haikerens guide til galaksen.

25. mai er også festdag for Gregor 7 og Bonifatius 4, tidligere også for Urban 1. Dagen ble tidligere kalt Urbanus etter Urban 1.

Visdomsordet i dag er gammelt - det kommer fra Vergil og har noe viktig å si oss om kjærlighet.

"Kjærligheten overvinner alt. La oss derfor overgi oss til kjærligheten."

Hisoriske hendelser på denne datoen:

  1676 – Gyldenløvefeiden starter med et sjøslag ved Bornholm.

  1775 – Forsterkninger på 4500 menn og tre generaler ankommer Boston under beleiringen av Boston.

  1895 – Dramatikeren, dikteren og forfatteren Oscar Wilde blir funnet skyldig i sodomi og blir dømt til to års fengsel.
  1946 – Jordan blir uavhengig.
  1961 – John F. Kennedy forteller i en tale at USA skulle få mennesker til månen innen slutten av 1960-tallet.
  1969 – Thor Heyerdahls Ra I-ekspedisjon legger ut fra Safi i Marokko.
  1977 – Science fiction-filmen Star Wars har premiere.
  1985 – Bangladesh blir truffet av en tropisk syklon. Ca. 10 000 mennesker omkommer.
  2005 – Liverpool vinner finalen i Mesterligaen i fotball for menn på straffespark over AC Milan. Finalen ble spilt i Istanbul i Tyrkia.
  2006 – Ski-VM 2011 tildeles Oslo under kongressen til det internasjonale skiforbundet (FIS) i Faro i Portugal.
  2020 – Drapet på afroamerikaneren George Floyd under en pågripelse i Minneapolis denne dagen førte til demonstrasjoner, opptøyer, plyndring, brannstiftelse, og protester mot politivold de følgende dagene i flere byer over hele USA og andre steder.

  Kilde: Wikipedia

Værtegn:

I mange bygder var dette regnet som beste såtida, og i Nordland ble dagen derfor også kalt Sådagen. Var det godt vær denne dagen, ble det god kornavling, sa man i Hallingdal, eller en god sommer (Valdres).

Været denne dagen betydde mye. Om sola skinner klar St. Urbans dag, vil det bli rikelig med bær og et godt år for korn. Skein sola så lenge at en rakk å sale en hest, vart det et godt år. Stakk man en kjepp i maurtua og mauren kraup til topps på kjeppen, vart det et godt år.

Primstaven: Merket er et møkkagreip, et kors, ei hakke eller ei bispelue.

Vi avslutter dagens god morgen med to flotte bilder, som vi har fått tilsendt fra lesere. Send gjerne bilder til vakt@trollheimsporten.no eller tagg dem med #trollheimsporten på Instagram, du også!

Powered by Labrador CMS