God morgen 24. februar
Trollheimsporten håper alle har ei fin uke. 24. februar er det to år siden Russlands invasjon av Ukraina. Russiske styrker gjennomførte et stort angrep på Ukraina tidlig på morgenen denne dagen i 2022.
24. februar er Mathiasmesse. Var det kaldt denne dagen, blei det mildt framover, og motsatt. "Mathiasdagen bryter is. Men er det ingen is, blir det is." En gammel skikk på denne dagen var å leke ‘Mattis’, en mann med langt skjegg som tok barna med ut, for nå var det ikke lenger for kaldt til å leke ute.
Mattias, Mattis og Mats har navnedag. Primtegnet for dagen er to kors.
Kalles også Laupårsmesse, fordi året løper, med andre ord, det begynner å dryppe. Laupår kan også ha sammenheng med at skuddårsdagen ’løper’ inn i kalenderen denne uken.
Mathias (alternativt Mattias, Matias, Matthias, Tias eller Thias) er et mannsnavn med utspring i gresk, og som er den greske formen av det hebraiske navnet מתתיהו (Mattitjahu) eller מתתיה (Mattitja), med betydningen «Guds gave» eller «en gave fra Gud». Mats og Mads er henholdsvis svensk og dansk kortform av samme navn.
I dag er Estlands uavhengighetsdag. De ble uavhengige etter oktoberrevolusjonen 24. februar 1918 og brøt på nytt med Sovjetunionen i 1991. Studentflagget fra 1884 var nasjonalflagg 1918 - 1940 og ble vedtatt gjeninnført i 1989.
Primstaven:
24. februar ble det holdt Mattismesse til minne om apostelen og evangelisten Matteus. I skuddår var det imidlertid Laupårsmesse, fordi den 24. ble rekna to ganger i skuddår. Laupår, sa mange. I slike år kom Mattismesse på 25. februar og dagen ble kalt Laupårsmesse. På dette viset kunne denne dagen komme på to ulike dager. Derfor hadde primstavmerket gjerne en dobbelkross til merke. De riktig fine stavene hadde gjerne to kors i en fane. Da ble Mattismesse forskjøvet til 25. februar.
Lokalt er også 24. februar en stor merkedag. I dag lokker Mattias barna ut av stua og ut i det fri; for nå er det ikke kaldt. Om denne dagen heter det slik: Mattis bryt is, og er det ikke is, så gjør han is. Videre blir det sagt at reven (den luringen) ikke våger seg ut på isen denne dagen. Folk mente at nå gikk telen opp av jorda, og vatnet skal ikke fryse mer. 24. februar er merkedag for sommeren. Var det sol og vind, skulle det bli 40 regndager eller mer i tida mellom Gamle Urban (25. mai) og Symphorianus (28. august), med mest nedbør i juni og juli. Mange værmerke er knyttet til dagen i dag. Kanskje er det lurt å sjekke yr.no?
Vi setter utrolig stor pris på alle de fine bildene som blir delt med oss. Tag bildene dine med #trollheimsporten du også, eller send ditt bilde på mail til vakt@trollheimsporten.no.