God morgen 22. juli

I dag minnes vi ofrene fra terrorangrepene i Oslo og på Utøya, hvor 77 personer mistet livet.

To terrorangrep ble fredag den 22. juli 2011 ble gjennomført av gjerningsmannen mot statsforvaltningen, tilfeldige sivile i Oslo samt en sommerleir arrangert av Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) på Utøya i Buskerud. Til sammen mistet 77 mennesker livet i angrepene.

Det første terrorangrepet ble utført klokken 15.25, da en bilbombe detonerte i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Eksplosjonen drepte åtte mennesker, såret et tredvetall og påførte blant annet Statsministerens kontor og en rekkeTo departementer omfattende skader, samt en rekke andre bygninger i nærheten av disse.

Det andre angrepet kom knapt to timer senere, i form av en skytemassakre på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud, hvor AUF – Arbeiderpartiets (Ap) ungdomsorganisasjon – arrangerte sin årlige sommerleir. Forkledd som politi tok gjerningsmannen livet av 69 leirdeltagere og såret 66, før han, etter om lag 70 minutter, ble anholdt av Politiets beredskapstropp.

Politiske ledere fra hele verden uttrykte snart sin fordømmelse av angrepene og støtte til Norge, og i ukene som fulgte deltok hundretusener av nordmenn i markeringer for å vise medfølelse med de rammede og uttrykke avsky for terroristens handlinger.

Den da 32-årige terroristen erkjente umiddelbart å ha planlagt og utført terrorhandlingene, og ble tiltalt i saken den 7. mars 2012. Den 24. august samme år ble han i Oslo tingrett dømt til 21 års forvaring.

I august 2012 konkluderte rapporten fra 22. juli-kommisjonen med at angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret, at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet og at beredskapen burde ha vært bedre.

Utøya
Utøya

Noen historiske hendelser på denne dato:

1896 – Den danske prins Carl (senere Haakon VII) gifter seg med kusinen Maud
1902 – Det internasjonale havforskningsrådet opprettes
1933 – Wiley Post blir førstemann til å fly alene jorden rundt. Han bruker 7 dager, 18 timer og 45 minutt på 25 099,32 kilometer
1934 – Den amerikanske bankraneren John Dillinger blir dødelig skadet av FBI utenfor en kino i Chicago
1942 – Andre verdenskrig: Den systematiske deporteringen av jøder fra Warszawagettoen starter
1946 – Bombingen av King David Hotel: Den militante jødiske organisasjonen Irgun bomber King David Hotel, hvor det britiske styret hadde sitt hovedkvarter. 91 døde, flesteparten sivile
1977 – Den kinesiske lederen Deng Xiaoping kommer tilbake til makten
1991 – Seriemorderen Jeffrey Dahmer blir arrestert etter at elleve lik blir funnet i leiligheten hans
2003 – Amerikanske spesialstyrker stormer en bygning i Irak og dreper Saddam Husseins to sønner Uday og Qusay, samt Qusays 14 år gamle sønn Mustafa Hussein og en livvakt
2005 – Britiske politifolk tror den brasilianske elektrikeren Jean Charles de Menezes var en selvmordsbomber, og skyter ham i hodet syv ganger

Madeleine, Malene, Malin og Mali har navnedag 22. juli.

Powered by Labrador CMS