En flygende havørn
En majestetisk stor og flott fugl #havørn. Surnadal.

God morgen 21. desember

God morgen til Trollheimsportens lesere! På denne dagen i 1898 oppdaget Marie og Pierre Curie radium, og på denne dagen i 1937, blir Snehvit og de syv dvergene vist for første gang. I dag er det Thomas, Tommy og Tom som har navnedag.

Tomas (gresk) = arameisk thómá (tvilling). Tom og Tommy er engelske varianter. Namnedagen er etter den katolske kirkes minnedag for apostelen Thomas.

På Tomasmesse var det linnvær i vente. I forbindelse med det kjenner vi namnet Kakelinna. Fra gammelt av trodde en at Solkverva fall på denne dagen, og det stemmer i år. Dette var med andre ord en meget viktig dag og merkedag for vinteren. En venta værskifte ved solsnu. Godt vær i dag var tegn på godt år, og som været var i dag, solkvervdagen, ville det være i heile vinter.

Det heiter seg også at bryllupet i Kanaan sto på denne dagen, der Jesus laga vatn til vin. Dette kan så være videreført til norsk ølbryggingstradisjon. Det var stor straff for alle skadeverk som ble gjort mellom Tomasmesse og 13. januar. Det var også generelt arbeidsforbud mot alt arbeid som ikke var tvingende nødvendig. For eksempel skulle rokken ut av stua julehelga.

Primstavmerket er ei hand, en vått eller ei tønne, hos Jon Langli. Det kan også være ei bøtte. Mest vanlig er ei tønne. Mange primstaver kan også ha et kors eller en pil, ei krone eller ringer.

Dagens Gruk fra Piet Hein:

Har De lagt mærke til
at folk som omgås planter
blir blide af gemyt
og uden skarpe kanter.

Mens folk som omgås folk
blir knotne og heslige.
O, plumpe men`skehed!
O,milde planterige!

Hvad angår omgangskreds
er dette ting som taler
for valg av vegetarer
fremfor kanibaler

Ei dame og et lite barn som aker på et akebrett.
Fart og morro i akebakken
Powered by Labrador CMS