Soloppgang

God morgen 20. mars

God morgen til Trollheimsportens lesere onsdag 20. mars.

I dag er det Joakim og Kim som har navnedag, og det er vårjevndøgn.

Jevndøgn inntreffer de to dagene i året da dag og natt er like lange, og skyldes at jordens akse står vinkelrett på en tenkt linje trukket mellom solen og ekvator.

Vårjevndøgn eller jamvår faller på 20. (i Norge frem til og med 2047) eller 21. mars og høstjevndøgn på 22. eller 23. september.

Joakim er et mannsnavn med opprinnelse i hebraiske Jehoiachin, «oppreist gud».

Joakim er kjent brukt i Norge fra 1400-tallet og i Finland fra 1600-tallet. Formen Joachim er kjent brukt i Sverige første gang i 1425. Joakim har vært et populært navn på norske guttebarn siden 1980-årene, med en topp på 1990-tallet.

Kim er et fornavn som kan være både et mannsnavn og et kvinnenavn.

Som mannsnavn er Kim en kortform av Joakim, som er utledet av en sammentrekning av de hebraiske navnene Jehoiachin som betyr «Herren har fastslått», og Jehoiakim som betyr «Herren har oppreist».

Kim kan også være en korform av det keltiske navnet Kimball som betyr «krigsherre».

Som kvinnenavn kan Kim være enten en kortform av Kimberly, som har opprinnelse i navnet på en sørafrikansk by, eller et vietnamesisk navn som betyr «gyllen».

I dag er også Herik Ibsens fødselsdag. Ibsen blir ofte kalt det moderne dramaets far, og er antagelig den meste spilte dramatikeren i verden etter William Shakespeare

Powered by Labrador CMS