God morgen 2. april

God morgen til Trollheimsportens lesere den 2. april!

I dag er det langfredag, og det er Sigvart og Sivert som har navnedag.

Langfredag har fått navn etter Kristi lange lidelse. I oldtiden var dette en bots- og fastedag, og fra middelalderen av ble det holdt en egen gudstjeneste på denne dagen, forskjellig fra den vanlige messen, særlig ved at det ikke innvies nye nattverdselementer. I Den norske kirke har man denne dagen en enklere liturgi enn vanlig. Det prekes over Jesu lidelseshistorie, som leses i sin helhet.

I folkelig tradisjon var langfredag en sørgedag, hvor ingen måtte være glad. Man skulle holde seg i ro, ikke gå på besøk eller drive med noen form for moro og lek. Både folk og fe skulle faste denne dagen for å lide med Jesus. Mange steder firte man flagget på halv stang. Et fenomen var langfredagsarbeidet, hvor man skulle identifisere seg med Kristi lidelse ved å plage seg selv med hardt arbeid.

På engelsk heter langfredag Good Friday, noe som kan virke litt merkelig. Det er flere teorier rundt dette. Noen kilder antyder at dagen er "god" ved at den er hellig, eller at uttrykket kommer av "Guds fredag".

Sigvard er et skandinavisk mannsnavn, som er mest utbredt i Sverige. I Norge er varianten Sigvart noe mer utbredt enn Sigvard. Navnet er sammensatt av to ledd som betyr «seier» og «vakt».

Sivert er en opprinnelig frisisk form av mannsnavnet Siegward. Navnet har opprinnelse i gammelhøytyske sigu, «seier», og wart, «vakt». Sigvard er den skandinaviske formen av Siegward.

Historie

Noen historiske hendelser som skjedde den 2. april:

1513Juan Ponce de Leon går i land i Florida, og blir med det den første kjente europeer til å gjøre det.

1801 – Et britisk overraskelsesangrep ødelegger av en stor del av den felles dansk-norske flåten.

1917Første verdenskrig: Den amerikanske presidenten Woodrow Wilson ber kongressen om å erklære krig mot Tyskland.

1930Haile Selassie blir erklært keiser av Etiopia.

1964Saab starter prosjektet som fører til produksjonen av en ny og større bil, Saab 99.

1972Charlie Chaplin returnerer til USA for første gang etter å ha blitt stemplet som kommunist tidlig på 1950-tallet.

1982Falklandskrigen bryter ut, når en argentinsk styrke på 8 000 mann invaderer de britiske Falklandsøyene uten forvarsel.

1989 – Den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov ankommer HavannaCuba for å møte Fidel Castro i et forsøk på å bedre forholdet mellom de to landene.

1992Pierre Bérégovoy blir statsminister i Frankrike.

2007 – Et jordskjelv utløser en tsunami ved Salomonøyene.

Norsk historie

1801Angrepet på Københavns red: Britene stjeler eller ødelegger større deler av den dansk-norske flåten i København.

2008Serbia bryter de diplomatiske forbindelser med Norge grunnet den norsk anerkjennelsen av Kosovo, og ambassadør Vladislav Mladenovic reiste hjem.

Powered by Labrador CMS