Grønn mose i skogen med sol bak trærne
Rørvatnet

God morgen 15. april

Vi ønsker alle våre lesere en riktig god mandag og håper alle får en fin start på uke 16!

I dag er det Ove, Odin, Odd og Oda som har navnedag.

Ove er et mannsnavn av trolig dansk opprinnelse. Man mener at navnet kommer fra det olddanske ordet «Aghi» og er beslektet med Åge og Åke, av betydningen «forfader». I Sverige er man enige om dansk opprinnelsen, men mener det kommer fra gammel nordisk «Agh» for egg (knivegg), eller spydspiss.

I Tyskland og Nederland er formen Uwe, som ble brukt i betydningen «den aktive», eller «den uredde».

I Norge dukker navnet opp på topp 50-listen i 1950-årene, henger med i begynnelsen av 60-årene for så å forsvinne. I dag er navnet nesten ikke i bruk som første fornavn, men er et forholdsvis vanlig kombinasjonsnavn (som andre fornavn).

Odin er et mannsnavn med opprinnelse i det norrøne navnet Óðinn dannet av ordet óðr, «ode» og «rasende», som igjen har opphav i det tidlig germanske *Woðanaz. Navnet er identisk med navnet på den norrøne guden Odin.

Odd er et norrønt mannsnavn. Betydningen er spiss, pilspiss eller spydspiss. Men det kan også ha samme opphav som Aud og Otto: 'rikdom'. Navnedag for Odd er 15. april.[1] . Det er brukt som ledd i mange norrøne guttenavn, f.eks Oddvar Oddvin Oddbjørn, Torodd

Oda er et kvinnenavn med opprinnelse som kortform av tyske navn på Od-, Odal-, eller Ot-. Disse navneleddene kan komme av gammelhøytyske ôt og gammelsaksiske ôd, som begge betyr «eiendom» eller «rikdom», eller av urgermanske *ôþela, «farsarv».

Noen historiske hendelser som skjedde den 15. april:

1768 – 16 mennesker omkom da gården Skjea i Sørum ble tatt av et kvikkleireskred.

1815Tambora. Største vulkanutbrudd i historisk tid.

1865 - Amerikansk president Abraham Lincoln blir drept i Fordteateret i Washington D.C

1912RMS «Titanic» forliser etter å ha truffet et isfjell på jomfruturen over Atlanteren.

1945Britiske styrker befrir Bergen-Belsen konsentrasjonsleir.

1982 – President Anwar Sadat sine attentatmenn blir henrettet.

1986 – Nær 100 mennesker blir drept når nær 66 amerikanske fly bomber mål i den libyske hovedstaden Tripoli og i Benghazi-regionen. Libyas leder oberst Muammar al-Gaddafi mistet selv sin adoptiv-datter Hanna Gaddafi i angrepet.

1989 – 96 Liverpool-fans blir drept i en ulykke på Hillsborough Stadium i Sheffield, under FA-cupsemifinalen mellom Nottingham Forest og Liverpool FC

2008 – To terrorangrep med over 65 drepte, rammer Irak, et i Baquba og et i Ramadi.

2013Boston Marathon bombing: To bomber eksploderte nær mållinjen i Boston Marathon i Boston, Massachusetts, Minst 3 ble drept, og 144 andre skadet.

2019Notre-Dame i Paris brant.

Powered by Labrador CMS