Hamnesfjorden med Sannesset i bakgrunnen

God morgen 12. mars

Vi ønsker alle god tirsdags morgen, på dagen fire år etter at Norge ble stengt ned på grunn av korona-pandemien. Gregor og Gro har navnedag. De har ulikt opphav; Gregor(ius), på gresk Gregorius, er den våkende. Gro er norrønt – gróa (gro).

Trollheimsporten setter stor pris på alle de fine bildene som blir delt med oss. Merk Instagram-bildene dine med #trollheimsporten du også, eller send ditt bilde på epost til vakt@trollheimsporten.no. PS: For at vi skal få se bildene deres må dere ha åpen konto.

I mars 1945, for 79 år siden, døde tysk-nederlandske jødiske Anne Frank i tysk konsentrasjonsleir. Mauritius har uavhengighets­dag 12. mars, som er dagen da øya ble selvstendig fra Storbritannia i 1968.

Primstaven
Noen primstaver har en fugl som merke, og det er rimelig å tolke denne som ei due, et av St. Gregors helgenattributter. I folketrua vart fuglen oppfatta som en kråke, fordi kråkene gjerne kommer innover i landet på denne tida og blir rekna som vårtegn. Mange sa at kråkene holdt tingdag i dag. Over heile landet blir kråka tillagt hermet:

Gregorsmesse må de venta meg, Marimess kjem eg visst, kjem eg ikkje før Sommardagen, då skal eg koma om det er på ein stav!

Mildvær Gregorsmesse tyda godt for årets høyavling; nordavind spådde kald vår (Gaular); frost gav sein vår (Nordhordland). Som været var dagen etter Gregorsmesse, skulle vårværet bli, sa man i Sogn. På Jæren var Gregorsmesse flyttedag for tjenere.

Enkelte steder gikk barn, utkledd som «gregoriusbrud» og «gregoriusbrudgom», rundt og tigget.

I dag skulle møkka ut på åkeren, og en sopelime ble satt utafor døra for å slippe lus og lopper. Var det mildvær var det et svært godt tegn for året: Gregormesse tøy, er bedre enn ti lass høy. En annen skikk som var utbredt var å føre fram skuespill på denne dagen. Det er fordi dagen er knytta til pave Grogor den store. Symbolet på han er ei bok. Derfor er primstavmerket ofte ei bok, men som nemt kan det og vera ein fugl, knytta enten til kråkene eller ei due.

Hjalmar Andersen var fødd 12. mars 1923. «Hjallis» var verdens beste skøyteløper. Etter tre gull i OL Oslo 1952 ble han folkehelt. Gode historier og et stort smil gav ham tilnavnet «Kong Glad». Statuer av ham står ved Bislett stadion i Oslo, ved Hamar Olympiahall og ved torget i Trondheim. Klikk her og les alt om den store skøytehelten.

Powered by Labrador CMS