Mons Otnes og Rune Opstad

Foreslår ny tilbudsstruktur

I et høringsutkast offentliggjort torsdag foreslås det å endre fremtidig tilbudsstruktur ved de videregående skolene i Møre og Romsdal. For Surnadal vidaregåande skoles vedkommende kan det bety reduksjon i viktige fag, noe som bekymrer rektor Mons Otnes.

Høringsdokumentet er utformet av Norconsult på vegne av Møre og Romsdal fylkeskommune, og tar for seg den fremtidige tilbudsstrukturen i fylket basert på elevgrunnlaget frem mot 2030 og 2040. Hva gjelder midtre og indre del av Nordmøre og de videregående skolene i Tingvoll, Surnadal og Sunndal, konkluderes det med at det er mange små og konkurrerende tilbud, som i tiden fremover kan vente betydelig redusert elevgrunnlag.

I utgreiinga hevdes det at Tingvoll vgs i dag har for mange små tilbud «til å kunne skape eit godt og levedyktig fagmiljø på tilboda og på skolen», det foreslås derfor å legge ned disse og fordele tilbudene mellom Surnadal og Sunndal.

 

Reduksjon og styrking

I forslaget er studiespesialiseringstilbudet på skolene videreført slik status er i dag, men tallet på elevplasser er redusert til hel- og halvklasser ved Surnadal og Sunndal.

Når det gjelder de yrkesfaglige utdanningsprogrammene foreslås det blant annet å

  • samle bygg- og anleggsfag i Surnadal og Kristiansund
  • beholde helse- og oppvekstfag på samtlige skoler, med barne- og ungdomsarbeiderfaget samlet i Surnadal
  • samle elektrofag i Sunndal og Kristiansund
  • beholde teknikk og industriell produksjon ved alle skoler, men redusere tilbudet i Sunndal for å styrke og opprettholde tilbudet i Surnadal

Mons Otnes, rektor ved Surnadal vgs, sier han forstår samordninga i tilbudene, men uttrykker samtidig bekymring for spesielt to av tilbudene, elektrofag og studiespesialisering. I høringsutkastet begrunnes flytting av elektrofag til Sunndal «i bytte mot at bygg- og anleggsfag flyttes til Surnadal».

- Jeg er ikke fornøyd med fordelinga. Det er elektrofagtilbudet vi er mest redd for å eventuelt miste. Samtidig er det viktig å opprettholde tilbudet i studiespesialisering for å kunne gi et bredt tilbud til elevene, sier Otnes.

Det har vært stabile søkertall til elektrofaget ved skolen, med venteliste de to siste årene. Otnes påpeker også at det er stor etterspørsel etter denne typen kompetanse i næringslivet i Surnadal.

Skolen vil gi klare signaler i sin høringsuttalelse.

- Hovedbudskapet er at den videregående skolen i Surnadal skal bestå, fastslår Otnes.

 

Videre samling

I høringsdokumentet nevnes det kort at det kan bli aktuelt å samlokalisere skolene, hvis planene for Todalsfjordprosjektet blir realisert: «Dersom det på sikt kjem bru over fjorden mellom dei to skolane vil det og kunne vere aktuelt å vurdere ein større skole i indre del i staden for to».

Fylkesutdanningssjef Rune Opstad forteller til Trollheimsporten at det ikke er gjort videre utredninger på dette punktet.

- Det er viktig å understreke at vi ikke har sett på skolestruktur, kun på innholdet i utdanningsplanen, sier Opstad.

Han forteller videre at det er ingenting som er hogd i stein, og at de etter høringa skal se på saken på nytt.

Høringsfrist er 30. september, og saken legges frem for Fylkestinget i desember.

 

Bildet: rektor Mons Otnes t.v. og fylkesutdanningssjef Rune Opstad. Arkivfoto.