DSC_0158

En god midlertidig løsning

I Surnadal er det et økende behov for småbarnsplasser i barnehagene. I juni i år vedtok kommunestyret å utvide Midtigrenda barnehage med ny midlertidig småbarnsavdeling. På kort tid fikk barnehagen på plass en helt grei brakkeløsning, og den nye avdelinga ble tatt i bruk allerede i august.

I vår merket man et økt press på ventelistene til barnehagene i Surnadal. Det ble utarbeidet noen alternativer til løsning, og saken kom opp i kommunestyret i juni. Kommunestyret vedtok da å sette opp brakker i Midtigrenda barnehage, som en midlertidig løsning for å sørge for nok barnehageplasser i kommunen.

Enhetsleder Signe Lill Aasland i Midtigrenda barnehage forteller at de var svært spent på om de skulle klare å få på plass en ny småbarnsavdeling i løpet av to måneder, med sommerferie og det hele. Men hun synes at det gikk overraskende bra. Personalgruppa har vært positiv til utvidelsen, og løsningen har blitt veldig god, forholdene tatt i betraktning. 

DSC_0134.jpg
Brakkene er plasseret vis-a-vis den permanente småbarnsavdelinga.

DSC_0169.jpg
Den midlertidige avdelinga har fått navnet "Maurtuå"

DSC_0165.jpg
Den første brakka fungerer som garderobe.

DSC_0140.jpg
Et ganske greit bad.

DSC_0149.jpg
Enhetsleder Signe Lill Aasland viser fram kjøkkenet.

DSC_0145.jpg
Store og små trives godt på avdelinga.


En god prosess

Signe Lill Aasland forteller at de barnehageansatte har blitt hørt, både med hensyn til hvor brakkene skulle plasseres, og hvordan de skulle innredes. De har fått god hjelp av eiendomsavdelinga og vaktmestrene i kommunen. De har fått tilpasset brakkene på en god måte, blant annet med ekstra støydemping og varme. Det har vært en god prosess, og man har tatt hensyn til barnas miljø og arbeidsmiljøet underveis. 

Midtigrenda har et stort og variert uteområde, så det var ikke noe problem å få plass til et nytt bygg. Brakke-avdelinga har fått navnet "Maurtuå", og ligger vis-a-vis den permanente småbarnsavdelinga "Skrubbstuå". Det er praktisk, siden de to småbarnsavdelingene samarbeider en del, blant annet om vakter og utetid. 

"Maurtua" tilsvarer 1,5 småbarnsavdeling, med plass inntil 15 nye barnehageplasser. Så langt er 8 plasser tatt i bruk. Fra nyttår vil det bli flere barn på venteliste som får plass. Signe Lill Aasland sier at det er veldig fint at det skjer litt gradvis, siden det er mye som skal på plass, både med praktiske løsninger og flere ansatte. 

Midtigrenda har også 36 storbarnsplasser, fordelt på 3 avdelinger. 


Viktig å ha nok småbarnsplasser

Signe Lill Aasland forteller at det er mange småbarnsfamilier som er bosatt i området rundt barnehagen, og mange har til og med gangavstand hit. Barnehagen ligger jo, som navnet sier, "midt i grenda".

Hun synes det er veldig positivt at Surnadal kommune sørger for å ha nok barnehageplasser. Tilgjengeligheten på barnehageplasser er utrolig viktig for at småbarnsfamilier skal kunne flytte til kommunen.

Hun understreker at løsningen med brakker er midlertidig. Alt tyder på at det vil bli behov for en permanent løsning for å kunne tilby barnehageplasser til alle som trenger det. Men hun vet ikke om kommunen da komme til å velge å utvide Midtigrenda barnehage, eller om de vil velge å opprette flere barnehageplasser et annet sted.

DSC_0182.jpg
Barna fra "Maurtuå" har kommet ut for å leke.

DSC_0175.jpg

DSC_0185.jpg

DSC_0174.jpg
Det er fortsatt stor boltreplass på barnehageområdet. Brakkene til høyre i bildet.

DSC_0190.jpg