En ulv
Illustrasjonsfoto

Enda en sau drept av ulv i Melhus - Statsforvalteren har gitt ny skadefellings­tillatelse

Publisert Sist oppdatert

Onsdag denne uka ble det funnet en enda en sau drept av ulv i Melhus. Dette var en fersk skade, og Statsforvalteren har gitt ny skadefellingstillatelse på ulv i det aktuelle området.

Roar Lundby i Statens naturoppsyn opplyser at skadedato på denne sauen ble satt til 25. eller 26. juli, og som følge av det ga Statsforvalteren i Trøndelag ny fellingstillatelse fra og med onsdag kveld. Denne skadefellingstillatelsen gjelder Midtre Gaudal, Melhus, Skaun og deler av Orkland. Tillatelsen ble gitt til Holtålen kommune, som administrerer det interkommunale skadefellingslaget i søndre del av Trøndelag, og den gjelder til 3. august kl 12.

Tilbake der det startet

Den siste døde sauen ble funnet i Melhus kommune, ikke langt fra Hovin. Dette er det samme området som ulven har vært i tidligere, der de første sauekadavrene ble funnet tidlig i juli.

Det ble gjort forsøk på jakt på ulven natt til torsdag, men uten resultat.

Observert på viltkamera på Hølonda

SNO har fått informasjon om at ulven ble observert på viltkamera på Hølonda i Melhus natt til torsdag. Lundby håper å få bildet tilsendt, slik at observasjonen kan kvalitetssikres, men han har ikke fått det enda. Det er likevel grunn til å tro at observasjonen er riktig.

Kameraobservasjonen på Hølonda er det siste sporet etter ulven, og dette er litt lenger nord enn området der den siste skadde sauen ble funnet.

91 sauer funnet drept eller skadd, 11 i Rindal

Lundby opplyser at det hittil er funnet 91 sauer som er skadd eller drept av ulv i Trøndelag den siste måneden. 11 av disse er funnet i Rindal. Så langt er bare et fåtall av tilfellene i Rindal lagt inn på kartet på rovbase.no.

Det er ulike grunner til at flere av tilfellene ikke er markert på kartet enda, forklarer Lundby. Det kan være at det ikke er fastslått hvem som er eier av sauen, det kan være at det ikke er endelig dokumentert at den faktisk er tatt av ulv, eller det kan være tilfeller som "ligger på vent" fram til man vet om dyret må avlives eller om det overlever. Når man vet om dyret må avlives eller ikke blir det merket på kartet som enten skadd og drept eller overlevende. Erfaring tilsier at mange av dyra som er skadd av ulv må avlives. Skadene kan være mer alvorlige enn det ser ut som til å begynne med. Det er ikke alt som vises utenpå skinnet, så en del skader blir mer synlige når det har gått litt tid, sier Roar Lundby.

Powered by Labrador CMS