Ole Morten Helgetun

Bygger om til robotfjøs

Ole Morten Helgetun bygger om fjøset sitt til robotfjøs. Det er et et tidkrevende prosjekt med stor grad av egeninnsats, men til våren skal det være ferdig.

Denne høsten kommer det opp flere store nye fjøs i Rindal. Ole Morten Helgetun i Jøssålia i Romundstadbygda har valgt en rimeligere løsning. Han bygger om det eksisterende fjøset til løsdrift med melkerobot. Ved å bygge om i stedet for å bygge nytt kan han utføre en større del av arbeide selv. Men det tar tid. Nå i høst er det han selv og sønnen Eivind som arbeider med ombygginga. Det er fortsatt en del vegger som skal fjernes innvendig i fjøset, og til og med silobygget skal gjøres om til husdyrrom.

Alt av materialer har han skåret selv, og han anslår egeninnsatsen i byggeprosjektet til en verdi av mellom 300.000 og 400.000 kroner. Materialene kommer i tillegg. Hele prosjektet er kostnadsberegnet til 3,5 millioner. Det er omtrent halvparten av hva et helt nytt fjøs ville kostet. Helgetun synes det var et greit valg å ta. Det er greit å ikke gå på alt for store investeringer når han enda ikke vet om noen vil ta over drifta etter han.

Prosjektet startet allerede i 2013, da en del av gulvet i nyfjøset ble skiftet ut. Der var det Ribodekke tidligere. Senere ble også resten av fjøsgulvet skiftet ut. Gjødselkjelleren i den eldste delen av bygget ble betongspøytet, og det ble lagt spaltegolv. Nå i vår ble den eldste delen gjort om til liggebåsavdeling for melkekyrne. Når fjøset står ferdig skal besetningen nesten dobles, fra 16 til 30 melkekyr.

IMG_5978.jpg
Ferdige liggebåser til 30 melkekyr.

Helgetun har fått levert betong fra Gisnås AS i Rennebu, og er veldig fornøyd med dem. Rindals-Tre AS har bygd om taket på fjøset. Ellers er det Olav Børset som er med og støper og bygger på vinters tid.

I løpet av vinteren og våren skal det blant annet bli ny spekalvavdeling, fødebinger, kontor, smittesluse og tankrom i det nyeste bygget. Og melkeroboten skal installeres.

IMG_5983.jpg
Helt til venstre er spekalvavdelinga snart klar. Her blir det også smittesluse, kontor og nytt tankrom. Til høyre, i det eldre bygget, er liggebåsavdelinga til melkekyrne så godt som ferdig.

- Melkeroboten er kjøpt brukt, men den skal oppgraderes så den blir som ny, forteller Ole Morten Helgetun.

Selv om antallet melkekyr nesten fordobles er det ikke behov for å leie mye jord. Med litt leiejord fra en av naboene blir det ca 350 mål. Noen av dette er beiter som er lett tilgjengelig nesten rett utenfor fjøsdøra. Helgetun har planer om å produsert mye sommermelk, for å få utnyttet beitene godt.

Han har mye arbeid igjen også denne vinteren, men til våren får vi komme tilbake for å se det ferdige resultatet.