Åtte nye mestere og hyttebygging til gull

I løpet av to år har Rindal fått åtte nye med mesterbrev, en målarmester, en murarmester, tre tømrarmestere og to rørleggarmestere. - En slik kompetanseheving betyr svært mye for næringslivet i Rindal, sa ordfører John Ole Aspli, da mesterne behørig hadde kakeavslutning i går. Der kunne Lars Helgetun opplyse at de skal bygge 8-10 nye hytter i vinter.

De åtte mesterne er: Jens Einar Indergård (rørleggar), Lars Helgetun (tømrar), John Egil Tørset (målar), Torsten Sæther (tømrar), Ronny Løset (rørleggar), Stig Løften (rørleggar), Lasse Skjølsvold (murar) og Stein Olsvik (tømrar).
Avisa Sør-Trøndelag skriver dette om mesterne i dag.

Det er gjennom Folkeuniversitetet disse åtte har gjennomført mesterbrevstudiet i sine fag. Tilsammen var det 12 som gjennomførte. Uten at undervisningstilbudet hadde vært i Rindal, ville neppe alle ha tatt det.
Foruten ordfører John Ole Aspli, deltok næringskonsulent Grete Elshaug, Håkon Fredriksen ved Trollheimen næringssørvis og daglig leder Gøril Bakken ved Opplæringskontoret for Halsa, Rindal og Sunradal.
 
Investering i egen framtid
Ordføreren gratulerte og syntes dette var gildt.
- Kunnskap og kompetanseskolering er viktig og dette har stor betydning for næringslivet i Rindal, samtidig som det er sterke tradisjoner i de fagene dere har. I tillegg viser dette at dere representerer stabil og stødig arbeidskraft og har føttene godt planta i jorda, sa han.
- Derfor gir jeg en stor honnør til dere for dette. Dere har tatt viktig og gode skritt, som vil gi verdiskaping, både når det gjelder kvalitet, kompetanse og arbeidskroner. Det igjen legger grunnlaget for vekst i lokalsamfunnet, sa Aspli.
 
Gamle handtverksyrker
Det er stort sett de gamle handtverksyrkene som har mesterbrev. For å få det må du ha tatt svennebrevet, og det er det ikke alle fagene som har. Uten svennebrev kan du ta bare fagbrev.
- For å bli mester må du gjennomgå ledelse, økonomi og en fagdel, sa Gøril Bakken.
for fleire av de som tok mesterbrevet denne gangen ble data også en barriere. All undervisning foregikk på data og ingen kunne ignorere det. Undervisninga foregikk i Studiesenteret i Rindalshuset.
Aldri tidligere har det vært utdanna målarmester i Rindal - nå har vi John Egil Tørset.
 
Mye arbeid
Som tømrarmester, for eksempel, kan de med mesterbrev ta ansvar for heile bygget og prosessen - også prosjekteringa.
- Det er en umiddelbar gevinst, sa Lars Helgetun. Sammen med han er det tre som setter opp hytter i Helgetunmarka og Romundstadbygda.
- Vi er fullbooka både høst, vinter og vår og har merka stor oppgang etter ferien. Nå driver vi med grunnarbeid på fleire hytter i Reslia og har solgt fire tomter i Skavliåsen - nyfeltet vårt. Der vil vi også gjøre grunnarbeid før vinteren kommer - og jeg håper på en lang bar høst, smilte han. Deretter blir det å sette opp hyttene - tilsammen en 8-10 nye.
Ordfører John Ole Aspli delte ut roser til mesterne. Fra venstre over Ronny Løset, John Egil Tørset og Lars Helgetun. Fra venstre under: Jens Einar Indergård og Tosten Sæther.
Disse karene har økt sin kompetanse i sine fag med mesterbrev, noe ordfører John Ole Aspli og næringskonsulent Grete Elshaug er stolte av. Nå kan de kalles mestere fra venstre Jens Einar Indergård (rørleggar), Lars Helgetun (tømrar), John Egil Tørset (målar), Torsten Sæther (tømrar) og Ronny Løset (rørleggar). I tillegg har Stig Løften (rørleggar), Lasse Skjølsvold (murar) og Stein Olsvik (tømrar) tatt mesterbrevet i Rindal. Trollheimsporten kommer tilbake med reportasje.
 
Tekst og foto: Willy Karlstrøm