Lørdag
Lørdag Skyet
16°
Skyet
Svak vind
Søndag
Søndag Delvis skyet
15°
Delvis skyet
Flau vind

Julekalenderen 2016

3. desember

Julekalendermoroa fortsetter på Trollheimsporten! Hver dag tar vi en tidsreise rundt omkring i Rindal og Surnadal og deler et historisk bilde av mer eller mindre kjente steder, bygninger og hendelser. Klarer du å finne ut hvor - og når - vi skal? Her finner du også vinneren av gårsdagens luke.

Svar på gårsdagens oppgave var Glærum kalksteinsgruver.
 

Noen innspill fra våre innsendere:

Åshild Langli skriver:

I dag er dere uti Kalksteinsgruva på Glærum. Tenk at de kjørte et lite tog der inne...
Hadde selv en bestefar som jobbet der. (Syns jeg ser ham, gruvekledd på sin gamle moped. :) )
I går kom jeg ett steg nærmere jul. Kjøpte inn Tomtebrygg for å lage tomten. Fast følge til lutefisken.


Tove Børset skriver:

Dette trur eg må vere frå kalksteinsgruva på Glærum i Surnadal. Arbeidskaren på bildet kjenner eg ikkje,men Trollheimsporten skreiv ein fin artikkel om gruva i 2013:

Kalksteinsgruva ved Glærum i Surnadal vart oppstarta allereie i 1927. Men det var tyskarane under okkupasjonen som bygde ut gruva til det vi ser i dag. Dei hadde stort behov for kalkstein til aluminiumsproduksjon, og bygde ut gruva for ein årleg produksjon på 500 000 tonn. Heile 450 mann var ei tid i arbeid på anlegget, og det vart bygd både vegar, lager, verkstad, kontorbygg, bestyrarbustad og ingeniørboligar, samtidig som folk var innkvartert i brakkelag og rundt om på gardane. Det vart og ført fram elektrisk kraft frå Enge i Halsa. Men då utbygginga var nesten ferdig, var krigen slutt, og etter krigen har drifta vore nokså ujamn, med fleire eigarar og omleggingar.

I dag er det eit stort internasjonalt firma, Norock & Co AS, som driv gruva, med 5 tilsette. Det er mest kalk til jordbruksføremål det dreier seg om no. Korleis framtida for gruva vil bli, er ikkje godt å seie, men kalksteinsgruva på Glærum inneheld den reinaste kalken i landet, med 98 % kalkstein, og det er rekna at gruva omfattar om lag 20 millionar tonn !
 

Vinner luke 2:

Gave

Fra bedrift

Vinner

1 time med personlig trener og drop-i

Surnadal trenings- og velværesente

Marit Holsæter Bolme
Julehefte: "Jul på Nordmøre" Trollheimsporten Inger Kjelås


Vi gratulerer! Gaven kan hentes hos giverbedrift. Vinnere mottar mail.
 

Oppgave

I dagens luke, 3. desember, skal vi hilse på en glad gjeng fra 1982. Dette lokale ensemblet har brakt tilhørerne mye musikalsk glede under hele tre forskjellige navn. Kan du én eller to - eller kanskje også tre av disse bandnavnene, er du med i trekningen!

Historisk arkiv luke 3.jpg

Vi ber deg gjerne dele historier med oss - om du har noen gaue minner, en faktaopplysning eller lignende.

 

Du sender svaret til julekalender@trollheimsporten.no innen kl. 19 om du vil være med i trekninga.

 

NB: epostadressa julekalender@trollheimsporten.no er konkurranseadressa vår, alle andre eposter sender du til redaktor@trollheimsporten.no eller eva@trollheimsporten.no.