Mons Otnes og Rune Opstad

- Resultatene fra rapporten er ikke berettiget

Mandag var fylkesutdanningssjef Rune Opstad i dialog med ledelse, ansatte og elever på Surnadal vidaregåande skole om "sjokkrapporten" han mener på ingen måte gjenspeiler kvaliteten på skolen.

Som en del av kvalitetsarbeidet i videregående opplæring besøker fylkesutdanningssjef og seksjonsledere samtlige videregående skoler i fylket for å se nærmere på målsetninger i skolenes individuelle oppdragsavtaler. Under årets besøksrunder ble naturlig nok den nylige, og mye omdiskuterte, skolerapporten fra Senter for økonomisk forskning (SØF) tema. I rapporten kom Surnadal vidaregåande skole særdeles dårlig ut, med et av de svakeste resultatene i landet. Rektor Mons Otnes har tidligere vært tydelig på hvor mye dette har påvirket de ansatte.

- Karakteren 1,4 var tøff å få i trynet. Det har gått innpå oss, men vi har valgt å være offensive for å se hva vi skal legge mer vekt på. Vi tar dette på alvor, selv om vi sliter med å se hva det er som gjør så stort utslag, sier Otnes.

- Jeg synes synd på lærerne og forstår reaksjonene. Resultatene fra rapporten er ikke berettiget, sett i forhold til innsatsen de legger ned for å lage en god skole, mener Rune Opstad.

SØF-rapporten baserer seg som kjent på tall fra elever som fullførte videregående utdanning i 2012 og bruker parametere som fullføring, normert progresjon samt standpunkt- og eksamenskarakterer. Her ser du en oversikt over samtlige parametere og resultatene for Surnadal vgs og åtte andre sammenlignbare skoler.

Opstad peker på at den siste parameteren, altså gjennomsnittlig standpunktkarakter fra grunnskole, vektes spesielt tungt i Surnadal vgs' tilfelle. Denne parameteren er nemlig høy, særlig sammenlignet med lignende skoler. Kort sagt kan det sies at jo høyere karakterer elevene kommer inn med fra grunnskolen, jo høyere forventninger stilles det til den videregående skolen om å forbedre resultatene ytterligere.

Til sammenligning scorer Surnadal vgs for eksempel høyere enn Meldal vgs på nærmere samtlige parametere, men Meldal har lavere standpunktkarakter fra grunnskolen og får et av Sør-Trøndelags høyeste sluttresultater.

Rune Opstad med SØF-rapporten_690x395.jpg

 

Stø kurs i positivt lys

Fylkesutdanningssjefen kunne mandag presentere nyere resultater som kan bidra til å kaste lys over SØF-rapportens skygge. Statistikk fra forrige skoleår viser nemlig at Surnadal vgs presterer over fylkesgjennomsnittet på gjennomføring. En elevundersøkelse fra samme periode viser at særlig trivsel, læringsmiljø og faglige utfordringer skiller seg positivt ut for Surnadal vgs, også dette i forhold til fylkesgjennomsnittet.

Opstad kunne i tillegg vise til utvalgt statistikk for årene 2013-2014, som viser markant høyere resultater, spesielt på karakterer for skriftlig eksamen, men også for standpunktkarakter og norskeksamen. Han peker samtidig på at det er to variabler i SØF-rapporten som skolene selv har evnen til å påvirke, nemlig parameterne for standpunktkarakterer.

Opstad mener med andre ord det er både ufortjent og urettferdig at Surnadal vgs blir målt spesifikt på tallene fra 2012:

- Rapporten gjenspeiler på ingen måte kvaliteten på Surnadal vidaregåande skole. Dette er en skole som allerede er inne i prosesser med å gjøre gode ting, og som skal fortsette å holde stø kurs mot den gode utviklingen, fastslår han.

 

Sjokkresultater påvirker omdømmet

Otnes understreker at verken han eller fylkesutdanningssjefen tidligere har sett noen indikatorer i annen statistikk som tilsier at rapporten skulle gi sjokkresultater for Surnadal vgs. De konkluderer derfor med at selv om rapporten i aller høyeste grad tas på alvor og til etterretning, skal det ordinære kvalitetsarbeidet som gjennomføres ved skolen fortsette som før. Den offensive holdningen gjelder både interne tiltak og eksterne signaler. I kjølvannet av rapporten har det nemlig vært stor pågang for rektoren.

- Det er klart at dette er en kjempeutfordring for omdømmet, nikker Otnes.

Rune Opstad ønsket derfor en dialog ikke bare med de tillitsvalgte ved skolen, men med hele kollegiet samt elever, og har valgt å bruke hele dagen på Surnadal vgs. Otnes trekker frem vurdering for læring og økt fokus på sosialisering og trygghet allerede fra skolestart som eksempler på områder Surnadal vgs kommer til å legge en ekstra innsats fremover.