Formannskapet 2

Vedtok rådmannens tilråding om tålmodighet

I dag vedtok formannskapet rådmann Knut Haugens tilråding om betalingsavtale i saken om Surnadal kommune og Vårsøg Hotells økonomiske forhold.

Rådmann Knut Haugen åpnet ved å orientere om saken for formannskapet, som ikke var ukjent med forholdet. På grunn av beløpets størrelse og langt etterslep har rådmannen valgt å legge frem saken for formannskapet tidlig i prosessen. Haugen informerte om at det utestående kravet gikk til inkasso i sommer, som senere skulle gå til konkursvarsel. Reaksjonen fra hotellet kom umiddelbart etter konkursvarselet, og partene møttes for en nedbetalingsavtale fra og med 1. august i fjor.

- Denne skulle vise seg å være for tøff og ble ikke fulgt, fortalte Haugen.

Situasjonen forverret seg mot nyttår, derfor dukket det opp et behov for nye grep - og saken havnet slik hos formannskapet. Haugen kunne fortelle at mye av løsningen ligger i endring av rutiner i billettsalget som hotellet gjør på vegne av kommunen. Billettinntekter vil nå gå direkte til kommunen. I tillegg skal alle fakturaer betales innen forfallsdato.

Både deler av formannskapet og rådmannen uttrykte at de følte det betryggende at Lars Løseth kommer sterkere inn på eiendoms- og driftssiden. Administrerende direktør Runar Menøy og Løseth har arbeidet med ulike løsninger på finansiering, noe som har resultert i at 785.0000,- er nedbetalt. Det resterende kravet gjenstår på ca. 1.1 million.

Hotellet skal fremover betale 25.0000,- i måneden, noe både Lise Mari Bjerknesli (Sp) og Jonny Melkild (Ap) påpekte er et lite beløp. Rådmannen understreker at det er et beløp som hotellet kan klare med dagens drift.

- Det er bedre å lytte til hva hotellet sier er realistisk, enn å på ny risikere at man havner i denne situasjonen i løpet av kort tid, kommenterte Haugen.

Hotelldriften har gått fra mange år med røde tall til positive utsikter for 2015. I 2014 hadde hotellet et underskudd på 2 millioner. I 2015 er det budsjettert med et totalt overskudd på 1.2 millioner, hvor det allerede foreligger et overskudd på en halv million i første kvartal.

Bjerknesli og ordfører Lilly Gunn Nyheim uttrykte full støtte til tilrådingen.

- Konkurs er ikke aktuelt med hotellets posisjon som møteplass, arbeidsplass og reiselivsfyrtårn i bygda, sa Bjerknesli.