Fiske Fiskja skilt

Vedtak om veinavn

Formannskapet i Surnadal behandlet tirsdag navnesaker for en rekke omstridte veinavn i kommunen, deriblant Bæverdalsvegen/Bøverdalsvegen, Kvannevegen/Lykkjeeidet og Fiskja/Fiske.

Enhetsleder for kulturavdelinga, Lilli Husby, innledet med å forklare at kommunen har lov til å gi en vei navnet den en selv ønsker. Men når navnet sammenfaller med et steds natur- eller bruksnavn som Statens Kartverk har vedtatt så er det kartverket som har siste ord i skrivemåten. Dette kan riktignok påklages. Siste instans er klagenemnda, som er opprettet av Kulturdepartementet, og det som vedtas der er endelig. Språkrådet fungerer kun som rådgivende organ.

 

Avvik mellom skrivemåten natur-/stedsnavn og gårdsnavn

Formannskapet vedtok følgende, på bakgrunn av at skrivemåtene er vedtatt i Sentralt stadnamsregister (SSR):

  • Folldalsvegen blir endret til Folddalsvegen
  • Østbødalsvegen blir endret til Øvstbødalsvegen
  • Bæverdalsvegen blir endret Bøverdalsvegen
  • Øvre Belavegen og Nedre Belavegen blir endret til Øvre Belevegen og Nedre Belevegen

 

Vedtak om primærnavn

Kommunen ber om at det opprettes navnesak hos Kartverket for å vedta primærnavn (grunnformen som er vedtatt etter navneloven) i SSR for følgende navn, så innbyggerne snarest råd kan få tildelt adresse:

  • Røvegen/Røenvegen
  • Kjergroneset
  • Orahaugen/Urahaugen
  • Slettnesvegen/Slættnesvegen
  • Røssmovegen/Røsmovegen
  • Skabekkvegen
  • Holbrekkå/Holbrekka

 

Lykkjeeidet/Kvannevegen

I mars 2015 ble det vedtatt i formannskapet å gå for Lykkjeeidet som veinavn, men allerede på formannskapsmøte i mai 2015 ble det med utgangspunkt i et benkeforslag vedtatt å endre til Kvannevegen. Forslaget er ikke praktisk iverksatt i løpet av de to årene siden vedtaket. Sendrektighet fra administrasjonen har derfor gjort at beboere i området har rukket å omstille seg og fått innarbeidet Lykkjeeidet, derfor bør det ikke endres på nytt til Kvannevegen for å unngå ekstra belastning for beboerne, mener ordfører Lilly Gunn Nyheim.

Formannskapet vedtok enstemmig å gjenopprette vedtaket fra mars 2015 om å beholde veinavnet Lykkjeeidet.

 

Fiskja/Fiske

Fiskja ble vedtatt som gårdsnavn i 1994, men nye Fiskja-skilt kom ikke opp før 2004. Først da blusset debatten opp, og nærmest alle voksne i grenda underskrev et krav om å få tilbake Fiske-navnet. Blant argumentene til grendafolket var skrivemåten Fiskja var med på å ødelegge dialektuttalen av stedsnavnet, samt at stedet aldri før hadde offisielt hatt navnet Fiskja.

Navnenemda i Surnadal kommune fastslo i 2012 at det ikke var grunn til å åpne saken på nytt, blant annet fordi det i forskriftene til stedsnavnloven heter at utgangspunktet for skrivemåten skal være den nedarvede lokale uttalen av navnet, og nemda mente at Fiskja oppnår dette. Nemda mente samtidig at det bør være samsvar mellom stedsnavnet og andre navn som Fiskjasgardan. Samme år vedtok formannskapet likevel å åpne saken på nytt, og sendte den til Kartverket som i sin tur gikk med på å ta opp saken blant annet fordi nye retningslinjer fra 2005 i stedsnavnloven legger større vekt på grunneieres mening. Formannskapet vedtok i juni 2013 å støtte beboerne i deres krav om å få tilbake Fiske-navnet. Fire måneder senere sier Språkrådet seg uenig med kommunen, og Kartverket gjør kort tid etter vedtak om Fiskja som gårdsnavn og bruksnavn. Ny klagesak har grunnet omstendelig saksbehandling vært oppe hos Kartverket siden 2014. Klagesaken vil til sist gå til Klagenemnda, og vedtaket der blir siste ord.

Rådmannen legger i sin tilråding denne gang, som i 2013, stor vekt på hva de som kjenner tilknytning til området mener om saken, og påpeker at det i denne saken virker å være «særs stor» og «bastant» motstand mot det gjeldende navnet Fiskja. Rådmannen ber formannskapet vurdere om man skal ta hensyn til faglig argumentasjon eller hjemmelshavere i vedtaket. Formannskapet er unisont i sin oppfatning om å lytte til, og støtte, beboerne:

Surnadal kommune meiner det må leggast stor vekt på synet til dei som bur eller har tilknytning til staden, og spesielt i denne saka da motstanden verkar å vere særs stor mot bruk av namnet ‘Fiskja’. Surnadal kommune peikar også på at skriftforma ‘Fiske’, i ulike variantar, er brukt gjennom lang tid, og at ‘Fiskja’ vil opplevast som framandt både for dei som bur i dalen og tilreisande og tilflyttande.