Granmose-teppe 5

Vær glad i myra!

Tung å gå i kanskje, men nyttig for flere enn langrennsløpere på barmarkstrening. Les denne artikkelen om myra og torvmosene betydning for klimaet på jorda. Der kan moseekspertene ved NTNU i Trondheim fortelle at torvmosene er den viktigste planteslekta når det gjelder å binde karbon. Fra før vet vi jo at myrene virker flomdempende under stor nedbør – en liten torvmose kan holde på en vannmengde tilsvarende 25 ganger sin egen tørrvekt.
Bildene viser en torvmose som paradoksalt nok ikke vokser i typiske myrer, men som heldekkende tepper i fuktige partier i granskogen. Mosen heter da også grantorvmose, og er ensfarget grønn – uten innslag av gult, brunt eller rødt. I motsetning til mange andre arter av torvmose er den derfor enkel å kjenne igjen. Sett ovenfra går greinene ut i fem mer eller mindre tydelige stråler. Stengelen er stiv, og du kan knekke den rett av med et hørbart knepp. Da har du tre kjennetegn du kan prøve deg på neste gang du treffer på en grønn torvmose.
Bildene er tatt 5. mai i planta granskog vest for Høgåsmyra, i retning Løften, Rindal, forteller Gunnar Bureid som har sendt oss dette.