Johan Helgetun og Kjellaug Foseide ingr

Utbedringsarbeidet på Rindal kirke har begynt

Nå kommer det opp stillaser rundt tårnet på Rindal kirke. Utbedringsarbeidet etter brannen i september har så vidt startet. Vi må nok regne med at det vil ta mange måneder før kirka kan tas i bruk i gjen, sier Kjellaug Foseide og Johan Helgetun fra Rindal sokneråd.


Det er forsikringsselskapet som har ansvaret for utbedringsarbeidet ved Rindal kirke nå, sier kirkeverge Ingeborg Nordlund til Trollheimsporten. Nå blir det satt opp stillas for å støtte opp tårnet, i første omgang. En del av støtteanordningene inne i tårenet ble ødelagt av brannen, så nå må det som er igjen av tårnet sikres før man kan begynne med reparasjonsarbeidet på kirketårnet.

Kirka1.jpg

Rindal Kirke var fullverdiforsikret da brannen oppsto, så alt skal bygges opp igjen slik det var. Inne i kirka har oppryddingsarbeidet begynt, forteller Ingeborg Nordlund. Taket i dåpsrommet var ødelagt, så det er revet. Forsikringsselskapet har engasjert Polyngon Norge for å gjennomføre nødvendige skadebegrensnings-tiltak. Det er satt inn varme og avfuktere for å begrense vannskadene, og gjøre bygget klart til det innvendige utbedringsarbeidet, forteller Ingeborg Nordlund. Man må nå i størst mulig grad begrense skader som har oppstått i bygget både pga røyk, lukt og fuktighet. Det er klart at det er svært store skader på det elektriske anlegget i kirka, så det blir en stor jobb å skifte ut, sier hun. Men selve bygget og verdiene i bygget er sikret. Det er installert ny brannalarm og innbruddsalarm i kirka, sier Ingeborg Nordlund.

Kirka2.jpg

Det settes nå opp stillas rundt kirketårnet. Det er firmaet Stillcom som har anvaret for dette arbeidet. Stillaset skal bli enda høyere enn det er i dag, sier Johan Helgetun, som er bygningsansvarlig i Rindal sokneråd. Stillaset blir høyere enn toppen av tårnet slik det er nå. Spiret på toppen skal på plass igjen, sier Johan Helgetun  - Eller i alle fall en tro kopi av det. Kula fikk ganske store skader da den falt ned fra tårnet under brannen, forteller han. 

Spiret IMGP7031_690x377.jpg
Her er bilde av spiret, tatt dagen etter brannen. Det borra seg dypt ned i bakken.

Kjellaug og Johan.jpg
Johan Helgetun og Kjellaug Foseide fra Rindal sokneråd følger med på utbedringsarbeidet ved Rindal kirke
 

Når stillaset er ferdig bygget blir tårnet kledd inn med en duk, forklarer soknerådsleder Kjellaug Foseide. Da kan man arbeide uavhengig av været. Man er ikke helt sikre på hvor høyt tårnet på Rindal kirke var, men det er sannsynligvis 38 meter høyt opp til toppen, sier Johan Helgetun.


Det pågår nå en styrt gjenoppbygging, som forsikringsselskapet styrer i samråde med kirkevergen og Rindal sokneråd, forklarer Johan Helgetun. Så langt vet vi ikke det fulle omfanget av skadene, og da kan vi heller ikke si hvor lang arbeidet vil ta, sier han. Men vi har som mål å bli ferdig i løpet av første halvår 2015, sier han.


Forsikringsselskapet har engasjert et uavhengig elektrikerfirma for en gjennomgang av det elektriske anlegget i kirka, men den rapporten har vi ikke fått enda, sier Johan Helgetun. Det er mulig at skadene er så store at hele det elektriske anlegget må byttes ut, sier han. Det er klart at det vil ta tid å gjennomføre en så stor jobb.


El-Co AS har vært inne og installert ny brannalarm og innbruddsalarm, og de har skaffet byggestrøm, sier Johan Helgetun.


Rindal kirke har lynavleder, sier Johan Helgetun. Det er en Franklin lynavleder, en enkel og gammel patent som mange kirker har, forklarer han. En ledning går ned fra toppen av tårnet og ned til jord. Lynet har helt sikkert slått ned i tårnet flere ganger tidligere, og blitt ledet til jord gjennom lynavlederen, sier han.


Lynavlederen fungerte nok også denne gangen, sier han, men man tror at lynet som startet brannen i kirka må vært et ekstra kraftig lyn med flere forgreininger, der strømmen har funnet flere veier enn bare gjennom lynavlederen. Det er flere spor etter strømmen langs metallbeslaget over muren på kirkeveggen. Flere stedet kan man se hvor flammen har stått mellom takrenna og metallbeslaget, der metallet har smeltet (se bilder under). Dette har vært som en sveiseflamme, forklarer Johan Helgetun. I slike tilfeller er det ofte varmen fra smeltet metall som gjør at det begynner å brenne, forklarer han. Enkelte steder har takrenna smeltet sammen med metallbeslaget, og da skjønner man at det har vært sterke krefter i sving. Å sveise sammen kobber med malt galvanisert stål hadde nok vært en utfordring for en sveiser, sier Johan Helgetun.

Svimerke2.jpg
Her kan vi se hvordan flammene har stått inn mot metallbeslaget på kirkeveggen

Svimerke1.jpg

Nå finnes det også mer omfattende lynavledere enn den som Rindal kirke har, sier Johan Helgetun. Da vil man ha flere veier ned til jord på et bygg som dette, og da blir det helt trygt, forklarer han.